Az újraélesztés fontossága

Áprilisban egy deákos baráti társaság egy váratlan, de tragikus eseményeknek lehetett szemtanúja. A fiatalok megmutatták, hogy az élet keményebb területein is megállnák helyüket. A történtekről két szemtanút és az iskolánk védőnőjét kérdeztük meg.

A kép csak illusztráció.

A következőket Cservenka Eszter nyilatkozta a történtek után: 

Megbeszéltük, hogy néhányan összefutunk a városban, le is ültünk a Dugonics téren a Kráternél. Elsétált mellettünk két hajléktalan férfi, és egyszer csak azt vettük észre, hogy az egyikőjük összeesik, a másik férfi fogta, és kétségbeesetten kiabált, hogy hívjanak mentőt. Haraszti Olivér odafutott, aztán páran még odamentünk, és próbáltunk segíteni, de egyre rosszabbul nézett ki, és nem reagált.

Az események további alakulásáról Haraszti Olivér számolt be:

Mi történt, miután láttátok, hogy komoly baj van?
Miután nem jártunk sok sikerrel, tárcsáztam a 104-et. A diszpécser először megkért, hogy nézzem meg, lélegzik-e, mivel nem észleltem légvételt, megkért, hogy kezdjem meg az újraélesztést, ameddig nem érkeznek meg a mentők. Számolásra csináltam kb. 4 percig, ameddig oda nem értek. Egy darabig viszonylag közelről, aztán miután elküldtek, távolabbról figyelhettük az eseményeket. A mentősök körülbelül ötven percig próbálták az újraélesztést különböző módokon. Ezt követően megérkezett egy rendőrautó, és akkor már tudtuk, hogy vége.

Hol tanultad meg az újraélesztés technikáit, alkalmaztad-e már korábban?
A technikát, iskolai keretek között tanultam, a sportcsarnokban megrendezett újraélesztési Guinness-rekord-kísérlet alkalmával. Korábban szerencsére még nem kellett ezt alkalmaznom.

Gondolom, komoly lélekjelenlétet igényelt az eset. Hogy maradtál nyugodt, hogy tudtál koncentrálni az újraélesztésre?
Igazából nem tudok válaszolni a kérdésre, mert csak csináltam mindent, amit tudtam, és követtem az utasításokat. Nem gondolkoztam. 

Van benned olyan érzés, hogy tehettél volna többet is, vagy tisztán látod, hogy minden tőled telhetőt megtettél?
Nem, szerencsére már nem érzem magam hibásnak, nagyon rossz állapotban volt már a szervezete.

Szerintem felnőtteknek is traumatikus egy ilyen helyzetet átélni, benned ilyen fiatalon milyen nyomokat hagyott, hogy tudtál továbblépni a sokkon (ha már túlléptél)?
Úgy gondolom, hogy egy ilyen esemény a legtöbb emberben nyomot hagy a korától függetlenül. Szerintem még nem léptem túl rajta rendesen, de idővel egyre jobb lesz.

A történtekről, valamint az elsősegély oktatás fontosságáról iskolánk védőnőjét, Grósz Ágnest is megkérdeztük: 

Mit kell tennünk, ha valaki összeesik előttünk?
Az esetet olvasva tökéletesen viselkedtek a diákok, akikre nagyon büszke vagyok. A legelső feladat mindig a sérült észlelése, van-e tudata és légzése, ennek eldöntése után segítséget kell kérni a helyszínen lévőktől, illetve a 112 vagy a 104 tárcsázásával. Ha légzés nincs, mindenképpen azonnal mentőhívást kell kezdeményezni, hiszen valószínűleg újraélesztést kell kezdeni. Ha légzés van, de nincs eszméleténél, a stabil oldalt fektetés (amit egy laikus is meg tud csinálni) nagy segítség a bajba jutottnak.

Hol tudják a diákok megtanulni az újraélesztést?
Iskolánkban már a gólyanapon megismerik és megtanulják a diákok az észlelést, a stabil oldalt fektetést, az újraélesztést. Baleseti szimuláció formájában elsősegélynyújtó diákjaink segítségével tanítom meg ezeket az alapvető segítségnyújtási protokollokat. Sajnos a vírushelyzet miatt az online térben az elsősegélyszakkör nem valósulhatott meg, már a második tanévben marad el. Innen szokta kiforrni magát egy elsősegélyes csapat, akik eddig mindig szép eredménnyel szerepeltek a Vöröskereszt által rendezett versenyeken. Bízom benne, hogy a következő tanévben már újraindulhatunk. Addig is az elsosegely.hu oldalt ajánlom minden érdeklődő figyelmébe, ahonnan elsajátíthatják az alaptudnivalókat, és ha kedvet érez valaki hozzá, a rendelőben található ambu-babán ki is próbálhatja tudását.

Ön szerint mennyire fontos az elsősegély oktatás?
A lehető legfontosabbnak tartom, hiszen soha nem tudhatja senki, mikor kerül hasonló szituba, mint az említett társaitok, és ilyenkor, ha nem veszíti el a lélekjelenlétét, valamint tudja azt a pár alapvető tennivalót, akár életet is menthet. A másik fontos dolog, hogy a jogosítvány megszerzéséhez ennek alapvető készségnek kell lenni, hiszen vizsgázni is kell belőle.

Még egyszer gratulálok a fiataloknak, hogy profi módon segítettek, nagyon büszke vagyok rájuk!

Hozzászólások