Április 19-én újranyithat a Deák? – frissítve (ápr. 9.)

Március 26-án (pénteken) Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az iskolák április 19-én állhatnak vissza a normál tanítási rendre, szombaton pedig ezt kormányrendeletbe is foglalták, ami a Magyar Közlöny 2021. évi 51. számában jelent meg. FRISSÍTÉS: Ezt az operatív törzs április 9-i bejelentése felülírta, miszerint a középiskolák csak május 10-én nyithatnak újra.

Hamarosan visszatérhetünk a Deák Gimnáziumba – Fotó: Kovács Bence, iDeák

“Április 1-jétől, tehát jövő hét csütörtöktől megkezdődik a tanárok oltása, és azt reméljük, hogy egy bő hét alatt minden tanárt be fogunk tudni oltani” – hangzott el a 26-ai rendkívüli sajtótájékoztatón, amin Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a korlátozások feloldásáról beszélt. Ezt követően, április 19-étől újranyithatnak az óvodák, iskolák és a gimnáziumok.

A Deák Gimnázium készen áll a nyitásra, hiszen március 18-án fertőtlenítették az iskolát. Ettől függetlenül lesznek olyan szabályok, amiket a járványhelyzetre való tekintettel be kell tartani, erről a köznevelésért felelős miniszter a későbbiekben határozatot ad ki. A maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres kézfertőtlenítés továbbra is ajánlott – ha erről egy későbbi szabály másképp nem rendelkezik.

A 26-ai sajtótájékoztatón egyébként beszélt a miniszter a többi korlátozás feloldásáról is. Az első ütem akkor léphet érvénybe, ha a beoltottak száma eléri Magyarországon a 2,5 millió főt. Ebben az esetben a kijárási korlátozás kezdetét 22 órára tolják, a márciusban bezárt szolgáltatások is újra elkezdhetnek működni. A boltok 5:00 és 21:30 között maradhatnak majd nyitva, de 10 négyzetméterenként csak egy személy léphet be minden üzletben. FRISSÍTÉS (04.07.): A korlátozások feloldása Orbán Viktor miniszterelnök április 6-ai bejelentése alapján, 7-én kezdődött meg.

A 6-ai sajtótájékoztatón továbbra sem érkezett új hír az iskolák újranyitásának részleteiről. Több szakmai szakszervezet, többek között a Pedagógusok Szakszervezete viszont tiltakozni kezdett az április 19-ei újranyitás ellen. A PSZ szerint legalább két-három héttel később kellene kinyitni az iskolákat, máskülönben akár egy negyedik hullám is kialakulhat. Mindeközben az ADOM Diákmozgalom létrehozott egy Facebook-eseményt, amelyben a tanárokat és a diákokat az online oktatás folytatására buzdítják. Az eseményre a létrehozást követő 10 órában több mint 7 ezer ember reagált.

FRISSÍTÉS (04.09.): Orbán Viktor miniszterelnök április 9-én bejelentette a közrádióban, hogy a középiskolák és a szakképzésben résztvevő intézmények csak május 10-én nyithatnak újra, tehát – “a jelenlegi tervek szerint” – április 19-én csak az óvodákba és az általános iskolákba térhetnek vissza a pedagógusok és a gyerekek.

Hozzászólások
+ posts