A Netflix legújabb sorozata, amely világszerte nagy sikernek örvend: A korona (The Crown)

Ki ne gondolkodott volna el azon, hogy milyen lehet egy igazi uralkodó élete? Csupa csoda vagy éppen tele van szabályokkal? Lehet-e egyáltalán élvezni az életet, miközben az egész világ téged figyel?

A korona (eredeti címén The Crown) egy olyan négy évados brit sorozat, mely bepillantást enged az átlagembernek a híres brit királyi család mindennapjaiba és a Downing Street különleges és izgalmas politikai életébe. 

Az első évad egészen 1947-re repít minket vissza, amikor is tanúi lehetünk Erzsébet és Fülöp házasságkötésének, VI. György király halálának és hogy miként lett Erzsébet hercegnőből II. Erzsébet királynő, valamint Sir Winston Churchill második miniszterelnöki pályafutásának is. Végignézve Margit hercegnő, II. Erzsébet húgának szerelmi afférjait és hetyke életmódját, az anyakirálynő és sógorának ellentéteit, rájöhetünk, hogy nemcsak az ország, hanem a saját problémáival is meg kell küzdenie a családnak. 

Ugyanez elmondható a királynő és Fülöp herceg házasságáról is. A sorozat láttán talán az döbbenthet meg minket leginkább, hogy olyasféle közelségből ismerhetjük meg ezt a párkapcsolatot, amely talán már túl intimnek is mondható. A nézőnek szinte már-már bűntudata van, hogy a királyi pár házasságának nehézségeiben kutakodik. Mindeközben párhuzamos betekintést nyerünk az edinburgh-i herceg és fia, Károly gyermekkorába és az őket érő traumákba is. Kibontakozik előttünk egy érdekes apa-fia kapcsolat, valamint azt is láthatjuk, milyen anya lehetett a királynő. 

A feszültségek és a ma már történelemnek számító közéleti események hatását láthatjuk mind a brit politikai életre, mind, az egymást váltó és az országot lassan-lassan a csőd szélére sodró, miniszterelnökökre. A gyarmatait elveszítő Nagy-Britanniának szembe kell néznie a modern világgal, a változó nézetekkel, sőt azzal is, hogy sokak szerint felesleges pénzkidobás a királyi család fenntartása. 

Az első két évad szereplőgárdáját lecserélve a harmadik és negyedik évadban már egy sokkal bölcsebb, megfontoltabb, és nem mellesleg idősebb uralkodói családot kapunk. A már felnőtt Károly herceg és Anna hercegnő szerelmi élete újabb szálakat von be a sorozatba: megismerjük Camilla Shand-et, majd Diana Spencer-t is, valamint a szerelmi háromszögüket Károly herceggel, később pedig a zavaros házasságaikat is. Érdekes, hogy az utolsó évad nemcsak egy ’főszereplőt’ ad nekünk, hanem egy másodikat is, méghozzá Diana személyében. Őt mint egy külső személyt láthatjuk, aki nem született bele a királyi pompába, nem szokott hozzá a rivaldafényhez vagy az őt mindenhová követő paparazzókhoz. Megmutatja nekünk, mennyire nehéz is beilleszkedni a Windsor családba (mint később láthatjuk, ez igazán nem is sikerül neki), akiknek egy kissé árnyaltabb, ha lehet ilyet mondani, sötétebb oldalát ismerhetjük meg Diana szemszögéből. 

Egy másik fontos alakja a negyedik évadnak Margaret Thatcher, az első női brit miniszterelnök. Az ő pályafutását, valamint a királynővel való viszonyát láthatjuk. Utóbbinak köszönhetően gyakorlatilag két nő irányította az országot, ezt azonban sokan ellenezték. Emellett debütál a királynő másik két fia is: András és Edward.

Persze nem kérdés, hogy a sorozat több jelenete is csak fikció, sokszor túldramatizálva, máskor eltérve a valóságos eseménytől, de vajon maga a királynő mit gondolhat a sorozatról? Egyes források szerint látott pár részt, és tetszett is neki, míg mások úgy tudják, csak a család fiatalabb tagjai töltötték A korona megnézésével szabadidejüket. 

Hozzászólások