Tudnivalók a január 23-ai központi felvételi vizsga menetéről a Deákban

Idén is elérkezett a középiskolai felvételi vizsgák rettegve várt időszaka. Ez egy különösen nagy volumenű döntés az életünkben, ugyanis nagyon fontos, hogy milyen közösség vesz körül minket éveken keresztül, éppen ezért szükséges jól megfontolt döntést hoznunk. A nyolcadikos diákoknak február 19-ig kell leadniuk jelentkezésüket az általuk választott középiskolákba és tagozatokra.

Mindezek előtt még egy nagyobb megmérettetés vár a nyolcadikos diákokra magyar nyelv és matematika tantárgyakból. A felvételi vizsga január 23-án 10 órakor kezdődik, tehát legkésőbb 9:30-ra kell megjelenniük a felvételiző diákoknak. Az iskolába beérve a bejárattal szemben található egy parafa tábla, melyre tanáraink kiteszik a terembeosztást, így könnyebben el tudtok majd igazodni, ki melyik terembe kerül. A jelenlegi vírushelyzet miatt nem engedélyezett nagyobb tömeg egy légtérben tartózkodása, ezért kisebb csoportokra bontva lehet beülni a terembe. A vizsgázók számára nem kötelező az arcmaszk használata, de erősen ajánlott. Minden teremben található fertőtlenítő folyadék is, amelyet használjatok majd, ha a terembe léptek.

Nagyon fontos, hogy a feladatlapok kitöltésére 45 perc áll rendelkezésre. A két teszt között 15 perces szünet lesz. Ekkorra érdemes magaddal hoznod valami rágcsálnivalót, innivalót, esetleg szőlőcukrot, hogy egy kicsit fel tudj frissülni. Ezeknél azonban vannak fontosabb dolgok is, melyeket nem érdemes otthon hagyni, ugyanis ezek nélkül nem tudsz felvételizni: a személyazonosságodat igazoló fényképes okmány, mely lehet a személyi- vagy a diákigazolványod is, illetve kettő darab kéken fogó toll. A matematika teszt kitöltésekor körzőn, vonalzón és szögmérőn kívül semmilyen más segédeszköz nem használható. 

A felvételi írásakor mindenki kapni fog egy kódszámot, amit ne felejtsetek el felírni! Január 27-én kerülnek nyilvánosságra előzetesen a felvételi vizsgák eredményei, ezzel a kóddal tudod megtalálni a sajátodat az iskolánk weboldalán. A végleges eredmények február 8-án lesznek elérhetők, a végső pontszámot az oktatási azonosítód megadásával tudhatod meg.

Ha van igazolásod arról, hogy nem volt lehetőséged megírni 23-án a tesztet, akkor se csüggedj. Január 28-án és február 5-én 14 órától lesz lehetőség a pótló központi felvételi megírására. 

A felvételik megírásával még nem ér véget a nyolcadikos diákok megmérettetése, ugyanis szóbeli felvételi is zajlik a tagozatok többségén. A két tanítási nyelvű és speciális angol, speciális spanyol, valamint speciális kezdő német szakokon március 1-én 14 órától, a haladó németen és a média orientáción március 8-án 14 órától mérik fel a képességeiteket. A szóbeli vizsgák témaköreiről iskolánk honlapján tájékozódhattok, ahonnan példafeladatsorok is letölthetők.

A központi felvételi vizsgákról további információt az Oktatási Hivatal weboldalán találtok.

A felvételiző diákoknak sok sikert kíván az iDeák csapata!

Hozzászólások