Slow fashion az Instagramon

Fast fashion vs. slow fashion… Egy korábbi cikkünkben már esett szó mind a kettőről. Ha esetleg nem vagy jártas a témában, vagy többet szeretnél róla tudni, érdemes elolvasni az imént említett cikket – ezt ide kattintva teheted meg.

Mint ahogy azt tudjuk, az online vásárlás egyre népszerűbb, és már nincs olyan árucikk vagy szolgáltatás, amelyet ne lehetne az interneten keresztül megvásárolni, illetve igénybe venni. Ennek köszönhetően az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett second hand shopok létrehozása az Instagramon. Ez annyit tesz, hogy a már megunt, kinőtt vagy esetleg soha nem is hordott ruháidat eladásra kínálod.

Az én oldalam (@indigoclothes_szeged) fél éve működik, és ez idő alatt egész sok ruhát sikerült eladnom. Eleinte csak pénzkeresési lehetőséget láttam benne, viszont időközben rájöttem, hogy szeretem is csinálni. Sok embert ismertem meg az oldal segítségével, és egyre fontosabbnak tartom a környezettudatosságot is, amire a használt cikkek adás-vétele egy remek példa. Egyre kevesebbet vásárolok fast fashion üzletekben, ugyanis rengetegen árulják a ruháikat online oldalakon, és a választék már szinte ugyanolyan széles. A ruháimért kapott pénzből veszek újakat, amivel nem csak a környezetet, de a pénztárcámat is kímélem.

És hogy ez miért előnyösebb, mint egy hagyományos turkáló? A járványhelyzet alatt fontos, hogy minél kevesebbet hagyjuk el otthonunkat, és minél kevesebb emberrel találkozzunk. Az “insta-turizást” otthonról is végezhetjük, ráadásul az adott ruha jó eséllyel kevesebb emberrel érintkezik, mire hozzánk kerül.

Rengeteg igényes “insta-turival” találkoztam már, melyeket Magyarország több pontjáról működtetik. Sok köztük a szegedi vonatkoztatású, sőt, deákos diákok által vezetett oldal is.

Szerintem a ruháink ilyen módon való selejtezése egy “kellemest a hasznossal” lehetőség. Hiszen pénzt is kereshetsz vele, és környezettudatos is lehetsz. Ha van pár felesleges ruhád, vagy ha esetleg csak vásárolni van kedved, irány az Instagram!

Hozzászólások