A “titkos tesó” visszatér – kezeljük helyén a karácsonyi ajándékozós játékokat

Idén is elindult az a Facebook-trend, mely első ránézésre nagyon szimpatikusnak tűnhet, ám ha jobban megvizsgáljuk a karácsonyi kezdeményezést, ráébredünk, hogy ez tulajdonképpen egy piramisjáték, és az jár a legjobban, aki a piramis tetején van. 

Ez a Facebookon futó játék azt ígéri a résztvevőknek, hogy 3-36 ajándékban fognak részesülni a világ minden részéről, ha ők is csatlakoznak. Mindössze 2000 forint értékben kell ajándékot küldeni a privátban megadott címre. De ennek a játéknak – ahogy minden más piramisjátéknak is – van hátulütője. Minél később csatlakozik valaki, annál nagyobb az esélye, hogy ki fog maradni az ajándékozásból, a piramis legalján lévő emberek semmit sem fognak kapni.

Vannak olyanok is, akiknek ezzel kapcsolatban pozitív élményei vannak: több ajándékot is kaptak, és már a korábbi években is csatlakoztak ehhez. Azonban azt nem ellenőrzik, hogy az ajándékok ténylegesen feladásra kerülnének-e vagy sem. Ugyan a verseny felhívja a figyelmet, hogy csak akkor csatlakozzon valaki, ha ténylegesen küld ajándékot, ám ez az egyszerű figyelmeztetés nem mindig válik be, sokan ennek ellenére sem küldenek csomagot a megadott címre. 

Jó néhányan úgy állnak hozzá, hogy nem probléma, ha nem kapnak ajándékot, mert “adni jó”, de gondoljunk bele azoknak a helyzetébe is, akik viszont nagy lelkesen várják, hogy küldjön nekik is valaki ajándékot, majd amikor szembesülnek a ténnyel, hogy ők bizony nem kaptak semmit, akkor összetörik bennük egy világ. 

Egy angol újság szerint a játék arra épül, hogy az emberek karácsonyhoz közeledve vágynak arra, hogy kapcsolatba kerüljenek valakivel, akár számukra ismeretlen személlyel/személyekkel is, és erre tökéletes lehetőséget ad ez a játék. 

Kíváncsiságképpen én is csatlakoztam a játékhoz, és nálam is többen érdeklődtek iránta. Ugyan azt még nem tudom, kapok-e ajándékot, de azt biztosra mondhatom, hogy én már elküldtem a csomagom. 

Hozzászólások