David Attenborough legújabb filmje világszerte hatalmas sikert aratott

Nemrég jelent meg a világhírű természettudós legújabb filmje a Netflixen Egy élet a bolygónkon címmel, melyben bemutatja Földünk nagyléptékű és rossz irányba történő változását. A film David Attenborough tanúvallomása. 

Forrás: pexels.com

Azoknak, akik már korábban érdeklődtek a környezet iránt, vagy csodálattal tekintettek a végeláthatatlan tájakra, esetleg csak szeretik az érdekesebbnél érdekesebb természetfilmeket, nem lehet idegen Sir David Attenborough neve és tevékenysége. 

A természettudós mindig igyekezett filmjeiben a vadvilág szépségét és sajátosságát bemutatni, ám ez a film azért készült, hogy felkeltse az emberek figyelmét arra, hogy változtatnunk kell, méghozzá sürgősen! 

Attenborough már huszonéves kora óta járja a természetet és készít dokumentumfilmeket, így első kézből tájékozódhatunk tőle a bolygónk pusztulásáról és lépésről lépésre tudta végigkövetni bolygónk pusztulását. 

Manapság rengeteget lehet olvasni a különböző természeti katasztrófákról és a kiszámíthatatlan és kegyetlen időjárási viszontagságokról. Ezek hátterében emberi tevékenység áll. A globális felmelegedés fokozott energiafelhasználáshoz vezet. A légkondicionálók, hűtők, szellőző- és öntözőberendezések ugyanis nagy fogyasztók, és a  többletenergia előállítása során további  nagy mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik. Ez fokozza a felmelegedést. 

A másfél óra hosszú film felépítése pontosan úgy történik, mint ahogy elvárnánk, vagy amire szükség van. A 94 éves természettudós narrálásával egy ijesztő képet kapunk arról, hogy az elmúlt 100 évben milyen változások mentek végbe, néhol egy-két személyes történettel és statisztikával színesíti az eseményeket. A film tájékoztatja a nézőt, majd legvégül egy elkeseredett segélykérés hangzik el. 

Az 1900-as évek elejétől egészen a 2100-as évekig követhetjük végig a pusztulás folyamatát, de Attenborough szerint mindez megfékezhető, illetve visszaszorítható, ha most azonnal cselekszünk. 

“A világ nem olyan vad, mint volt. Nos, mi nem csak tönkretettük, hanem teljességgel megsemmisítettük azt – a »nem emberi« világ már nincs többé. Ez már a mi világunk, az emberiség által irányítva, az emberiség számára.”

Szerencsére nemcsak az fejeződik ki a filmben, hogy javítanunk kell a helyzeten, hanem megoldási javaslatra is sor került. Felmerült többek között az erdőirtások leállítása, ugyanis ezzel állatokat fosztunk meg lakóhelyüktől, és a levegő CO2 tartalma is jelentősen megnövekszik. A halászatot is visszaszorításra kell ítélni, mert az elmúlt néhány évben több halfaj is kipusztult, illetve a vizek felmelegedésének köszönhetően a korallzátonyok is elhalnak. Továbbá arra is kér minket a természettudós, hogy ha tehetjük, csökkentsük a húsfogyasztásunk mennyiségét (a vegetáriánus életmódról találtok információkat egy korábbi cikkünkben is, melyet ide kattintva tudtok elolvasni). 

“A folytatáshoz többre lesz szükségünk, mint intelligencia. Bölcsességre van szükségünk.” (Forrás: puliwood.hu)

Ha még nem láttad a filmet, erősen ajánlom a megnézését. Nagyon elgondolkodtató, és már csak a lenyűgöző képi világáért is megéri. Akik pedig látták, azokra remélem, hogy nagy hatással volt, és igyekeznek tenni annak érdekében, hogy egy szebb jövőben élhessünk.   

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon | Hivatalos előzetes | Netflix

Ebben a páratlan dokumentumfilmben David Attenborough, az ünnepelt természettudós visszatekint az életét meghatározó pillanatokra és a pusztító változásokra,…

A cikk elolvasása után pedig szeretném ha kitöltenétek ezt a rövid kérdőívet: 

No Title

No Description

Hozzászólások
+ posts