Pályakezdő tanár a Deákban – interjú Simon József Richárd tanár úrral

Simon József Richárd tanár úr szeptember óta tanít a Deákban, ráadásul ez az első hivatalos munkahelye. Ahogy minden iskolánkba érkező új tanárt meg szoktunk keresni, úgy Simon József tanár úrral is beszélgettünk.

Fotó: Simon József Richárd tanár úr

Miért pont a történelem szakot választotta? Tanít esetleg mást is emellett?

Ötödik osztálytól kezdve nagyon szerettem a törit, ennek a fő oka az volt, hogy nekem egy igazi mesélő volt a töri tanárom, emiatt is szerettem meg a tantárgyat rögtön. Ezenkívül a családban édesapám is történelemkedvelő, és sokat tudtunk erről beszélgetni, így egyre jobban magaménak éreztem. Innen jött a másik szakom is, a földrajz, mert szerintem ezek kiegészítik egymást, mert történelmet nem lehet tanulni földrajz nélkül, és viceversa. Nálam a történelemtanítás is térképekkel működik.

Ezek közül melyiket szereti jobban tanítani, és miért?

Ez változó, töriből inkább korszakok vannak, amiket szeretek, főleg a 20. századi történelmet, viszont az ókort és a középkort nagyon nem szeretem. Ugyanígy a földrajzban is, a természetföldrajzot ki nem állhatom, de a gazdaságföldrajzot nagyon szeretem.

Miért választotta a tanári pályát? Ha nem tanár lenne, akkor mivel foglalkozna szívesen?

Azért is választottam a tanári pályát, mert fogalmam sincs, hogy mi lennék, ha nem tanár. Minden érdekel egy kicsit, és középiskolában úgy gondoltam, hogy ez a két tantárgy az, ami végigvitt, így a pályafutásom során is ez a kettő érdeklődési köröm maradt.

Korábban tanított már máshol?

Pályakezdő vagyok, ez az első hivatalos munkahelyem, de nyilván volt tanítási gyakorlatom, méghozzá itt, a Deákban, valamint a Tömörkényben, illetve volt egy osztályom a Vedresben is.

Mit gondol eddig a Deákról?

Ami szerintem pozitívum a Deákkal kapcsolatban, hogy attól függetlenül, hogy egy nagyon nagy iskola, már most észrevettem, hogy próbálnak egy hatalmas közösséget építeni. Tavaly, amikor tanítási gyakorlatom volt, nagyon élveztem a gólyafesztivált, nekem középiskolában nem volt ilyen, és azt éreztem a kilencedikeseken, hogy ott összeforrhatnak. Ezt veszem észre a diákokon is, hogy nagyon össze tudnak fogni és egy összetartó társaságot alkotni, ezt már órákon is tapasztaltam.

A tanárok közül leginkább csak a magyarszertárban lévőket és a töriseket ismerem, nagyon segítőkészek. A legszorosabb kapcsolatom Kiss Éva tanárnővel van, mert ő volt a mentorom tavaly és idén is, és ő is mindenben próbál segíteni.

Fotó: Simon József Richárd tanár úr

Van valamilyen vicces vagy emlékezetes története ami, a tanári pályája vagy tanulmányai alatt történt Önnel?

Leginkább a digitális tanítás alatt jöttek elő vicces dolgok eddig. Én alapesetben nem szeretem, ha Facebookon írnak rám, de akkor az online oktatás miatt megengedtem. A Vedresben történt, hogy írt nekem egy lány, miután másfél hónapig semmi híre, se hamva, hogy ő megírná a témazárót. Meg is írta Redmentán, de még így is csak egy egyest tudott összehozni, amit máig nem értek. Ezután rám írt másnap a Facebookon, hogy ne írjam már be neki a jegyet, mert ha kap még egy egyest, akkor az anyukája nem engedi el körmöshöz. Tényleg szinte már könyörgött, mintha meg akarnám ölni, ezért mondtam, hogy annyit tudok tenni, hogy következő hétre írom be. A legnagyobb lelkesedéssel mondta, hogy nagyon szépen köszöni.

Van esetleg valami hobbija a tanár úrnak? Mivel szereti tölteni a szabadidejét?

Nagyon szeretem a labdarúgást, az AC Milan a kedvenc csapatom, így minden egyes meccsüket szeretem megnézni. Ugyanígy a Forma 1-et is kedvelem, illetve, ha van bármilyen nagyobb sportesemény, azokat is szívesen megnézem, illetve űzöm is a sportokat. Emellett a töriszakhoz kapcsolódóan szeretek olvasni is, bár ez kicsit háttérbe szorult az egyetem alatt. Szeretem még a politikai elemző műsorokat is, vagy Puzsér Róbert előadásait, ezekre szívesen eljárok, vagy hallgatom őket.

Mit tanácsolna egy pályakezdő tanárnak?

Azt tanácsolnám, hogy jól gondolják át, és nagyon elhivatottnak kell lenni. Én is az voltam, de másfél hónap után már kicsit nehezebb volt annak lenni. Szóval tényleg, csak akkor jöjjön tanárnak, ha nagyon akarja.

Hozzászólások
+ posts