A kritikusok szerint akár Oscar-díjat is érdemelt volna a Csiszolatlan gyémánt – filmajánló

2020-ban a Netflix bemutatta a Csiszolatlan gyémánt című filmet a Sadfie fivérek rendezésében, ami remek kritikai visszhangnak örvendett.

Facebook

No Description

A cikk spoilereket tartalmaz!

A történet dióhéjban

Howard Ratner (Adam Sandler) egy szerencsejáték függő, aki New York gyémántnegyedében üzemeltet egy ékszerboltot. Howardnak problémái adódnak a fogadásokra tett pénz visszafizetésével, beleértve 100000 dollárt, amivel Arnonak, a sógorának tartozik. Howard hozzájut egy etiópiai opálhoz, amit idegpróbáltató másfél óra múlva sikeresen elad egy kosárlabda-játékosnak. Miután az opált eladta, ahelyett, hogy tartozását fizetné ki, az összes pénzt feltette egy fogadáson. Howard megnyeri  fogadást, de ez után Arno és emberei lelövik őt, és kirabolják boltját. 

Csiszolatlan gyémánt – Előzetes- Netflix

Sokkoló bűnügyi thriller Josh and Benny Safdie elismert filmkészítőktől. Howard Ratner (Adam Sandler), a karizmatikus New York-i ékszerész mindig a következő…

Adam Sandler egy thrillerben?

A film egy rettentő izgalmas thriller volt. Igazán új volt Adam Sandler alakítása, mely sokak szerint Oscar-jelölést érdemelt volna. Bár a film stílusa teljesen eltért az eddigi Adam Sandler filmektől, mégis volt valami, amiben nagyon hasonlított a színésztől eddig megszokott vígjátékokra: a karakter. Adam Sandler szinte mindig ugyanazt a személyiséget játssza: egy érzelmileg gyermeteg felnőttet.

1970-ben Marie-Louise von Franz pszichológus egy egyre gyakoribb esetről írt a fiatal férfiak körében. Arról számolt be, hogy a férfiaknak számos tulajdonságuk megmarad tizenéves korukból felnőtt éveik alatt is. Valószínűleg ennek a viselkedésnek népszerűsége az ekkor virágzó hippie kultúrának volt köszönhető, aminek során sokan sokkal hosszabb ideig éltek fiatalos életet a megszokottnál. 

Marie-Louise von Franz szerint a legtöbb férfi-gyermeket a következő tulajdonságok jellemzik:

  • Nincs állandó munkahelyük, nehezen illeszkednek be a társadalomba.
  • Romantikus kapcsolataikban az anyjukat próbálják pótolni.
  • Vonzzák őket az extrém sportokhoz, így próbálnak menekülni a valóságtól, az átlagos élettől.

Ha megfigyeljük az Adam Sandler által játszott karakterekre tökéletesen igazak ezek az állítások. Több szerepében is tanárnőkkel kerül romantikus kapcsolatba, akik anyáskodnak felette, és volt arra is példa, hogy baseball-labdákkal dobatja fejbe magát szórakozásképpen. Ezeknek a filmeknek a végére gyakran érett férfivé válik, általában a szerettei segítségével.

Ezt a személyiséget használják fel briliáns módon ebben a “komolyabb” filmben is.

Facebook

No Description

A fent említett tulajdonságok Howardra is teljesen igazak. A munkában nem képes másokkal együttműködni, a 20 évvel fiatalabb barátnőjétől várja, hogy anyáskodva megnyugtassa, és a szerencsejáték-függősége tökéletesen tekinthető extrém sportnak. 

Itt viszont senki sem áll a karakter mögött, családja nem próbál neki segíteni, sőt, inkább ellene fordul. 

A film vége fele bár Howard ráismer arra, hogy valami nincs rendben azzal, amit csinál, nem tanul a hibáiból. Ennek az eredményét látjuk a film végén.

A cím nem csak a galibát okozó ásványra utal

A film első jelenetében, amikor először meglátjuk a csiszolatlan opált egy egyszerű kőnek tűnik, viszont ahogy a kamera ráközelít, kirajzolódik a szemünk előtt a gyönyörű ásvány, majd amikor a kamera tovább nagyít, absztrakt fényfoltokat látunk. Ugyanezek a fényfoltok jelennek meg a film végén is, amikor a kamera Howard golyónyomára közelít. Howard tele van rossz tulajdonságokkal, a film elején ezeket észleli a néző. Viszont a film alatt megszeretjük a karaktert, és a halála erősen lesútja a közönséget. Howard távolról nézve csiszolatlan, érdes, de minél közelebb kerülünk hozzá, annál szebbnek látjuk. Ő a csiszolatlan gyémánt.  

Hozzászólások
+ posts