A gólyahét színfalai mögött

Az életben van egy nagyon fontos igazság, mégpedig az, hogy egyszer minden véget ér, ezt el kell fogadnunk, és alkalmazkodnunk kell az új dolgokhoz, szabályokhoz, emberekhez. Sokan erre akkor jövünk rá, amikor iskolát váltunk. 

A tavalyi gólyahetet az akkori 9. a nyerte.

Amikor tavaly kilencedikesek lettünk szembesültünk azzal, hogy az osztályban lévő emberek jó része teljesen új társaságba csöppent. Szerintem sokan tartozunk azon emberek közé, akiknek kissé nehezükre esik beilleszkedni egy új társaságba. Ebben nagyon sokat segített nekünk a tavalyi gólyahét: megismerhettük az osztályt, barátokat szerezhettünk, csapatmunkában dolgozhattunk, és persze nagyon jól éreztük magunkat. 

Az iskolánkban már hagyománynak számító gólyahéten több feladatot is kapnak a kilencedikesek: mindig van valamilyen kézműves feladat, általában plakátokat kell készíteniük, és valamilyen előadással is készülniük kell. Minderre értékelést kapnak, amelyeket összegezve kiderül, hogy melyik osztály teljesített legjobban. A legügyesebb osztály rendezi a következő évi gólyahetet. Mivel tavaly a 10. a osztály nyert, idén ők állnak a gólyahét szervezése mögött. Kettő 10. a-s tanulóval, Sahin-Tóth Bodzával és Bartók Fannival készítettünk interjút.

Először is, milyennek gondoltátok a tavalyi gólyahetet?

Bodza: Nagyon jó élménynek éltük meg, főleg azért, mert meg is nyertük. De nem csak az első helyezés miatt volt jó, ez sokkal többet jelentett az osztálynak annál. Szerintem ez volt az a pont, amikor tényleg egy jó osztályközösség lettünk. Nagyon sokat dolgoztunk együtt, szerintem mindenki beletett valamit a feladatokba.

Fanni: Szerintem a legfőbb pontja a gólyabál volt, az nagyon jó élmény volt, főleg az utána lévő buli, az egésznek egy annyira jó hangulata volt! És mindenki annyira támogatott minket!

Bodza: Mi rengetegszer felidézzük az emlékeket még most is, és szerintem még elég sokáig fel is fogjuk. 

Számíthatunk valami nagy változásra tavalyhoz képest?

Fanni: Nyilván az elővigyázatosságra, ugyanis a vírus miatt azokra nagyon oda kell figyelni. Nem szabad nagyobb közösségeket egy légtérbe helyezni, és emiatt lesznek kicsit másabb feladatok, mint tavaly.

Bodza: Próbáljuk online megoldani ezt az egész helyzetet, ezért megváltoznak a feladatok, lesznek újdonságok, amik aztán lehet, hogy megmaradnak jövőre is.

Fanni: Megpróbálunk kompromisszumot kötni a vezetőséggel, hogy az élmény ne vesszen el, ne egy teljesen online program legyen, de azért mégis biztonságos légkört tudjunk teremteni.

Mennyire tartottátok magatokat a hagyományokhoz?

Fanni: Szerintem nagyrészt tartottuk magunkat. Vannak ugyanolyan kreatív feladatok, illetve minden osztálynak van témája.

Bodza: Inkább online-osítottuk, úgy mondanám. 

Honnan szereztétek az ötleteket?

Bodza: A tavalyiból sok ötletet merítettünk. 

Fanni: Nagyon sok kreatív ötlet érkezett az osztálytársainktól is. Nagyon sokan agyaltak, és nagyon ügyesen kitalálták a többiek a feladatokat.

Milyen tanácsokat adnátok a következő osztálynak, akik majd jövőre szervezik a gólyahetet?

Bodza: Remélhetőleg akkor már más lesz a helyzet. Azt tudjuk tanácsolni, hogy legyenek minél kreatívabbak, hozzanak be újdonságokat.

Fanni: Illetve, hogy minden erejükkel legyenek azon, hogy ugyanolyan jó légkört és hangulatot teremtsenek az osztályoknak, mint amit azok is próbáltak, akik előtte megnyerték. Ugyanolyan jól érezzék magukat az új osztályok, ahogy ők érezték magukat egy évvel előtte..

Ha lenne lehetőségetek, változtatnátok-e a tavalyi gólyahéten? 

Bodza: Én nem változtatnék semmin, minden úgy történt, ahogy kellett, nagyon jól meg volt szervezve.

Fanni: Az osztályfelelőseink és a szervező osztály is nagyon nagy lelkesedéssel vettek részt, és nagyon kedvesek voltak. Szerintem minden úgy volt jó, ahogy volt.

És végül: bevállalnátok a szervezést még egyszer?

Bodza: Ez egy elég stresszes időszak, főleg úgy, hogy nem is volt biztos, hogy meg lehet tartani a gólyahetet. De ennek ellenére is, igen, én bevállalnám!

Azt, hogy idén hogy néznek ki a feladatok és időpontjaik, táblázatban összegeztük:

1. feladatadománygyűjtésoktóber 19. – 22. 
2. feladatposzternovember 3.
3. feladatmaszkversenynovember 3.
4. feladatosztályzászlónovember 3.
5. feladatmakettnovember 3.
6. feladatbeöltözős napoknovember 2. – 6.
7. feladatKahoot-versenynovember 5.
8. feladatosztálytánc különböző bandák témájábannovember 6.

Beöltözős napok témái

november 2.november 3.november 4.november 5.november 6.
ünnepi hangulat (halloween, karácsony stb.)élénk színek napjahippi korszakpizsamakapott banda

Az alábbi együtteseket kapták az osztályok

9. aSpice Girls
9. bQueen
9. cOne Direction
9. dBeatles
9. eAC/DC
9. fKiss
9. gHungária
9. hABBA

Hozzászólások