Idén is érkeztek új tanárok iskolánkba – interjú Bánóczki Gabriella tanárnővel

Cikksorozatunk következő részében az idén érkezett biológia és matematika szakos Bánóczki Gabriella tanárnővel készítettem interjút, amelyből egy kicsit jobban megismerhetjük őt.

Fotó: Sipos Ivett, iDeák

Miért választotta a tanári pályát? Ha nem tanár lenne, akkor mivel foglalkozna szívesen?

Szerencsés helyzetben vagyok, általános iskolában és gimnáziumban is remek tanáraim voltam, akikre a tudásuk és a személyiségük miatt is fel tudtam nézni. Szerettem volna olyan lenni, mint ők, így megpróbálkoztam vele. Ha nem tanár lennék, akkor kipróbálnám a programozást.

Miért pont a biológia szakot választotta?

Általános iskolában még nem szerettem ennyire ezt a tárgyat, gimnáziumban viszont rájöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Összesen négy tanárom volt biológiából, ki hosszabb, ki rövidebb ideig. Olyan élvezettel tudtak mesélni róla, hogy miközben hallgattam őket, úgy gondoltam, hogy nincs is más, amit szívesebben csinálnék. A tanárképzés kétszakos, valamit választanom kellett még a biológia mellé, ez a matematika lett. Szívesen foglalkoztam ezzel is, teszem a mai napig.

Korábban tanított már máshol?

Szakmai gyakorlatom volt négy féléven keresztül, ebből kettőt az egyetemi tanulmányaim mellett végeztem. Három félévet az egyetem gyakorlójában (Ságvári) töltöttem, egy félévet pedig a Rókusi Általános Iskolában. Emellett idén másodjára tartok kalkulus gyakorlatot az egyetemen.

Mit gondol a Deákról? 

Kellemes helynek tartom, jól érzem itt magamat. Általános iskolás koromban hallottam először az iskoláról, már akkor is a jó gimnáziumok között szerepelt. Ugyan ide nem jelentkeztem diáknak, de nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy itt fogok tanítani. A kollégák nagyon segítőkészek és kedvesek, a diákok értelmesek és jól neveltek.

Milyen tapasztalatai vannak az online tanításról? 

Tavasszal még a Rókusi Általános Iskolában töltöttem a gyakorlatomat, amikor a vírus miatt hazakényszerültünk. Egységesen a Google Classroomot használtuk, felhasználói szinten szerintem tudom kezelni. Google Meeten órát azonban múlt héten tartottam először. Van tapasztalatom a Jitsi nevű programmal is, az egyetemen pedig a Coospace-en keresztül a Big Blue Buttont használjuk.

Van valamilyen vicces vagy emlékezetes története ami, a tanári pályája vagy tanulmányai során történt Önnel?

Egyetem alatt, valahol a negyedik évem táján elkezdtünk a csoporttársaimmal Matekos Szakestre járni. Ez minden alkalommal remek móka volt, matematikai rejtvények és feladványok mellett ügyességi játékok és közismereti kvízek voltak. Ha jobban érdekel titeket, kérdezzétek meg Rácz Dániel tanár urat is!

Van esetleg valami hobbija a Tanárnőnek? Mivel szereti tölteni a szabadidejét?

Szeretek olvasni, viszont egyre kevesebb időt szakíthatok rá. Inkább pihenek vagy sorozatokat nézek helyette. Emellett szeretek társasjátékozni, sokáig péntekenként eljártam egy kis csoportba, ahol terítékre került a Catan telepesei, a BANG!, a Munchkin, a Hanabi és más társas- és kártyajátékok.

Mit tanácsolna egy pályakezdő tanárnak?

Próbáljon meg rugalmas lenni. Persze rendelkezzen egy jól átgondolt és előre megtervezett vázzal, de tudjon attól eltérni, ha látja, hogy valamelyik rész jobban érdekli a diákokat. Emellett ne féljen segítséget kérni, mert nem szégyen.

Hozzászólások
+ posts