Még csak négy hónapos az együttes, de már több fellépésük is van – interjú a Hűvös zenekarral

Az iDeáknak elsőként mutatkozik be a Hűvös, a négy fiatalból álló zenekar. Tagjai Vidiczki Zsombor (ének, ritmusgitár), Mucsi Barna, volt deákos tanuló (dob), Kormos Dénes (szólógitár) és a Kállay András (basszusgitár). Jelenleg egy koncepcióalbumon dolgoznak, amiben a zenekar a teljes potenciálját meg szeretné mutatni.

Először meséljetek kicsit a zenekarról, mi a legjellemzőbb rátok, ki milyen kapcsolatban van a tagokkal?

Barna: Szerintem a különleges kis furcsa pillanatok jellemzőek ránk leginkább. Mindenkinek megvan a saját kapcsolata, dinamikája a többiekkel a zenekarban. Zsomborral nekem  nehéz leírni, hogy milyen a kapcsolatunk. Zsombor egy művész, én pedig próbálom megérteni azt, hogy ő egy művész. És a helyzet így mindig kicsit vicces. Dénessel állandóan beszólogatunk egymásnak, inkább nagytesó-kistesó kapcsolatban vagyunk. András meg a ritmusszekciós kistestvérem, mi csak odabólintunk egymásnak,és tudjuk, hogy mi történik. 

András: Én csatlakoztam utoljára, hálás vagyok, hogy befogadott engem a zenekar, kedves volt mindenki, és segített már az elejétől kezdve, csak jókat tudok mondani.

Barna: Én Andrással kapcsolatban nagyon pozitívan csalódtam. Amikor elkezdtük keresni, hogy ki legyen a basszerosunk, akkor Dénes ajánlotta Andrást, de eléggé szkeptikusan álltam hozzá, tudva, hogy csak egy éve basszusgitározik. Aztán lejött próbára és elsőre megcsinált mindent hiba nélkül. Eltelt 2-3 hét, és én még mindig kíváncsi voltam, hogy tudja-e majd tartani a lépést a próbákon. Azóta is csak figyelem, mert olyanokat tud húzni és olyan technikás, mintha már 5 vagy 6 éve ezt csinálná.  Szerintem András a legfejlődőképesebb közülünk.

A zenéhez hogyan viszonyultok, kinek milyen kapcsolata van a zenével, hangszerével?

Zsombor: Dénes kezdd te, mert ez szerintem pont a te kérdésed.

Dénes: 2 éve gitározom, és úgy érzem megtaláltam magam a zenélésben, a hangszeremmel nagyon jó a viszonyunk.

És nem nevezted el valahogyan?

Dénes: De, de azt nem mondom el. 🙂

Más esetleg megosztaná?

Zsombor: Én szívesen folytatom. Két éve gitározom, az éneklést régebb óta csinálom, csak nem zenekarban. Régen az osztálytársaimmal énekelgettünk, sőt, voltam még énekkórusban is általános iskolában, de utána mutált a hangom és elhanyagoltam. Újra az elmúlt egy-két évben kezdtem el foglalkozni vele.

Barna: Én hetedik éve dobolok, hobbiszinten csináltam a saját szórakoztatásomra igazából, aztán elkezdtem basszusgitározni is, és akkor a dobolás háttérbe szorult, de aztán megint visszatért, amikor lett ez a banda. Azóta sokkal komolyabban veszem, és sokkal inkább a szívemhez nőtt, eddig nem szerettem annyira, most már nagyon imádom.

András: Én egy éve basszusgitározom, igazából Dénes beszélt rá, hogy el kellene kezdenem. Akkor még úgy volt, hogy klasszikus gitár lesz, aztán ez később megváltozott.

Kinek az ötlete volt, hogy legyen egy zenekar?

Zsombor: Szerintem ez az én ötletem volt. Kitettem az oldalamra történetben még 2019 decemberében, hogy feltöltöttem a legelső zenémet Soundcloudra. Egy régi ismerősöm reagált rá, aki már nem része a zenekarnak, hogy nem szeretném-e ezt stúdiósabb körülmények között felvenni. És igazából ott találkoztam először Dénessel. Három évig egy iskolába jártam Andrással és Dénessel, de azelőtt sohasem beszéltem velük. Az első találkozásnál megbeszéltem velük a zenekar koncepciót, és akkor jöttünk rá, hogy kell egy dobos. Így jött képbe Barna, és így négyen kezdtünk el zenélni. Utána a régi tag úgy döntött, hogy nem szeretné ezt velünk folytatni, inkább más zenei irányt képviselne. Végül Dénes megfűzte Andrást, hogy jöjjön el negyediknek basszerolni. Szerintem az volt a zenekar életében a fordulópont, teljesen összeállt a csapat. Azóta is szoros baráti kapcsolatban vagyunk. Ez négy hónapja történt.

És miért pont Hűvös lett a nevetek? Van valami története?

Dénes: Ez a legviccesebb sztori, mindenki mást mond. Amikor először találkoztunk, január volt, és nagyon hideg. Aznap Zsombor csinált egy közös csoportot, amiben mi voltunk hárman, és először elnevezte Coolnak, ami ugye angolul jelenti a hideget, hűvöset is. Aztán sokat tanakodtunk, hogy mi legyen a név. Videóbeszélgetésben, valamikor a karantén kezdetekor beszéltünk erről. 

Zsombor: És akkor random névgenerátorral akartuk először megcsinálni, de semmi jót nem dobott ki. Dénes viszont a videóhívás utolsó másodperceiben benyögte, hogy akkor legyen Hűvös.

Dénes: Igen, mert a név, amiben azelőtt maradtunk, senkinek sem tetszett annyira, mindenki húzta a száját. Aztán nekem úgy jött a Hűvös, hogy a videóhívás közben megláttam a csoportunk nevét, és csak lefordítottam magyarra. És az már mindenkinek tetszett.

Amikor már megvolt a név és  elkezdhettetek zenekarként működni, hogyan születtek a zenéitek? 

Barna: A saját számaink úgy jöttek, hogy Zsombor nagyon szeret zenéket meg számokat írni, amikor felhívom telefonon az esetek 70%-ban úgy veszi fel a telefont, hogy a sarokba be van gubózva a gitárjával és éppen egy számon dolgozik. Ez a próbákon úgy néz ki, hogy amikor épp nincs semmi ötletünk, akkor bejelenti, hogy neki mégis van. És ilyenkor már van egy konkrét szám a fejében. Miután meghallgatjuk, együtt rakjuk össze zeneileg. 

Zsombor: A Pajtás volt az egyedüli olyan, amit mindannyian együtt írtunk. Ahhoz András hozta be az alapot. De, ha megvan az alapkoncepció, akkor mindenki tesz hozzá, és összeépítjük a nyersanyagot.

És mit jelent nektek a saját zenétek, van kedvencetek? Van ennek egy terápiás jellege is? A szövegeitekből kiindulva gondolom ezt.

András: Nekem a kedvencem a saját zenéink közül az Egyedül. Volt egy olyan időszakom, amikor tényleg egyedül voltam, és a szöveg is passzolt az élethelyzetemhez, szóval igen, számomra egy olyan jellege is van. 

Barna: Nekem a kedvenc számom egy olyan, ami igazából még nincs készen. Ültem a dobok mögött, Dénes meg Zsombor beszélgettek, közben hangzavar volt. András játszott egy nagyon király alapot. Mondtam neki, hogy: “Állj, ez micsoda?” Ő mondta, hogy ezt tegnap csinálta. Elkezdte játszani és mondtam neki, hogy ez zseniális. Még nem áll sehogy, de én ebben látom a legtöbb potenciált. 

Értesültem róla, hogy már megvolt az első fellépésetek is, mesélnétek róla?

Zsombor: Kaptam egy telefonhívást a fellépés előtt egy héttel talán, és megkérdeztek minket, hogy fel szeretnénk-e lépni a szegedi SZFE-s megmozduláson, én azt egy király lehetőségnek tartottam. 

Dénes: A koncert utáni napon meghívtak minket két helyre is. Az egyik a Grand Café Szegeden, a másik Budapesten, ugyanígy SZFE körülmények között. Már van egy fix időpontos fellépésünk is október 24-én az A38-on.

András: Az A38-as fellépést a Carson Coma zenekarnak köszönhetjük. Ez egy előzenekari lehetőség. A Facebook-csoportjukban volt egy szavazásos verseny, amire Zsombor jelentkezett, be is került a Süllyedős zenénk az első három helyezett közé. Ott lehetett szavazni a többi csoporttagnak három előadó közül. Ezt szerencsésen meg is nyertük, és boldogok vagyunk, szóval megyünk.

Aki követ titeket instán, az tudhatja már, hogy újabb számaitok vannak készülőben. Mikorra lesznek várhatóak?

Barna: Ez így igaz, három számunk van készülőben. Ezeket a Gribedli Stúdióban vettük fel, még szeptember elején. Ez elvileg novemberben lesz kész teljesen, kiadható állapotban. Azt beszéltük, hogy videóklipet szeretnénk hozzá, de az a kapcsolatainkon is múlik.

Mik a további célok a zenekar életében, hová szeretnétek eljutni a zenéléssel?

Zsombor: Stúdiózás, zeneírás és koncertek. Én szeretném, ha a zenélésből meg tudnánk élni, és hogy a zenekarunk a lehető legtovább életben maradjon. 

Dénes: Én nagyon örülnék neki, hogyha befutnánk, nyilván ez egy közös célunk, de mindenkinek egyéni célja is a sikeres zenélés.

András: Én nem tekintem ezt munkának, mert akkor egy idő után elveszíteném a motivációmat. Nem munkából szeretnék zenét csinálni, hanem mert jólesik. 

Van még esetleg olyan üzenet, amit szívesen átadnátok az olvasóknak?

Zsombor: Nekem az az üzenetem, hogy tele vagyunk energiával, számokkal, amiket nem hallottak még az emberek, szóval a motivációval nem lesz probléma. Alapvetően szeretnénk a blues-rock műfajban maradni, de kikacsintgatunk a poposabb irányzat felé is. 

Dénes: Szerintem a mi zenekarunk azért különleges, mert mindenkinek más a zenei ízlése a bandán belül. Ennek ellenére mindenki bele tudja rakni a saját motívumát a zenéinkbe. Utolsó gondolatom, hogy kövessetek minket az Instagram-oldalunkon, hogy ne maradjatok le a legújabb Hűvös infókról!

https://www.instagram.com/huvosband/

https://www.facebook.com/Hűvös-100502594965581

Hozzászólások