Kultúra az Instagramon – interjú Márkus Flórával, az evveladalban néven futó oldal adminisztrátorával

„Evvel a dalban mondom el, hogy a szívem üzenetét”

Az interneten nem csak embereket, eszméket ismerhetünk meg, de látókörünket is szélesíthetjük. Ha beírjuk a Google-ba az “alternatív zene” kifejezést, az első helyen természetesen a sokak által használt Wikipédiát adja ki, miszerint: „Az „alternatív rock” kifejezés egy általános fogalommegjelölés, amely a punk-rock nyomán az 1980-as évek közepétől megszületett underground zenét foglalja magában.” 

Kiskorom óta sokféle zenét hallgatok, ezt főleg a szüleimnek köszönhetem. Ezáltal a magyar alternatív zenészek és együttesek nevei, például a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk vagy a Quimby nem ismeretlenek számomra, de miután rábukkantam az evveladalban felhasználónév alatt futó Instagram-profilra, egyre több és több zenekarra találtam rá ebben a műfajban. 

Az oldal lényege tulajdonképpen az, hogy naponta találkozzunk magyar alternatív zenekarok dalszövegeivel az Instagram-oldalunkon. Nekem viszont ennyi nem volt elég, így vettem a bátorságot, és megkértem az oldal adminját, és a ’hallgassmagyart’ mozgalom elindítóját, Márkus Flórát, hogy válaszoljon néhány kérdésemre.

Mikor és miért indítottad el az oldalt?

2019 februárjában kezdtem el az oldalt – tehát már lassan másfél éve aktív az evveladalban Instagram-fiók. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan telik az idő! Azóta nem volt olyan nap, hogy ne került volna ki egy új bejegyzés az oldalra, ami azt jelenti, hogy most már több mint 600 idézet közül lehet nézelődni. Az oldalhoz tartozó hivatalos Spotify lejátszási listán az összes szám végighallgatása pedig majdnem egy teljes napot venne igénybe.

Az elsődleges célom az oldallal a kevésbé felkapott, nagy rádiócsatornákon nem játszott magyar zenék minél nagyobb tömeghez való eljuttatása volt. Nagyon sajnáltam/sajnálom, hogy akár a közvetlen környezetemben, sokan nem ismernek és nem hallgatnak magyar dalszövegű zenéket. Az Instagramon ezt könnyen fogyasztható formában képzeltem el: egy-egy érdekesebb, tartalmasabb, elgondolkodtató vagy akár ikonikus idézet kiragadásával a kedvenc számaimból – esztétikus, letisztult formában megjelenítve, ahol továbbra is a szövegen marad a hangsúly. 

Miért pont a magyar alternatív zene az oldal alapja?

Mielőtt válaszolok erre a kérdésre, szeretném meghatározni azt, hogy pontosan mit is jelent a magyar alternatív zene – hiszen ez, mint műfaj nagyon nehezen értelmezhető. A megnevezést a legtöbben a Kispál és a Borzhoz és később a Quimbyhez kötik, és igaz, hogy a legtöbb mai ’alter’ zenekar valamilyen szinten hajaz ezekre az előadókra, de alternatív zenekarként szokták emlegetni például az Elefántot és az Esti Kornélt is, viszont ha valaki kicsit is ismeri ezt a két formációt, az tudja, hogy teljesen más stílusú zenét játszanak. Ezért én nem is műfajként tekintenék erre a kifejezésre, hanem inkább egyfajta gyűjtőfogalomként. 

Az én értelmezésemben az az együttes és/vagy énekes tartozik a magyaralter kategóriába, aki nem hagyományos rádióbarát pop, rap vagy bármi más szigorúan behatárolt stílust képvisel, és picikét talán tartalmasabb szövegekkel operál (de ebben persze van egy kis sznobizmus, amit az alter-rajongók szeretnek hangoztatni). 

Na, és a kis kitérő után a kérdésre is válaszolva: én ilyen zenekarokon nőttem fel, legtöbbször ilyen zenét hallgatok, és legszívesebben ilyen stílusú koncertekre járok. Nagyon tetszenek a másfajta idézetes oldalak is, de úgy érzem, hogy ez az a téma, amiben a legnagyobb a kompetenciám, és erről tudok leghitelesebben és a legtöbb szenvedéllyel tartalmat készíteni.

Számítottál-e ekkora követőtáborra?

Legvadabb álmaimban sem számítottam arra, hogy ennyi embert fog érdekelni a kis projektem, de nyilván nagyon örülök neki, hogy most már többen vagyunk az oldalon, mint a Budapest Park befogadóképessége. Tudom, hogy nem vagyok Kylie Jenner, de úgy gondolom, hogy ahhoz képest, hogy az oldal egy viszonylag kis rétegnek lehet érdekes, (akik eleve szeretik vagy nyitottak ezekre a zenékre), hatalmas eredménynek tartom a több, mint 11000 követőt. Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkinek, aki támogat: megosztásokkal, lájkokkal, vagy akár kedves, bíztató üzenetekkel. Ez ad erőt arra, hogy ennyi időt és energiát beletegyek az oldal fenntartásába.

Influencernek tartod magad? Szerinted van benyomásod a követőimre?

Az influencert, sokakkal ellentétben, nem tartom csúnya szónak. Sokan ódzkodnak még kiejteni is, és inkább a kevésbé bulváros „digitális tartalomgyártó” kifejezést használják helyette. Az én értelmezésemben influencernek lenni, (ha valaki tisztességesen és hitelesen csinálja), nem ciki: ez egy szakma, pont, mint a pék vagy a hídtervező. (Arról nyilván lehet vitatkozni, hogy melyik szakmának nagyobb a hozzáadott értéke, de ez most mellékes). Mint szakma, az influencer tevékenységi köre a digitális tartalomgyártás, amiből valamilyen módon (szponzoráció, reklámok, patreon támogatások) bevételhez jut. Nekem nincsenek együttműködéseim, és tisztán a tartalomgyártással nem termelek semennyi bevételt, ezért ebben az értelemben nem tartom magam influencernek. 

Az más kérdés, hogy van-e befolyásom azokra az emberekre, akiket elérnek az általam gyártott tartalmak. Nagyon remélem, hogy igen! Sok olyan üzenetet is kaptam már, ami ezt igazolja – hogy az oldal hatására hallgattak vagy szerettek meg egy számot vagy akár egy zenekart. Ennek mindig nagyon örülök, hiszen ez az oldal elsődleges célja: minél nagyobb tömegekhez eljuttatni ezeket a zenéket.

Magyar zenén kívül miket hallgatsz még?

Természetesen én sem csak magyar zenéket hallgatok, sőt, majdnem mindenféle zenei stílusra nyitott vagyok. Imádom az igénytelen diszkós zenéket, a brit pop vonalat, vagy akár a nagyívű olasz slágereket is a 60-as 70-es évekből. Nagyon hangulatfüggő, hogy épp milyen zenét hallgatok, és hiába próbálnék most egy vagy két előadót kiemelni, egyszerűen annyi van, hogy nem tudok.

Van abszolút kedvenc együttesed? 

Nálam a Kispál és a Borz az alfa és az omega, de ha jelenleg is működő együttest kell mondanom, akkor az egyértelműen a Galaxisok (Szabó Benedek és a galaxisok) lennének.

Ha örökre egy együttes dalait hallgathatnád, ki lenne az? Miért?

Magyarok közül tuti a Kispál és Borzot mondanám. Egyszerű praktikus okokból: van egy csomó lemezük, és ha csak a számokat nézzük, több dal közül válogathatnék, mint bármelyik másik magyar zenekar esetén. De persze szentimentális okokból is, hiszen imádom a zenéjüket, és hiszem, hogy nincs olyan élethelyzet vagy érzelmi állapot, amire nincs egy tökéletesen passzoló Kispál szám!

Van-e top 3 koncertélményed? Miért pont ezek?

Ez azért nehéz kérdés, mert az, hogy milyen élmény egy koncert, nagyon sok tényezőtől függ – és ezek közül csak néhányra van befolyással a zenekar. Hiába csinál szuper hangulatot az előadó, és hiába fantasztikusak a zenék, ha rossz az ember kedve és/vagy rossz a társaság, akkor nem lesz az életed koncertje. És ez persze fordítva is működhet – hatalmasat lehet bulizni egy falunapon is! 

Ettől eltekintve nagyon jól éreztem magam életem első Carson Coma koncertjén, ahová a srácok az oldal miatt hívtak meg engem. Ezen kívül, még a vírus előtt februárban szuper élmény volt egy Galaxisok és Ricsárdgír koncert Pécsett. Nincs olyan, hogy rossz Galaxisok koncert, és az este egy Ricsárdgírrel megkoronázva tökéletes volt. Annyit nevettem a Márton Danin, hogy az este végére már fájt a hasam. A harmadik legjobb élményként pedig egy Hiperkarma koncertet emelnék ki, ahol egy nagy társasággal szinte extázis közeli állapotban tomboltunk végig másfél órát.

Hallottál már az evvelaversben oldalról? Esetleg a testvéroldalad? Te kezeled azt is?

Hallottam, sőt, az oldal indulása előtt felkeresett az oldal adminja (aki nem én vagyok), hogy áldásomat adom-e a koncepcióra. Nekem nagyon tetszett ez az elgondolás – hiszek abban, hogy a dalszövegek is versek, csak épp a saját módjukon. Azóta is támogatom az oldalt, és remélem, tudunk majd még együtt dolgozni a jövőben.

Előfordult-e már, hogy a követőid által bukkantál rá egy együttesre?

Persze! Számtalanszor! Nem mindig értettem ennyire a magyar zenékhez – az oldal indulásakor körülbelül a megosztott zenekarok felét hallgattam csak aktívan. Az oldalon keresztül ismertem meg például a Platon Karataev-et vagy a Carson Coma-t. Plusz, a legtöbb feltörekvő bandáról szintén az Instagramon hallottam először. A régebbi zenekarok nagy részét ismertem már, sőt, volt néhány számuk, amiket hallgattam is, de ennyire nem voltam belemerülve a munkásságukba. Nagyon sokat tanultam az elmúlt másfél év alatt, amiért hihetetlenül hálás vagyok. Cserébe, egyfajta médiumként, próbálom megosztani ezeket a kincseket másokkal is, hogy ne csak én élvezhessem ezt a sok a szuper, eldugott, elfeledett zenét.

Volt, hogy felismertek az utcán, koncerten?

Nagyon sokáig nem mutattam meg magam az oldalon, és még most is csak nagyon ritkán teszem. Ez persze nem azért van, mert cikinek tartom magam, vagy ne hagyj Isten, az oldalt. Egyszerűen nagyon sokáig úgy éreztem, hogy teljesen mindegy, hogy ki van az oldal mögött – itt a megosztott tartalmon és zenén van a hangsúly. Egyébként elképesztően felszabadító élmény volt – főleg a social media világában – hogy nem a kinézetem miatt követnek, vagy nem követnek az emberek, hanem az ötleteimre, véleményemre kíváncsiak. Aztán, ahogy nőtt az oldal, egyre személytelenebbnek éreztem ezt az aninomitást, és nem gondoltam fairnek a többiekkel szemben, hogy míg én látom őket, felvállalják magukat, cserébe csak egy oldallal kommunikálhatnak. Ezért végül a 10.000-ik követés után hivatalosan is bemutatkoztam, és azóta többször is feltűntem Instagram-történetekeben (igaz, hogy nagyon ritkán, és általában akkor is csak a közeli ismerősök előtt). A hallgassmagyart termékeket is vagy rajtam, vagy pedig a barátnőimen szoktuk lefotózni – legtöbbször arc nélkül.

Visszatérve a kérdésre, annak ellenére, hogy ilyen kevésszer szereplek az oldalon, volt már olyan, hogy felismertek koncerteken – főleg olyanok, akiknek személyesen adtam át előtte hallgassmagyart táskát vagy pólót. Furcsa, de nagyon kellemes meglepetés és élmény volt!

Voltak akik negatív véleményekkel, kommentekkel bombáztak? Hogyan küzdöttél meg velük?

Szerencsére ilyen élményben eddig még nem volt részem, de őszintén szólva, nem is tudom, hogy az oldalamon mibe lehetne belekötni. Csak olyan zenéket osztok meg, amiket szeretek, és ha valami nem tetszik, azt sosem fejezném ki nyilvánosan. (Pedig egy csomó magyar zenekart kimondottan nem szeretek különböző okokból kifolyólag.) Azt sem tudom elképzelni, hogy valaki leírja kommentbe egy poszt alá, hogy „hát ez a zene nekem nem tetszik”. Szerintem a legtöbben ilyenkor inkább csak figyelmen kívül hagyják az aznapi bejegyzést, és várják a következő napot, hátha akkor jobb lesz. Ha meg nem, akkor gondolom kikövetnek. A személyembe pedig szintén nem nagyon lehet belekötni, hiszen ahogy az előbb mondtam, alig mutatok magamból valamit a nagyközönségnek.

Futottál már össze hallgassmagyart pólót vagy táskát viselő emberrel? Ki szoktad őket szúrni?

Igen! Koncerten láttam már akcióban néhány táskát, és elmondhatatlanul szuper érzés volt, hihetetlen büszkeség töltött el! 

Az utcán, sajnos, még személyesen nem láttam táskát vagy pólót, de a barátaim és ismerőseim egyre gyakrabban küldik a lesifotókat, ha látnak valakit hallgassmagyart cuccban a metrón, a buszmegállóban vagy az utcán. 😀

Mik a terveid a jövőre névze?

Március óta kaphatóak a hallgassmagyart táskák, és a nyár közepén kezdtem el hallgassmagyart pólókat is árusítani. A weboldal (www.evveladalban.hu) március óta fut, de ez is kapott egy új dizájnt a nyár folyamán. A jövőben szeretném tovább bővíteni a kínálatot: van egy csomó izgalmas ötletem, amit alig bírok magamba tartani; de lesznek szuper kollaborációk is még ebben az évben!

Az oldalt pedig tovább szeretném adminisztrálni és folytatni a munkát a kitűzött célom eléréséért: minél több emberrel megismertetni, és lehetőleg megszerettetni a magyar zenét.

Flóra egyébként az egyetem mellett kezdte el az oldalt, de most már munka mellett foglalkozik vele, és lát el minket minden nap idézetekkel a kedvenc alternatív együtteseinktől. Szeretném még egyszer megköszönni neki, hogy ilyen részletesen válaszolt a kérdéseimre! 

Ha tetszett az interjú, vagy esetleg bővíteni szeretnéd a zenei repertoárodat, akkor kövesd be Flóra Instagram-oldalát: https://www.instagram.com/evveladalban/?hl=hu

És ne feledd: Hallgass magyart! 

Hozzászólások
+ posts