Melyik a jobb: az eBook vagy a papír alapú könyvek?

A technológia fejlődése sosem áll meg: az élet minden területén változások következnek be, és a megszokott végül átalakul. A könyvek és az olvasás sem kivétel ez alól, hiszen az eReaderek és elektronikus formátumú könyvek feltalálásával a papírra nyomtatott könyvek szép lassan kezdik elveszíteni jelentőségüket és kezdenek háttérbe szorulni. A könyvolvasók nagy dilemmával néznek szembe: a megszokott, papír alapú könyvek mellett maradjanak, vagy haladjanak a korral, és váltsanak modern eszközökre?

Feltalálása

Az eBook olvasó (magyarul e-könyv-olvasó) gondolata először 1930-ban fogalmazódott meg Bob Brown író fejében, aki gondolatbeli találmányát “Readies”-nek nevezte el, de ez csak egy ötlet maradt, és sosem lett belőle kézzel fogható termék. A ma ismert eReaderek első tényleges elődjét egy spanyol tanárnő, Ángela Ruiz Robles készítette el 1949-ben, amit Enciclopedia Mecánica-nak nevezett el. Bár ez a találmány nem elektronikus módon működött, tartalmazott olvasólámpát, hangfelvételeket, számológépet és nagyítót is. 

Az eBookok tényleges feltalálójának az amerikai Michael S. Hart-ot tartják világszerte. Ő hozta létre ugyanis a Gutenberg Project-et 1971-ben, melynek célja írásos művek digitális megőrzése volt, és digitalizálta például az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát is. A legelső eBook olvasó készülékek ezek után 1998-ban jelentek meg: az egyik népszerű készülék a Rocket Ebook volt, ez egyszerre 10 könyvet tudott tárolni, valamint a SoftBook, amely pedig 1500-100 000 oldalt. 

A ma is ismert, népszerű gyártók a 2000-es évek elején dobták piacra a saját eReaderjeiket, amelyek hatalmas sikert arattak: ilyen volt például a Sony által gyártott Sony Librie és Sony Reader, valamint a Barnes and Noble Nook eBook olvasója. A ma az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő, Amazon által forgalmazott Kindle eReadernek is ekkor, 2007-ben jelent meg első verziója.

A papír alapú könyvek 

Az eReaderek feltalálásával és elterjedésével egyre csökken a papír alapú könyvek jelentősége, ugyanis mégiscsak egyszerűbb egy kis, kompakt eszközt magunkkal vinni, mint a nehéz, vastag könyveket. Magam is, hatalmas könyvrajongóként, szintén küzdök a dilemmával, hogy melyik megoldást válasszam, hiszen a könyv lapjait lapozgatva egészen más érzés fogja el az embert olvasás közben, mint egy képernyőt nyomkodva. Mindkét megoldásnak megvannak előnyei és hátrányai, azonban nehéz választani közülük.

A papír alapú könyvek pozitívumai közé tartozik, hogy azok valósabb élményt nyújtanak, mint egy képernyőn olvasott szöveg, hiszen a papírlapok érintése, lapozása és a könyv illata nem helyettesíthető dolog, ezeket egy elektronikus eszköz nem képes megadni. 

Ezzel szemben a kézben fogható könyveknek hátrányai is vannak, hiszen már néhány könyv is nagy helyet foglal el, és ráadásul még nehezek is lehetnek. Vigyázni kell rájuk, hiszen senki sem szeretné, ha az foltos és maszatos lenne, vagy, hogy elszakadjon – gondolom, hogy nemcsak nekem rongálódtak meg a sokszor olvasott, szeretett könyveim, vagy tört meg esetleg a gerincük.

Az eReaderek funkciói

A legtöbb elektronikus olvasóeszköz az olvasási lehetőség biztosításán túl további kényelmi funkciókkal is rendelkezik. Ilyen plusz szolgáltatás például a fényerő beállítása és a szemkímélő fény alkalmazása. Míg a sötétben papír alapú könyv olvasásához vannak kifejlesztett, csíptethetős lámpák, azok fénye erős és irritáló lehet a szemünknek. Ezzel szemben az eBook olvasók által használt fény a sötétben láthatóvá teszi a szöveget úgy, hogy ne kelljen erős lámpát használni az olvasáshoz. Egy másik nagyon hasznos funkció a szótár, amely idegen nyelvű könyvek olvasása közben roppant hasznos az olvasónak. Egyszerűen csak rá kell nyomnunk az ismeretlen szóra, amit az eszközünk lefordít saját nyelvünkre (ha azt támogatja a rendszer), vagy körülírja a szó jelentését. Azon emberek számára is létezik funkció, aki szeretik megjelölni az olvasmányukban az őket megérintő vagy fontosnak tartott gondolatokat anélkül, hogy post-iteket vagy szövegkiemelőt használnának. Vannak eReaderek (mint például a Kindle vagy Nook), amelyeknek egyik beépített funkciója a Clipping, ami praktikus az idézetkedvelők számára. Egyszerűen egy mondat kijelölésével el lehet azt menteni egy különálló dokumentumba, ahol azt később meg lehet tekinteni. Így nem kell a könyvet rongálni vagy színes cetlikkel teleragasztani, hanem egy helyen megtalálhatóvá válik az összes megjelölt idézet.

Az elektronikus könyvek vásárlása, letöltése

Az eReaderekre szánt könyvek több formátumba sorolhatóak, amelyek készüléktől függenek – ilyen például a leggyakrabban használt PDF formátum, valamint az EPUB és a MOBI. Az eBook olvasókra szánt könyveket online lehet megvásárolni különböző formátumokban, amelyeket egyszerűen át lehet konvertálni internetes oldalak segítségével. Ezek az elektronikus könyvek könyvesboltok online oldaláról vehetőek meg, amelyek letöltéséért a legtöbb esetben fizetni is kell. Egy adott könyv elektronikus formátumú letöltése azonban sokszor olcsóbb is, mint egy kézzel fogható, papír alapú könyv beszerzése. Az online vásárlás mellett léteznek elektronikus könyvtárak is, amelyekből akár ingyen is lehetséges könyveket letölteni. 

A döntés a két opció között nehéznek bizonyul sokak számára, de mindenkinek saját életmódjához kell igazítania szokásait, hiszen minden ember különböző. Egyre népszerűbbek az eReaderek, de a papír alapú könyvek sem mentek még ki a divatból – a választás a Tiéd!

Források:

https://turbofuture.com/consumer-electronics/The-History-of-eBooks

https://govbooktalk.gpo.gov/2014/03/10/the-history-of-ebooks-from-1930s-readies-to-todays-gpo-ebook-services/

Hozzászólások