9-11, What’s the emergency? – véleménycikk

Gondolom mindenki tudja, mi történt 2001. szeptember 11-én. De ha van valaki, aki mégsem jártas a témában, azoknak egész egyszerűen el tudom mondani. Az egyik (ha nem az első számú) legtragikusabb terrortámadás az Amerikai Egyesült Államok ellen. Legalábbis ez a hivatalos álláspont, de erre később visszatérek. 

Fotó: Flickr, Michael Foran

2001. szeptember 11-én eltérítettek 2-2 Boeing – 767 és Boeing – 757-es típusú repülőgépet az USA-ban. Ezekből kettő darab a Világkereskedelmi Központba (Röviden WTC [World Trade Center]), egy a Pentagonba csapódott be, és egy pedig a Capitoliumot vette célba. Az utóbbi „szerencsére” csak célba vette, mert lezuhant Pennsylvania államban, Shakeville közelében. 

De akkor most térjünk ki kicsit részletesebben a támadásokra!

Az egész terrorcselekményt 19 képzett terrorista vitte véghez, Mohamed Atta vezetésével. Az egész meg volt tervezve (kivéve a lezuhant repülőt), emiatt viszonylag könnyű dolguk volt a terroristáknak. A négy járat hosszú útra volt felkészítve, pont emiatt az üzemanyagtartály maximálisan meg volt töltve, ezért is sokkalta veszélyesebb volt a terrorcselekmény, mint egy szimpla baleset. Ha egy gép lezuhan, és nincs teljesen megtöltve kerozinnal, kisebb lesz a kezdeti tűz területe. 

Az egész támadást mindössze 4 óra volt végrehajtani. Az első gép pontosan 8 óra 46 perckor csapódott bele a WTC épületébe, a 94. és 98. emelet között. A második tornyot – ugyanis ikertornyokról van szó – 9 óra 02 perckor a 78. és 84. emelet között érte a becsapódás.

Térjünk át a Pentagonhoz és a Capitoliumhoz. A Pentagonba 9 óra 37 perckor érkezett a becsapódás. Itt egyértelművé vált, hogy ez nem balesetek sorozata volt, hanem egy előre megszervezett támadás. A negyedik gép a United Airlines 93-as járata, ami egy Boeing 757–222 volt, ami 10:03-kor zuhant le, miután a gép utasai visszafoglalták a repülőgépet. A támadás eredeti célpontja a Capitolium vagy a Fehér Ház lehetett.

A támadások összesen 2995 emberéletet követeltek. Ebből 2976 áldozat, 19 géprabló volt. Egyik gépen sem volt túlélő.

When the Towers Fell | National Geographic

Giuliani describes what it was like to live through the ten seconds in which the south tower caved in and fell to the ground. ➡ Subscribe: http://bit.ly/NatG…

Úgy tűnik, azért akadtak dolgok, amikre ha az Amerikai Egyesült Államok jobban odafigyelt volna, akkor elkerülhető lett volna ez a tragédia. 

  • Kenneth Williams, az arizonai Phoenixben szolgáló FBI-ügynök 2001. július 10-én emlékeztetőt küldött az ügynökség központjába. A helyi repülőiskolába érkező közel-keleti hallgatókról számolt be. Gyanúja szerint esetleg terroristák próbálnak beszivárogni a civil repülési rendszerbe. Williams emlékeztetőjét figyelmen kívül hagyták.
  • Augusztus 16-án FBI-ügynökök tartóztatták le Zacharias Moussaouit egy repülőiskolában mutatott gyanús viselkedése miatt. Moussaoui csekély érdeklődést mutatott a leszállás vagy landolás megtanulása iránt. Az őt letartóztató ügynök szó szerint azt írta: olyan személyiség, aki képes bármivel belerepülni a Világkereskedelmi Központba. Az esettel foglalkozó másik FBI-ügynök arra figyelmeztetett, hogy egy óriási repülőgépet akár fegyverként is használhatnak a terroristák.
  • Biztonsági tisztek eligazításokat tartottak a Fehér Házban 2001 nyarán, ahol Bush elnököt arról tájékoztatták, hogy bin Láden terroristahálózata amerikai repülőgépek eltérítésével kísérletezhet, látványos támadásokra kerülhet sor, melyeket úgy terveznek, hogy tömeges áldozatokkal járjanak, és hogy az FBI tudatában van a terroristák előkészületeinek New York-i épületek lerombolására.

És most térjünk át más vizekre. Egyes emberek szerint ez nem terrortámadás volt. Az egészről az állam tehet. Az 9/11-es „igazság mozgalom” két csoportra bomlik:

  • LIHOP: ”Someone” Let IHappen OPurpose („Valaki” szándékosan hagyta megtörténni.)
  • MIHOP: ”Someone” Made IHappen OPurpose („Valaki” szándékosan tette.)

A „valaki” mindkét tábor szerint valamilyen összesküvés vezetője, legyen az akár az amerikai elnök is… Természetesen, mindenkit felelősnek tartanak, kivéve az iszlám terroristákat.

Teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez mégis miért lett volna jó az USA-nak. Ennek több oka is lehet. Először vegyük a Pearl Harbor – szindrómát. Vannak elméletek, miszerint az USA bombázta le a saját hajóit, ezzel ürügyet szerezni arra, hogy belépjenek a második világháborúba. Így Roosevelt mögött állt a teljes amerikai nép: a munkások, a gazdák, az iparosok és a politikusok is. Ugyan ez igaz lehet ebben a helyzetben is. Ez egy megfelelő ürügy arra, hogy megtámadják Irakot és Afganisztánt, és még véletlenül sem az olajkészleteik miatt tették. 

Mit is állítanak pontosan az „igazságkeresők”?

  • Az al-Kaida nem tervezte el és nem hajtotta végre a WTC és a Pentagon elleni támadásokat
  • A Pentagonba nem repülőgép csapódott be
  • A 93-mas járat nem zuhant le Pennsylvániában, miután az utasai megpróbálták elfoglalni a pilótafülkét
  • A kormány, és különösen a 9/11-es Bizottság nem szavahihető

Nos, ebből a harmadik pont biztosan cáfolható. Elég nehéz lenne elhinni azt, hogy egy repülőgép nem zuhant le, amikor megtalálták a roncsokat. 

Hozzászólások
+ posts