“Ne adjátok fel, ha valami nem sikerül elsőre!” – interjú az egykor deákos Kühn Évával

Nemrég készítettünk interjút Baneth Andrással, iskolánk egyik fő támogatójával. András nem az egyetlen, aki szívén viseli egykori középiskoláját: Kühn Éva is előszeretettel segíti a Deákot.

Fotó: Kühn Éva

Andrással karöltve Éva is a Deákos Tehetségért Díj felajánlója és támogatója, valamint a brüsszeli kirándulás szervezésében is részt vett – melyet aztán a koronavírus miatt fel kellett függeszteni.

Az alábbiakban Deákos éveiről és jelenlegi munkájáról mesél, sőt, még néhány jó tanácsot is ad a diákoknak a karrierjüket illetően.

Össze tudná foglalni röviden, mivel foglalkozik most?

Hivatalnokként dolgozom az Európai Unió Észak-Macedón Delegációjának. Főként a közlekedés és a környezetvédelem területekkel kapcsolatos közbeszerzéseken, illetve a projektek megvalósításán dolgozom.

Mikor és miért kezdett el érdeklődni e pálya felé?

Az Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően egy félévet az aalborgi egyetemen tanultam, és beiratkoztam a masters képzésre. Kötelező volt egy félévet EU-s témával foglalkozó szervezetnél tölteni gyakornokként. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél töltöttem a féléves gyakorlatomat, és ott szerettem bele a projektmenedzsmentbe. 

Jól tudom, hogy Észak-Macedóniában dolgozik? Milyen ott élni?

Igen, most már majdnem négy éve Szkopjéban élek, azóta van egy itthon és egy otthon. Észak-Macedónia csodálatos kis ország, mindenkinek javaslom, hogy jöjjön és fedezze fel. Az emberek rendkívül kedvesek és segítőkészek, remek barátokra tettem szert az itt töltött idő alatt. Nagyon megszerettem Ohridot és az Ohridi-tavat. Az ottani barátaimnak köszönhetően tavaly életemben először kipróbáltam a vitorlázást, ami hatalmas élmény volt, annak ellenére, hogy nagyon félek a mély vizektől, emiatt nem szeretek, és nem is tudok jól úszni. Nagyon várom, hogy újra együtt kivitorlázhassunk.

Jelentős a különbség Észak-Macedónia és Magyarország között?

A hétköznapi életem nem különbözik nagyban az otthoni életemtől. Amikor Szkopjéba költöztem, még nem sokat tudtam a városról, de tudtam, hogy igazi alföldi lányként itt a lehetőség, hogy egy olyan hegyen lakjak, amelyik  kicsit magasabb mint a Kékestető. Természetesen nem a hegy tetején lakom, egy kicsit a közepe alatt, de így is kb. 30-35 perc, amíg felsétálok. Minden reggel és este megcsodálom a hegyet, a mai napig nem tudom megunni, annyi arcát mutatja. 

Fotó: Kühn Éva

Szokott Önnek hiányozni Magyarország?

Persze, a családom és a barátaim nagyon hiányoznak. Szerencsére az internetnek köszönhetően naponta tudok beszélni velük és látom őket. 

Mikor járt a Deákba? Milyen emlékei vannak ezekről az évekről?

1992-1996-ig jártam a Deákba. Nagyszerű évek voltak, kiváló tanárokkal és nagyon inspiráló osztálytársakkal hozott össze a sors. A mai napig tartjuk a kapcsolatot, van külön Facebook-csoportunk is. Anno az osztályom indította a Tikmony infó újságot, amely ugyan nem sok számot élt meg, de a mai napig jót nevetek rajta valahányszor kezembe kerül.  

Miért döntött úgy évekkel középiskolás kora után, hogy támogatni fogja a Deák Gimnáziumot?

Baneth András mesélt erről a kezdeményezésről, és mivel nagyon sok lehetőséget kaptam én is a tanulmányaim során, úgy éreztem, hogy én is biztosítani szeretném ugyanezt a következő generációnak. 

Mit tanácsolna azoknak a diákoknak, akik hasonló területen szeretnének elhelyezkedni, mint Ön?

Bármibe is szeretnétek fogni, nagyon fontos, hogy szeressétek azt a területet, mert minimum napi 8 órát kell majd eltölteni vele. Azt gondolom, hogy egyre több területen szükséges különböző nemzetiségű és neveltetésű emberrel együtt dolgozni, ami nyitottságot, empátiát és megfelelő humorérzéket kíván. Ne féljetek a változástól és a változtatástól, csak a döntést nehéz meghozni, utána minden egyszerűsődik és minden Titeket fog segíteni, még ha néha nem is úgy tűnik. Csak ne adjátok fel, ha valami nem sikerül elsőre!

HAGYJ VISSZAJELZÉST

Ide írd a hozzászólásod!
A neved helye
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.