Koronavírus: Hogyan befolyásolja a mindennapjainkat?

Egészen pontosan december 9-e óta tart a koronavírus, azóta pedig rengeteg fejlemény történt. Az új kórokozó minden nap megfertőz valakit, és az idő elteltével Magyarországra is ideért.

A média folyamatosan tájékoztatja az embereket a fertőzés híreiről és megelőzéséről, azonban válogassuk meg a forrásainkat, ugyanis sajnos számtalan rémhír is terjed az interneten. A legmegbízhatóbb magyar forrás a koronavirus.gov.hu. Ezt a weboldalt külön abból a célból hozták létre, hogy tájékoztassa a magyar állampolgárokat a helyzetről.

Itt olvashatjuk a legfrissebb híreket, többek közt a március 11-i kormányrendeletről szólót is, miszerint az ország kormánya vészhelyzetet hirdetett ki. Ez volt a fő oka annak, hogy az iDeák szerkesztősége is bekapcsolódott a témába, ugyanis ez már minket is érint: minket, szegedieket, és minket, középiskolás diákokat is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán hirdette ki az új jogrendet, melyet az alábbi videóra kattintva visszenézhettek, ám mi jelen esetben a minket érintő eseményekre koncentrálnánk.

Security Check Required

No Description


Ez vár a diákokra országszerte

Az egyetemeken rendkívüli szünetet rendelt el a kormány, az oktatás csak távoktatás formájában folyhat, ám az általános- és középiskolák bezárását nem tartják indokoltnak, hiszen ezt a korosztályt érinti legkevésbé a megbetegedés. Ennek ellenére azért hoztak néhány szabályt, hogy megelőzzük a fertőzést.

  1. Ne menjen közösségbe az, aki kiemelt kockázatú országban járt, vagy beteggel érintkezett! Az ilyen régiókból való hazatérést követően 14 napig otthon kell maradni, tünetek esetleges észlelése esetén pedig a protokoll szerint eljárni: a háziorvost telefonon hívni, aki tudni fogja, mi a helyes lépés.
  2. Idén először került volna megrendezésre a kormány külföldi nyelvtanulási programja, melyet a kilencedikes és tizenegyedikes diákok vehetnek igénybe – ezt egy évvel elhalasztják.
  3. Szintén kitér a rendelet az Erasmus+ projektekre – ezek az utazások is elmaradnak, a Határtalanul! projekttel együtt.

Így alakítják az események a Deák rendezvényeit

  1. Elmarad a március 15-i ünnepség. A megemlékezésre pénteken került volna sor, de a biztonság érdekében csak rádiós műsort hallhatunk majd.
  2. A Deák Olimpia zárónapja sem lesz megtartva. Rendes tanítási nap lesz március 25-én.

Szegedet is érintik az intézkedések

“A 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását megtiltjuk.” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Ez az intézkedés Szeged számos eseményét érinti: többek között nem tartják meg a színházi előadásokat, az IH és a Szent-Györgyi Albert Agora számos rendezvényét lemondták vagy elhalasztották, sőt, még a Belvárosi Mozi előadásait is törölték – ezeket az intézkedéseket Botka László polgármester úr osztotta meg Facebook-oldalán.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

“Én mindenkit arra szeretnék kérni, hogy a két fenyegető veszélyt kerüljük el. Az egyik, hogyha bagatellizáljuk a vírus és a fertőzés okozta lehetséges bajokat, a másik pedig, hogyha pánikot keltünk.” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök úr még március 5-én.

Magyarország kormánya két videót is készített a megelőzéssel kapcsolatban, ezeknek megtekintését javasoljuk!

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés veszélye. Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Ön tudja, hogy kell helyesen kezet mosni? Pár lépésben megmutatjuk!

Ön tudja, hogy kell helyesen kezet mosni? Pár lépésben megmutatjuk!

Hozzászólások
+ posts