Felvételi pontszámítási kisokos – 2020 – 4. rész – A plusz pontok

Mostanra már kívülről ismered a pontszámító kalkulátort, feltöltötted az e-felvételire a dokumentumaidat, beírtad a szakokat, és semmit nem rontottál eddig el, mert megnézted az – ugyan tavaly készült, de a 2019-et 2020-ra cserélve most is érvényes – oktatóvideónkat.

Most ellenőrizheted például, tényleg jól választottad-e az emelt szintű tárgyadat – persze, csak akkor, ha szeretnél érte plusz pontot (ha csak a bemeneti követelmény miatt választod, és az adott szak megengedi, lehet más is az emelt szinted, de azért nem jár 45%-os teljesítmény esetén sem az a bizonyos 50 pont).

Tehát a tanulmányi és az érettségi pontjaidhoz legtöbb esetben hozzáadhatsz még többletpontokat is. Ezek a következők lehetnek:

a.      Emelt szintű érettségi (max. 100 pont)

–     az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért járhat tárgyanként 50 pont, ha az a tantárgy szerepel a szak felsorolt tantárgyai között (két emelt tárgyért 100 pont)

–     így fontos figyelned arra, hogy az általad választott szakon milyen tantárgyakat fogadnak el, azaz ha két, más jellegű egyetemre jelentkezel, lehet, hogy többféle emelt szintű érettségit kell tenned.

b.      Nyelvtudás (max. 40 pont)

–     a középfokú, C típusú (szóbeli + írásbeli), államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont, ugyanilyen felsőfokúért 40 többletpont jár. A maximum itt 40 pont, azaz hiába van két középfokúd vagy egy felső- és egy középfokú nyelvvizsgád, ezekért akkor is csak maximum 40 pontot kaphatsz

–     nyelvtudásért nyelvenként jár  bármilyen többletpont, vagyis egy nyelvből kizárólag egyszer lehet többletpontot kapni, azaz, ha van nyelvvizsgád és mellette emelten érettségizel is ugyanabból a nyelvből, csak egyszer kaphatsz érte plusz pontot, itt is a kedvezőbb esettel kell számolni

–     a nyelvvizsgákkal kapcsolatban fontos, hogy később is pótolhatod az erről szóló dokumentumot, de nem elég a visszajelzés, hogy sikerült, hanem a bizonyítvány kell, ha kis nyelvből vizsgázol, nézd meg, hogy nem kell-e még majd külön akkreditáltatni az adott nyelvvizsgaközpontnál, mert az is idő. 

A bizonyítvány megérkezésének várható időpontját a központok általában jelzik, általában az áprilisban letett nyelvvizsga bizonyítványa megérkezik még a dokumentumpótlási határidő lejártáig.

2018. január 1-jétől a sikeres komplex nyelvvizsga díját a minimálbér 25%-ának mértékéig visszatérítik neked, a legtöbb nyelvvizsga ennél kevesebbe kerül. 

– Érdemes az emelt szintű tárgyakkal és a nyelvvizsgával kapcsolatban taktikusan gondolkodni: ha pl. orvosira jelentkezel, ahová kötött két emelt szint, lehet, hogy nem érdemes emellé a nyelvvizsga érdekében még egy emelt szintet bevállalni nyelvből, hanem inkább – biztonsági tartalékként egy közép- vagy akár egy felsőfokú nyelvvizsgát szerezni. Hasonló a műszaki képzési terület néhány szakja is. Ahol viszont elfogadják az idegen nyelvet emelt szintként – és valóban jól megy (!), akkor több pontot érhetsz el az emelt szint beszámíttatásával, mint egy nyelvvizsgával. Érdemes játszani kicsit a pontkalkulátorral. 

Fotó: Flickr, Oregon State University

c.       Előnyben részesítés (max. 40 pont)

–     hátrányos helyzetért, tartós nevelésbe vételért, árvaságért, fogyatékosságért valamint gyermekgondozásért – ezek mindegyikét hivatalos, a tájékoztatóban meghatározott dokumentummal igazolni kell

d.      Versenyeredmény (az intézmény egyéni döntése alapján)

–     sportteljesítményért, OKTV és OSZTV 1-30. helyezésért, Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján elért díjakért. Ezeknek az elfogadásáról, a beszámítható pontok mennyiségéről is itt tudhatsz meg mindent, ezeket is hivatalos dokumentumokkal kell igazolni.

Hozzászólások