Farsangi Ünnepi Hét a Deákban!

Iskolánkban idén újra megrendezésre kerül egy régi hagyomány, a farsangi hét. A program részleteiről az alábbiakban Rakitta Milla DÖK-elnök sorait olvashatjátok.

Még éppen, hogy csak túlvagyunk a karácsonyi lakmározáson, ünneplésen, és éppenhogy kihevertük a szilveszter fáradalmait, máris itt a vízkereszt, és kezdődik a báli szezon.             

A hagyományok szerint ezen mulatságok végén a telet is elűzzük, virágvasárnapon pedig már a tavasz közeledtét ünnepeljük. Iskolánk hagyományteremtő céllal az idei évtől kezdve minden évben szeretné megrendezni a Deákos diákok aktív részvételével a Farsangi Ünnepi Hetet. 

A farsang név eredete német nyelvterülethez köthető, osztrák-bajor eredetű szó. Olvasóinkat nem fárasztanánk nyelvészeti magyarázatokkal, a lényeg az, hogy a farsang végső szógyökere a ‘Fastenschank’, azaz ‘böjti kocsma’ szó. Ez utalás a húshagyó keddre, mert a húsvéti böjti időszak előtt ez volt az utolsó nap, amikor még alkoholt lehetett fogyasztani. A latin országokban ugyanerre az időszakra a ‘carneval’ (karnevál) szót használják. Ez a farsangtól teljesen eltérő hangzású carneval szó szintén a húshagyó keddhez kapcsolódik, mivel a carneval (karnevál) szó olasz eredetű őse, a ‘carnelevare’, ami annyit tesz: ‘húst eltávolít’. A farsang megjelenési formáját tekintve mindig tél végi maszkos, álarcos, jelmezes ünnepi vigasságok és események sorozata.

Szeretnénk, ha ez a hét mindannyiunk számára emlékezetes maradna, és évről évre jobb és jobb jelmezötletekkel lepnétek meg bennünket. Annak érdekében, hogy a kevésbé bátrakat is aktivitásra ösztönözzük, a hét napjaira tematikus jelmezötletekkel állunk elő.

A témák az alábbiak:

HÉTFŐ: Film, sorozat, meme-karakter (Pl.: Marvel-, DC szuperhősök, Joker, A Gyűrűk Ura, Indiana Jones, Trónok harca, Vikinigek, Breaking Bad, Rick és Morty)

KEDD: Tetőtől talpig fehérben (Lányok: full fehérben, Fiúk: fehér felső, világos alsó is elfogadható)

SZERDA: Walt Disney (Pl.: Mickey Egér, Minnie Egér, hercegnők és hercegek minden mennyiségben, Toy Story, Némó, Micimackó, 101 kiskutya, A Karib-tenger kalózai, Harry Potter, Star Wars)

CSÜTÖRTÖK: Vissza a múltba… (Pl.: Ókor, Flapper, Retro, Hippie, Disco, Rock ruházat vagy egy személy a múltból: Albert Einstein, Mozart, Abraham Lincoln, Michael Jackson, Kleopátra, Audrey Hepburn, Frida Kahlo, Coco Chanel)

PÉNTEK: Generációk (9. évfolyam: kisbabák, 10. évfolyam: egyetemisták, 11. évfolyam: felnőttek, 12. évfolyam: nyugdíjasok)

A jelmezverseny az osztályok között zajlik. Az az osztály lesz a nyertes, amely osztályban valamennyi, de legalábbis a legtöbb diák a hét minden napján jelmezt visel. A számlálást az osztályfőnökök végzik, aki szintén részt vehetnek (erősen javasolt) a versenyben. Az egészben a legjobb, hogy a vicces jelmezek viselése nemcsak öncélú, hanem a hét utolsó napján, pénteken összeszámolt eredmények alapján a nyertes díjazást érdemel.

A legjobb helyezett – első és egyetlen – nyereménye egy 50.000 Ft összegű pénzjutalom, amely összeget az osztály saját céljaira szabadon használhat fel.

Jó szórakozást!

Rakitta Milla, DÖK-elnök

Hozzászólások