A menstruációs szegénység – Te is segíthetsz!

Sajnos, mindannyian találkozhattunk már hajléktalanokkal, talán adtatok is nekik egy kis aprót, de kevesen gondolnak arra, hogy az utcára került, vagy nehéz anyagi helyzetben élő nőknek talán többre is szükségük lenne, mint pár száz forintra. 

A mai napig több országban szinte luxuscikknek számítanak az alapvető tisztálkodási szerek. Sok helyen a menstruáció a tabutémák közé tartozik, pedig lenne igény felvilágosítani a serdülőkorba lépő lányokat és fiúkat egyaránt, elmagyarázni, hogy ez nem szégyen és undorító, hanem egy természetes folyamat egy nő életében, ha akarja, ha nem. A menstruációs szegénység (angolul: period poverty) fogalma, amely az elmúlt években lett felkapott téma, nemcsak a fejlődő országokat érinti, de Angliát vagy éppen Amerikát is. Bár hivatalos adatok nincsenek, de többször erős hasi görcs panaszával hiányoznak az iskolából a tinédzser lányok. Nem csak külföldön, de Magyarországon is több ezer fiatal lány marad ki az iskolából, mert nincs pénze intimbetétre vagy tamponra.

A téma tabu mivolta miatt kevesen rendeznek gyűjtést vagy adományozási akciókat, arról pedig már ne is beszéljünk, hogy az utcára került nők sokszor semmilyen eszközhöz nem jutnak, a nappali szállókon legtöbbször férfi felügyelők vannak, akikhez kínosnak érzik, hogy odamenjenek és betétet kérjenek, ráadásul sokszor nem jutnak hozzá megfelelő tisztálkodási lehetőséghez sem, így a fertőzések veszélye is fennáll. 

Több országban is eltörölték a női higiéniás termékek általános forgalmi adóját, és a Magyar Vöröskereszt is osztott már szét intimbetétet a magyar diákok között, de mivel havi ciklusról beszélünk, sokkal több segítségre lenne szükség itthon.

Az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok kampányának mintájára tavaly három fiatal nő Magyarországon is elindította a #nemluxustáska mozgalmat, amely már akkor is hatalmas sikereket ért el, több ezreknek tudtak segíteni. A gyűjtés célja, hogy rászoruló nőknek alapvető női higiéniás csomagokat gyűjtenek, amiket a leadási határidő után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a nehéz körülmények között lévő nőknek adományoznak országszerte. ”Nézz körül a gardróbszekrényedben. Válassz ki egy viszonylag jó állapotban levő táskát, amire már nincs szükséged, nem hordod. Tegyél bele minden számodra nem luxus mindennapi higiéniás terméket, aminek te is örülnél.”– olvashatjuk a honlapon, tehát egyszerű dolgunk van: azaz keressünk egy számunkra már nem használatos, jól zárható táskát és tegyünk bele több létfontosságú tisztálkodó eszközt az alábbiak közül: fogkefe, fogkrém, tusfürdő, szappan, egészségügyi szárnyas betét, sampon (hajbalzsam), esetleg testápoló, kézkrém, hajgumi, hajkefe, dezodor, szájbalzsam, nedves törlőkendő, WC-papír, papucs. Amit semmiképpen se helyezünk a táskába: bármilyen ruhanemű, tampon/mosható betét/intim tölcsér, gyógyszer vagy élelmiszer, éles tárgy (borotva stb). Fontos, hogy az előbb felsorolt termékek mind felbontatlanok legyenek, és ha szeretnél, még egy kis apró, pozitív üzenetet is tehetsz hozzájuk. (Ha többet szeretnél megtudni, keresd fel az oldalt: nemluxustaska.hu)

Kívül Belül Boldogság

Sminkecset tárolók a Kell A Púder boltban! Az üveg sminkecset táró… lók méltó helyüket megtalálták a pulton.

Idén erre az adománygyűjtésre Erdélyi Eszter tanárnő hívta fel a figyelmemet. Táskáitokkal kérlek, őt keressétek, vagy adjátok le őket a Csongi fűtéstechnika (Csongrádi sgt. 22., nyitvatartási idő: 8.00-15.30) üzletében.

Ne feledjétek, adományozni még névtelenül is csodás dolog, segítsünk együtt a nehéz helyzetben élő nőknek és kortársainak!

Hozzászólások