„Azt mondják, hogy az ember ízlése huszonéves koráig alakul, onnantól már nehezen fogad be bármit is.” – interjú Likó Marcellel, a Vad Fruttik frontemberével

A Vad Fruttik egy magyar alternatív rockbanda. A zenekar 2005-ben, egy pályázatnak köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy a Magyar Rádió 8-as stúdiójában három dalt rögzítsen. A számok között ott van a Szerelmes dal, melyet a RadioCaféban kezdtek el játszani. Ennek köszönhetően a dal felkerült a RadioCafé válogatásalbumára.

Vad Fruttik

Fásultan vár, végtelen sorban áll – én vagyok. Hajnalban indul, s a … munkára gondol – én vagyok. Egy kórházi ágyból a plafonra bámul, vagy vigaszt remélve a pohár után nyúl, vakon keresgél, ahogy te is kerestél – én vagyok.

Kinek vagy minek a hatására kezdtél el zenélni?

A 90-es évek elején tombolt a grunge-korszak. Reneszánszát élte a gitárzene. Leginkább arról szólt a dolog, hogy pózoktól mentesen fejezd ki önmagad, hogy bámulhatod közben a szakadt tornacipődet is, tökmindegy. Persze ez nekünk, akkori tiniknek úgy jött le, hogy a szakadt tornacipőnket bámulni kell gitározás közben, mert az menő. Én már kisgyerekként is énekeltem, érdekelt az, hogyan tudom formálni a hangomat. Tiniként meg menőnek tűnt a gitár – mert az is -, így szereztem egyet. Aztán pengettem a Nirvanákat.

Hogyan jött létre a zenekar?

Mi több zenekarban is megfordultunk, mire létrejött ez a felállás. Azt hiszem, hogy 12 éve változatlan a Vad Fruttik. Jómagam, egy garázszenekarban kezdtem, és évekig ott is folytattam. Imádtam garázsban zenélni, mert elképesztő volt a hangerő. 

Miért lett ez a nevetek?

Gyuszkónak volt egy Frutti nevű kutyája. Balatonfűzfő külterületén egy háztáji kertet őrzött. Egy nap, feltételezhetően egy róka vagy borz megmarta és megveszett. Kértünk egy orvos barátunktól injekciót és cuccokat, hogy elaltassuk. Megtörtént. Az ő emlékét őrzi a zenekar neve. 

Vad fruttik – Rockposzter ? @martonnphoto #vadfruttik #koncert #foo

913 Likes, 19 Comments – Vad Fruttik (@vad_fruttik) on Instagram: “Vad fruttik – Rockposzter ? @martonnphoto #vadfruttik #koncert #foo”

Mi inspirálja a dalaitok?

Azt mondják, hogy az ember ízlése huszonéves koráig alakul, onnantól már nehezen fogad be bármit is. Úgyhogy ezek szerint zeneileg ránk az addig létrejött stílusok tettek nagy benyomást. Már említettem a grunge-ot, de ott az industrial, a drum and bass, a techno még úgy általában az idm (intelligens tánczene). Szövegírás tekintetében a kortárs irodalom és a nyolcvanas évek magyar alter szövegvilága mozgat meg igazán.

Közösen írjátok a dalokat vagy van valaki, akinek konkrétan ez a feladata a zenekaron belül?

Mindannyian írunk dalokat, illetve dalkezdeményeket, amiket aztán közösen dolgozunk ki. Általában hárman ülünk össze hetente, a demókat pedig egy felhőben tároljuk, ahonnan bármelyikünk le tudja tölteni őket, hogy otthon is alakíthatóak legyenek. Szövegeket viszont egyedül írok, illetve hazudok, mert Géczi János költő barátomnak szoktam őket megmutatni, és vele közösen alakítjuk ki a végleges változatokat.

Általában mennyi ideig tart egy dal megírása és megzenésítése?

Változó. Most úgy hiszem, hogy érdemes velük sokáig szöszölnünk, de volt idő, mikor két hét alatt befejeztük szövegírással együtt. Mivel nem sietek sehova, azt érzem, hogy jó visszahallgatni a dalokat több hét után, illetve jót tesz a szövegnek is, ha pihen valamennyit, mert egészen új rétegek, értelmezési keretek születhetnek, ha hosszú ideig gyúrunk egy verset. 

Így készült – Vége #dalszöveg #vége #vadfruttik #likomarci

1,188 Likes, 36 Comments – Vad Fruttik (@vad_fruttik) on Instagram: “Így készült – Vége #dalszöveg #vége #vadfruttik #likomarci”

Melyik korosztályhoz szólnak elsősorban a dalok?

Ezen még nem gondolkodtam. Szerintem nem programjellegűek a szövegek, bárki számára befogadhatóak.

Milyen érzés hatalmas tömegek előtt zenélni?

Elképesztő módon tudok izgulni, úgyhogy számomra amellett, hogy felemelő, marha nagy para is. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bebújok egy sarokba sírni, hanem, hogy a felelősség, a saját magammal szemben támasztott elvárások azok, amiket meg kell tanulni kezelni.

Hogyan szokott telni egy próba? És egy fellépés előtti utolsó próba?

Elég ritkán próbálunk, mivel az összes dalt rögzítjük, így bárki képes felkészülni egy-egy koncertre. Én is otthon énekelek a spotify-jal, mert a színpadon nincs idő azon gondolkodni, hogy milyen szóval kezdődik a második versszak. Ha próbálunk, akkor specifikus. Leginkább hangzásról, programozásról szól.

Mik a céljaitok a jövőre nézve?

Jövőre lesz 15 éves a zenekar, úgyhogy ezt az Arénában fogjuk megünnepelni március 21-én. Most minden erről szól. Lehetséges sorrendeket írunk, új dalokat válogatunk, látványt tervezünk és izgulunk.

Hozzászólások