Felvételi pontszámítási kisokos – 2020 – 3. rész – A második 200 pont: az érettségi pontok

Eddigi első és második cikkünkben az általános szabályokról és a tanulmányi pontokról olvashattatok. Azóta megjelent az új felvételi tájékoztató  és az aktuális pontkalkulátor. Ezek segítségével kitalálhatod, mi számodra a legjobb kombináció a nyelvvizsgák és az emelt szintű érettségik kanyargós útjain. Emellett az is kiderült, hogy sok szakon jelentősen csökkent az állami ösztöndíjas képzés államilag megszabott ponthatára

Ebben a cikkben az érettségi pontokról lesz szó. 

Mint ahogy az eddig is kiderült, az 500 pontos rendszer legjelentősebb és számotokra a legkevésbé előre látható része ez – hogy miért? Mert ennek a pontszámát csak akkor tudod, ha már leérettségiztél… Itt kettő érettségi tárgy százalékos eredménye adja a pontszámot – amely ezek szerint maximum 200 pont (100+100%).

Három fontos dologra kell figyelned:

1. Olyan tárgyakat választhatsz, amely az adott képzési terület adott szakján elfogadott. Ezt két helyen is meg tudod nézni. Egyrészt az előző cikkekben már említett táblázatban, vagy ha nem bízol annyira a kombinációs készségedben, akkor a felvi.hu-n az Egyetemek, főiskolák menün keresztül. Ennek a lépéseifelvi.hu/Felvételi tájékoztató (bal menüsor első)/Egyetemek, főiskolák (felső menüsor harmadik)/Egyetem, főiskola kiválasztása a listából/ Kar kiválasztása a listából/Szak kiválasztása a listából (itt jól figyelj, hogy pontosan melyik szak és milyen képzési forma).

Például az SZTE GTK gazdálkodási és menedzsment szakján állami ösztöndíjas alapképzés szakjára ezzel a követelménnyel fogsz találkozni. Nagyon figyelj az és és vagy kötőszavakra!

Azért is érdemes itt keresgélni, mert pontos infókat kaphatsz a kötelezően előírt emelt érettségiről – erre jó példa, ha az SZTE Tanárképző Központjába készülsz, és ha ott mondjuk magyar-angol szakos osztatlan állami képzésre szeretnél járni, akkor azt látod, hogy angol nyelvből kötelező az emelt szint, magyarból is választhatod, de elég a középszintet teljesítened, magyar-történelem szakosként pedig választhatsz, hogy melyiket szeretnéd a kötelező emelt szintnek választani. Viszont magyar-ének szakosként kötelező az emelt szintű érettségi magyarból, énekből pedig egy alkalmassági vizsgára kell készülnöd. Ez utóbbi más formában minden pedagóguspályára jelentkezőnek kötelező – erről majd a cikksorozat 5. részében fogunk benneteket tájékoztatni.

2. Ha több, némileg különböző szakra jelentkezel, akkor azoknak lehet, hogy mások lesznek az érettségi tárgyakra vonatkozó követelményei. Így lehet, hogy akár három emelt szintű tárgyat is vállalnál. Például – extrém eset – ha orvosira jelentkezel, akkor kötelező az emelt biológia és az emelt kémia/fizika. De ha emellett be szeretnéd magad biztosítani, és pszichológiára is jelentkezel, akkor oda ugyan az emelt biológia megfelel, de sem a fizika, sem a kémia nem. Bár nekivághatsz csak egy emelt szinttel és nyelvvizsgával is, de biztosra (?) akarsz menni és emellett jónak érzed magad angolból – ezért angol emeltet is teszel – nem elfelejtve azt, hogy nyelvvizsgáért és emelt szintért nem kaphatsz ugyanabból a nyelvből kétszer plusz pontot. Ebben az esetben már három emelt szintű érettségi vár rád – hát, nem lesz könnyű. 🙂

3. A duplázás. Ez – az érettségi pontszám – az, amit duplázni lehet. Ezt nem te döntöd el, a rendszer kiszámolja neked a számodra legelőnyösebbet. Ha az érettségi pontok duplázása (+ plusz pontok) jobb, mint a tanulmányi és érettségi pontok (+ plusz pontok), akkor ez lesz majd a pontszámod.

Következő cikkünkben a plusz pontokra térünk ki – és semmiképpen ne hagyjátok ki január 16-án, csütörtökön 17:00-kor iskolánkban az érettségi-felvételi tájékoztatót!

Hozzászólások