Interjú Osztrogonácné Aranyi Zsuzsanna tanárnővel, aki idén érkezett iskolánkba

Iskolánkba idén is több új tanár érkezett, melyek közül hárommal már készítettünk interjút. Ezúttal a biológia és ének szakos Osztrogonácné Aranyi Zsuzsanna tanárnőt kérdeztem meg tapasztalatairól, elképzeléseiről, így az alábbiakban az ő válaszait olvashatjátok.

Fotó: Osztrogonácné Aranyi Zsuzsanna tanárnő

Miért választotta pont a tanári pályát? Ha nem ezt a pályát választja, akkor mivel foglalkozna?

Szerintem az is közrejátszott a döntésemben, hogy az édesapám és a nagynéném is tanár, tehát voltak többen is a családban, ezért adta magát, hogy én is ezt a pályát választom. Ha nem tanár lennék, akkor is biztos, hogy valaki olyan lettem volna, aki emberekkel foglalkozik, mert nagyon szeretek emberek között lenni, talán idegenvezető vagy masszőr lennék, mert még ezek is érdekeltek.

Miért pont biológia és ének szakos lett?

Nagyon jó biológiatanáraim voltak általános és középiskolában is, akik nemcsak szakmailag voltak jól képzettek, hanem emberileg is nagyszerűek voltak. 10 éves koromtól jártam zeneiskolába, ahol zongorát tanultam, és itt is ugyanazt tudom elmondani: nagyon jó tanáraim voltak, és nagyon jó volt a légkör is, ami megalapozta a későbbiekben a zene iránti szeretetemet.

Fotó: Osztrogonácné Aranyi Zsuzsanna tanárnő

Melyiket szereti jobban tanítani a kettő közül?

Mindkettőből vannak számomra kedvesebb témakörök, amik közelebb állnak hozzám, ezért azt mondanám, hogy egyformán szeretem mindkettőt.

Mióta tanít, és hol tanított mielőtt iskolánkba jött?

Tizenhárom éve tanítok, és mielőtt ide kerültem volna, az orosházi zeneiskolában tanítottam szolfézst.

Mit gondol eddig a Deákról?

Eddig pozitív benyomások értek, nagyon segítőkészek a kollégák is, és az osztályokban is szeretek tanítani. Nehézség, hogy nagyon sok (12) osztályt kell tanítanom, és a nevek megjegyzésével néha gondjaim vannak, illetve kevés lehetőség van arra, pláne a heti egy órás ének esetében, hogy minden diákomat megismerjem egy picit, és ezt hiányolom.

Fotó: Osztrogonácné Aranyi Zsuzsanna tanárnő

Van esetleg valamilyen vicces története, ami a tanári pályafutása alatt történt Önnel, és nagyon emlékezetes?

Igazából minden nap történik valami vicces, de az egyik amire gyakran vissza szoktam emlékezni az az, amikor Mosonmagyaróváron voltunk versenyen, és megvolt a szobabeosztás, hogy a tanárok és a diákok melyik szobákba mennek, a portán el kellett kérni a kulcsot, és a portás legalább háromszor alaposan átnézte a névsort, mire rám nézett, hogy “Ja, maga tanár?”, mert a diákok között keresett, pedig akkor nem voltam már azért annyira nagyon fiatal.

Mit tanácsolna egy pályakezdő tanárnak?

Szerintem ami a legfontosabb, az a hitelesség. Egy tanár azonkívül, hogy szakmailag jól felkészült, emberileg is legyen hiteles, ne várjon el olyat a diákjaitól, amit ő maga sem tenne meg a hétköznapjaiban.

Van esetleg valamilyen hobbija a tanárnőnek?

Nagyon szeretek túrázni. Az Országos Kéktúrát kezdtük el most barátokkal, mert a szülésem után picit szünetelt a történet. Szeretem a nomád túrákat is, mikor az ember egy hátizsákkal és egy sátorral nekiindul a hegygerincnek, például a Fogarasi Havasokban, és ilyenkor napokig nem találkozik senkivel, nincs térerő sem, én ilyenkor tudok igazán kikapcsolni.

Hozzászólások