Több mint mozi – újra megnyitotta kapuit a Belvárosi Mozi Szegeden

Ha esetleg egy nyári meleg estén a Nagyszínház környékén sétáltunk, vagy éppen a Széchenyi térről kanyarodtunk át a Stefániára, láthattuk, hogy a Belvárosi Mozi fel van állványozva, és felújítás miatt zárva tart. Egészen december 18-áig kellett várnunk, amikor ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a filmszínház.

Belvárosi Mozi

“Kiknek ajánljuk? Minden Star Wars-rajongónak, legyen az illető őstr… ilógia-hívő, előzményfilm-mániás vagy az ezredforduló utáni rajzfilmeken felnőtt Jedi-padawan. De leginkább azoknak, akik a másolt VHS-en rongyosra nézett A Jedi visszatér óta vártak egy jó Csillagok háborúja-folytatásra, amiben benne van Leia és Luke, no meg persze Darth Vader sisakja.” port.hu

1920 februárjában kezdődött el az építése, majd ez év szeptemberében a megnyitón két filmet le is vetítettek. Magyarországon ez az egyetlen, ami eredetileg is mozinak épült és közel 100 éve üzemel. Három terem várja a filmnézőket, mind szegedi kötődésű, a filmvilágban elismert személyről kapta a nevét. A 100 fős terem, Balázs Béla szegedi születésű, a 20. század kiemelkedő kulturális alakjáról, filmesztétáról lett elnevezve, míg az 50 fős kisebb terem Csőke Józsefről, szintén szegedi születésű, több filmes díjat is bezsebelő rendezőről. A megközelítőleg 540 ember befogadására alkalmas nagyterem pedig Zsigmond Vilmos világhírű Oscar-díjas operatőrről kapta a nevét. Ő a névadója a nemzetközi operatőr-filmfesztiválnak, melynek minden év májusában a Belvárosi Mozi épülete ad otthont.

Fotó: Kiss Anna, iDeák

A moziban nemcsak magyar és külföldi filmeket, de opera- és színházi közvetítéseket is láthatunk majd, de a programokat közönségtalálkozókkal, irodalmi estekkel, koncertekkel, gyermekműsorokkal és pszichológiai előadásokkal is színesítik. Lelkes filmrajongóként én is ellátogattam a felújított moziba. Más hangulata van az egésznek, tényleg illik rá a filmszínház szó: a belső részek letisztultak, arany, világoskék és fehér színek övezik a márványos oszlopokat, és pattogatott kukorica illata száll a levegőben, éjszaka pedig varázslatos megvilágítást kap az épület. Szerencsére sikerült jegyet szereznem a Star Wars legújabb részének premier előtti vetítésére. A teremhez lépcső vezetett fel, bevallom, még sosem jártam az emeleten. Hangulatos kisteremben foglalhattam helyet, kényelmesek voltak a székek, a lábam is elfért – igaz, az elején volt egy kis kavarodás a székek számozásával és a bal-jobb oldal elhelyezésével, de az is megoldódott.

Fotó: Kiss Anna, iDeák

Leszámítva, hogy végig rugdosták a székem (de hát vannak ilyen felnőttek) remek filmes élményben volt részem. Mindenkit bátorítok, hogy látogassanak el a Belvárosi Moziba, akár egy karácsonyi film erejéig is a két ünnep között – nem fognak csalódni.

Hozzászólások