Felvételi pontszámítási kisokos – 2020 2. rész – Az első 200 pont: a tanulmányi pontok

Múltkori cikkünkben arra a következtetésre jutottunk, hogyha emelt szintű tantárgyat választotok, akkor – ha van hozzá affinitásotok – érdemes abból a tantárgyból emelt szintű érettségit tenni, amely be is számítható az adott képzési terület adott szakjára, hisz ekkor jár már az első emelt szintű érettségire is (45% felett) a plusz 50 pont. 

Ebben a cikkben a felvételi pontszámok legkönnyebben érthető részéről fogunk tájékoztatni titeket: a tanulmányi pontok kiszámításáról. Könnyű kiszámolni, ám az elnevezés kicsit becsapós, hiszen ide már a majdani érettségi eredményeteket is bele kell számítani… 

A tanulmányi pontok csoportja alapvetően két nagy részből áll:

I. Az utolsó két év bizonyítványban szereplő eredménye (tantárgyra specifikusan kell érteni, azaz pl. a földrajz természettudományos tantárgy esetén ez a 9-10. év végi osztályzat).

II. Az érettségin elért eredményetek százalékos átlaga.

I. Az év végi eredmények:

magyar nyelv és irodalom (átlagolva együtt a kettő!): 11-12. év végi
matematika: 11-12. év végi
történelem: 11-12. év végi
idegen nyelv: 11-12. év végi
természettudományos tantárgy: egy tárgy utolsó két év végi, vagy két tárgy utolsó-utolsó év végi osztályzata.

Mindez szorozva kettővel.

A természettudományos tárgyak részletezve:

Választhatod: a biológia 11-12. év végi, a földrajz 9-10. év végi, a fizika 10-11. év végi, a kémia 9-10. év végi eredményét; de például úgy is dönthetsz, hogy a biológia 12. év végi és a földrajz 10. év végi eredményét (utolsó-utolsó évek) írod majd be.

II. Az érettségi eredményének százalékos átlaga

Ebben az esetben a majdani érettségin elért eredményeitek százalékai átlagolódnak. Azaz:

magyar nyelv és irodalom
matematika
történelem
idegen nyelv
szabadon választott érettségi tantárgy

írásbeli és szóbeli (általában) vagy projektmunka és szóbeli (emberismeret és etika) vagy projektmunka és írásbeli (mozgóképkultúra és médiaismeret) vagy szóbeli és gyakorlati (testnevelés) vagy szóbeli (célnyelvi civilizáció a kéttanosoknak) vizsgáján elért eredményeit összeadva és elosztva a számukkal kapjuk meg ezt az eredményt.

Nagyon fontos az is, hogy az érettségi pontoknál már az emelt szintű érettségin elért eredmény lesz a mérvadó – erről következő, az érettségi pontokról szóló cikkünkben részletesen írunk.

Például valaki:

I. Végig kitűnő volt: 100 pont (2 x 25 pont x 2)

II. Az érettségin a következő eredményeket érte el:

magyar nyelv és irodalom K 82%
matematika K 75%
történelem E 69%
idegen nyelv K 95%
francia E 61%

A százalékos eredményeinek átlaga: 76.4%, így a pontja 76 pont.

Az összesített tanulmányi pontja: 176 pont a 200-ból. 🙂 

Emellett viszont örülhet az 50 plusz pontjának történelemből és franciából az emelt szintű teljesítménye miatt, hiszen 45% feletti értékelést kapott – amely így összesen 100 plusz pont. Mindez azonban csak akkor érvényes, ha az adott képzési terület adott szakján a történelem és a francia is beszámítható… Emellett ugyan lett egy B2-es nyelvvizsgája franciából (60% felett), de ezt már nem érdemes, nem kell beszámíttatnia, mert többet ér az ezért kapható 28 pontnál az emelt szintért 45% felett járó 50 pont. Ha azonban a franciát nem tudja beszámíttatni, mert az adott képzési terület adott szakára ez nem érvényes, akkor jöhet a B2-ért járó 28 pont. Erről a kérdésről a cikksorozat 4. részében fogunk majd részletesebben írni.

Nemsokára jelentkezünk a harmadik cikkünkkel, amelyben az érettségi pontok titkairól olvashattok hasznos információkat. 

Plusz infó: december 15-én jelenik meg az új felvételi tájékoztató, figyeljetek nagyon a https://www.felvi.hu/-ra!!! 🙂

Hozzászólások