Tanáraink az Erasmus programon – interjú Kis Éva és Iványiné Török Edina tanárnőkkel

Ebben az évben is több tanárunk vett részt az Erasmus programon, amelynek keretein belül ellátogathattak Európa különböző országaiba, ahol megtapasztalhatták az adott ország kultúráját és oktatási rendszerét. Kis Éva és Iványiné Török Edina tanárnőkkel készítettem interjút, akik beszámolója által közelebbi betekintést nyerhetünk, hogy milyen is részt venni egy ilyen utazáson, és milyen tapasztalatok megszerzésére nyújt lehetőséget az Erasmus program.

Fotó: Kis Éva tanárnő

Első kérdésem az lenne, hogy ez volt-e az első lehetőség, amelynek segítségével Erasmus+ továbbképzési programban vett részt ?

Kis Éva tanárnő: Ez már a harmadik alkalom volt, hogy részt vettem az Erasmus+ programban. Először 2016-ban voltam ilyen utazáson, majd 2017-ben is. A tavalyi pályázatom sajnos sikertelen volt, viszont azon is szívesen részt vettem volna.

Iványiné Török Edina tanárnő: Igen, ez volt az első, hogy az Erasmus-programmal jártam külföldön.

Fotó: Iványiné Török Edina tanárnő

Mi keltette fel érdeklődését az Erasmus+ program iránt?

Kis Éva tanárnő: Angol szakos kollégáim voltak 2015-ben Erasmus+ pályázat keretein belül külföldön, amikor pedig visszatértek, szeptember elején tartottak egy tájékoztatót a tanáriban, ahol elmesélték, milyen jó helyeken jártak, és mennyire élvezték a kint töltött időt. A beszámolójuk egyből felkeltette a figyelmemet a program iránt, és a következő évben már én is pályáztam.

Iványiné Török Edina tanárnő: Nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy külföldön is ki tudjuk próbálni magunkat és új ismereteket tudunk szerezni. Betekinthetünk egy másik kultúrába és láthatjuk, miben más az ottani élet, mit csinálnak másképp ott, mint itt, Magyarországon.

Fotó: Kis Éva tanárnő

Melyik városba látogatott el? Miért pont arra a városra esett a választása?

Kis Éva tanárnő: Legelső alkalommal Firenzébe látogattam el, másodjára pedig a dél-olaszországi Otrantóba. Most ismét Firenzébe utaztam, mivel nagyon szeretem az olasz kultúrát, nyelvet és ételeket, borokat, tehát egész Olaszország nagy szerelmese vagyok. Az idei továbbképzés ráadásul abszolút passzolt az érdeklődésemhez, ami ebben az éven angol nyelven folyt, míg a korábbi alkalomkor olasz nyelvű kurzusokon vettem részt.

Iványiné Török Edina tanárnő: Az angliai Brightonban voltam, mert arra gondoltam, az a legjobb, ha angol nyelvterületre megyek, ezért célszerűnek tűnt Angliát választani. Magát a várost véletlenszerűen választottam, nem volt elképzelésem arról, hogy pontosan hová szeretnék menni. Brighton városát jó opciónak tartottam, mivel a tengerparton fekszik és nem túl messze van Londontól.

Fotó: Iványiné Török Edina tanárnő

Röviden el tudná mondani milyen tevékenységeken vett részt a külföldi tartózkodása során?

Kis Éva tanárnő: Ebben az évben délelőtt és délután is felváltva voltak az iskolai órák. Naponta 6 órát tanultunk nemzetközi, 12-14 fős csoportokban. A továbbképzés első részében hagyományos óráim voltak, a második részében pedig interaktív feladatokban vehettem részt. Tanításon kívül bejártam a múzeumokat, esténként pedig a különböző éttermeket. Hétvégén Firenze környékén kirándultam: ellátogattam Sienába, San Gimignanóba, valamint Perugiába is.

Iványiné Török Edina tanárnő: A napjaim abból álltak, hogy hétköznap kilencre bementem a tanfolyamra, ahol négy nyelvórám volt. Az órák után egy körülbelül egyórás ebédszünet következett, majd még további két órán vettem részt, így délután háromkor végeztem. Megismerkedtem egy olasz tanárnővel, aki Udinéből érkezett a továbbképzési programra. A legtöbbször vele töltöttem el az órák utáni szabadidőmet: a városban sétáltunk, vagy kimentünk a tengerpartra, ahol az egyik nap olyan jó idő volt, hogy még fürdeni is lehetett. A nyelviskola is szervezett programokat a résztvevők számára: ellátogattunk a Devil’s Dyke-ba, ami egy közelben lévő völgy, valamint elvittek a Seven Sisters-hez, amelyek nevezetes sziklák a La Manche csatorna partján. Hétvégente is vettem részt utazási iroda által szervezett programon, például voltam Cambridge-ben és Londonban városnézésen, valamint a Stonehenge-hez is is ellátogattunk a csoporttal.

Fotó: Iványiné Török Edina tanárnő

Milyen hasznos tapasztalatokat szerzett a kint töltött idő alatt?

Kis Éva tanárnő: Egyrészt ismereteket szereztem egy másik világról és kultúráról, másrészt önmagamról is. Mivel ott teljesen magamra voltam utalva egy idegen nyelvű környezetben, több olyan dolgot kellett megtanulnom és elvégeznem, amikben elsősorban magamra számíthattam. Ezenkívül még fejlődött a nyelvismeretem is, valamint mivel a továbbképzés célja a digitális, IKT eszközök tanórák alatti alkalmazásának elsajátítása volt, ezen programok ismeretében is gazdagodtam. Több hasznos alkalmazást is megismertem, és azóta is magam gyártom ezeket magamnak és a diákok számára.

Iványiné Török Edina tanárnő: Elsősorban bátorságot szereztem a nyelv használata terén, mivel eddig a tanítás során nem volt szükségem az angol nyelvre, és a nyelvtudásom emiatt kissé már megkopott. Mindenképpen sokat fejlődött az ismeretem az angol nyelvvel kapcsolatban az Erasmus programnak köszönhetően.

Fotó: Kis Éva tanárnő

Esetleg volt-e olyan dolog ami útja során váratlanul érte vagy nehézséget okozott?

Kis Éva tanárnő: Sem ezen a kurzuson, sem a korábbiakon nem emlékszem, hogy nehézégeim lettek volna. Az egész program simán ment, és részben ez is tette olyan fantasztikussá az egészet. Sokkal nehezebbnek és összetettebbnek gondoltam, viszont szerencsére jól tudtam tájékozódni és alkalmazkodni a külföldi környezethez.

Iványiné Török Edina tanárnő: Szerencsére ilyet nem tudok mondani, minden jól alakult az utazás során. Először nem tudtam, hogy találom meg a szállásadó családot, vagy egyáltalán milyenek lesznek, de ezzel sem volt semmi probléma és az út minden része tökéletesre sikerült.

Fotó: Iványiné Török Edina tanárnő

Gondolja, hogy máskor is szívesen részt venne egy ilyen továbbképzési programon?

Kis Éva tanárnő: Igen, jövőre is tervezek pályázni az Erasmus programban. Minden más kollégámnak ajánlom, aki szeretne élni a lehetőséggel, hogy fejlessze önmagát és a szakmai tudását.

Iványiné Török Edina tanárnő: Mindenképpen szeretnék máskor is részt venni az Erasmus pályázaton, mivel nagyon hasznosnak tartom, hogy adódnak ilyen lehetőségek számunkra, és érdemes élni is vele.

Hozzászólások
+ posts