Kirándulás a Mátrai Erőműhöz

2019. október 11-én felkerekedtünk a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium többi, emelt fizikát tanuló diákjával, illetve Molárné Tóth Margit, és Kovácsné Hegedűs Erzsébet tanárnővel és közösen elutaztunk Visontára, a Mátrai Erőmű megtekintésére, amelyre idén az Erőművek Éjszakája jóvoltából volt lehetőségünk.

Hangulatosan, bérelt kisbusszal utaztunk az iskolában töltött délelőttöt követve, amely miatt mindenki a relaxálást és a gyönyörű táj megfigyelését választotta programként az odaútra. Körülbelül három óra üldögélés után megjelentek az első hegyek, majd egy pár perc elteltével Visonta is, az önmaga jellegzetes – mint később megtudtuk – kéntelenítő rendszereivel, amelyeket Heller-Forgó-féle hűtőtornyok vesznek körül, egyedülálló látványt biztosítva már messziről.

Érkezés után egy kisebb vizsgálaton vettünk részt, személyiigazovány-ellenőrzés és táskakontroll is volt, azután már szabadon mozoghattunk a látogatóközpontban. Az eredetileg egy órás – amelyből végül nagy örömünkre kettő lett – pogram pontban öt órakor kezdődött. Rengeteg érdekes dolgot megtudhattunk az erőművekről általában, a munkások itteni életéről, az erőművek fizikai hátteréről is, többek közt az előbb említett kéntelenítő berendezésekről tanulhattunk, beszéltünk a erőmű szénellátásáról is, amelyet én rendkívül érdekesnek találtam, mivel az ország két pontjáról, mind vasúton, mind szállítószalagokon visznek oda szenet, évente körülbelül 350 millió tonnát. Sokat megtudhattunk az erőmű köré épült infrastruktúráról is, a kéntelenítés során összegyűlő szulfitiszapot gippszé oxidálják, amelyet az erőmű köré települt cégek használnak fel munkájuk során, hozzájuk szállítószalagokon jut el a víztelenített gipsz, más felhasználókhoz vasúton juttatják el ezt.

Ahogy minden jónak, sajnos, ennek a visontai kirándulásnak is végeszakadt, az idegenvezetés befejezése után mindenkit egy karkötővel, illetve egy izgalmas prospektussal ajándékoztak meg, majd lassan el is indultunk haza, Szegedre. A sofőrünk szuper volt, este tíz órára már szinte mindenki otthon tudhatta magát, rengeteg pozitív, életreszóló élménnyel gazdagodva. Köszönjük!

Komjáti Jázmin 11. a

Hozzászólások
+ posts