Rendszerváltás egy amerikai diplomata szemszögéből – Donald Kursch előadása

Hétfőn látogatott iskolánkba Donald Kursch, aki a rendszerváltás idejében volt misszióvezető-helyettes (nagykövet-helyettes), avagy a második legfontosabb amerikai diplomata szerepét töltötte be. Nem véletlenül ebben az évben hívták vissza Magyarországra, hiszen idén ünnepelhetjük a rendszerváltás 30. évfordulóját. 

Fotó: szegedi American Corner

Mr. Kursch a második világháború alatt született, New York külterületében. A hidegháború alatti gyermekkorát is itt töltötte, családjával szinte sehova sem utaztak. Elmesélte, mennyire tartottak az esetleges atomtámadásoktól, és, hogy európai diákokat csak csereprogram keretein belül ismerhettek meg. A Harvard egyetemen szerzett diplomát, sőt még John F. Kennedy elnökkel is találkozott. 19 évesen végre saját maga is eljutott Európába, ahol stoppal járta be az országokat. Tisztán él az emlékezetében, amikor Berlinben álltak a vasfüggöny előtt, ugyanis ekkor járt először  egy kommunista országban. Svájcban megismerkedett későbbi feleségével, 1971-ben pedig Magyarországon dolgozott diplomataként, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén. Később Moszkvába küldték, sőt a Szovjetunió több államában is élt. 1986-ban tért vissza hazánkba Mark Palmer oldalán. Ekko teljes erőbedobással azért küzdöttek, hogy az Egyesült Államok észrevegye az európai problémákat, és segítsék az itteni országokat, illetve hogy Magyarországon erőszakmentes rendszerváltás menjen végbe – mint tudjuk, nem hiába harcoltak.

Fotó: szegedi American Corner

Mr. Kursch 1990-ben elhagyta Magyarországot, bár ezek után többször is visszalátogatott. Elmondása szerint, keményen dolgoztak a békén, de az átlagember erről mit sem tud, egyszerűen magától értetődőnek tudják be az egészet, miközben elfeledkeznek a sok-sok háttérben lezajló munkáról. Munkájának legnehezebb részének azt tartja, hogy meg kellett győzniük az amerikai államvezetőséget, hogy tegyenek lépéseket, azaz nyújtsanak segítséget az európai országoknak. Talán éppen ezért a mai napig fontosnak tartja a nyelvtanulást, hiszen angolul szinte mindenhol meg tudjuk értetni magunkat. Mindannyiunkat bátorít arra, hogy vegyünk részt csereprogramokban, több olyan van, amit ő maga is lelkesen támogat. Arra is szeretne ösztönözni minket, hogy éljünk a szabad határvonalak lehetőségével. Elmesélte, hogy régen mennyi ellenőrzésen esett át, és hogy a határátlépés egyáltalán nem úgy zajlott, mint most. Például annak idején még álmodni sem mertek volna arról, hogy Magyarország az EU tagállama legyen. Mindenkit arra biztat, hogy minél több országba látogasson el, amíg csak teheti. Elmondása szerint a fiatalok kezében van a jövő, tökéletes példa erre Greta Thunberg, a fiatal svéd lány, aki harcol a klímaváltozást kiváltó okok felszámolásáért, amiben mi, akár egyénenként, akár közösségként is részt vehetünk. 

Fotó: szegedi American Corner

Miután elmondta amit szeretett volna, feltehettünk neki különféle kérdéseket, amelyre lelkesen válaszolt. Először azt hittem, senki sem fog jelentkezni, de nem kellett félteni a deákosokat, hiszen érdekes kérdésekkel álltak elő. Az előadás végén egy kis ajándékot is kaptunk a nagykövetségtől, és még beszélgetésbe is elegyedhettünk Mr. Kurschsal. Rendkívül közvetlen volt mindenkivel, szívesen kifejtette a véleményét, sőt, még egy-két történetet is elmondott, ha az a kérdéshez kapcsolódott. Sajnos, délben el kellett hagynia az iskolánkat, hiszen több elfoglaltsága is volt még aznap, de összegzésül elmondhatom, hogy egy nagyon érdekes és hasznos órát tölthettünk el vele ezen a hétfői napon.

Külön köszönet illeti az esemény megszervezéséért a szegedi American Corner-t!

Hozzászólások
+ posts