“A zenét tisztelni és szeretni kell.” – interjú Nagy Ádámmal, a Roy és Ádám trió gitárosával

1998-ban jött létre a Roy és Ádám. Ádámnak volt már korábban egy közös zenekara Royyal, mely Tramps néven futott. Ezzel az együttessel szerettek volna egy lemezt csinálni, de a lemezkiadónak nem tetszett, hogy angol nevük van van. 1998-ban még Somló Tamás vitte be egyik demójukat a kiadójához, és ott kaptak lemezszerződést, de nem mint Tramps, hanem mint Roy és Ádám

Mikor, kinek vagy minek a hatására kezdtél el zenélni?

Hát a legelső ismeretségem a zenével az apám hatására történt, mert ő színész volt, és nagyon sok hangszeren tudott játszani. Megtanult dalokat, többek között gitáron. Apám mindig zenélt otthon, én zeneoviba jártam, majd utána 17 éves koromig vízilabdáztam. Körülbelül 12 évesen kezdtem el gitározni tanulni.

Milyen hangszeren tudsz még játszani?

Nem azt mondom, hogy tudok, hanem inkább azt, hogy szeretek. Gitár mellett basszusgitározok, de imádok dobolni, csak azt nem tudok olyan jól. Szeretek még zongorázni is, de azt még kevésbé tudok. Mindenféle hangszert szeretek, de mégiscsak a húros hangszerek állnak hozzám a legközelebb. Nagyon szeretek ukulelézni is.

Ki a példaképed?

Ha egyet lehet mondani, akkor Tátrai Tibort mondanám, mert nemcsak mint gitárosvagy mint zenész, hanem mint ember is nagyon közel áll hozzám, felnézek rá. Direkt nem mondtam külföldi előadót, mert rengeteg van, aki nagyon jó, de inkább az a fontos, hogy jó ember is legyen mellette.

Mi akartál lenni kiskorodban?

Sok minden akartam lenni, de zenész nem. Színész akartam lenni, búvár meg régész. Tehát zenész, az pont nem, de abba később belesodródtam, és véletlenül lettem azzá. Amikor elkezdtem gitározni, és jól ment, akkor bekerültem egy zenekarba, és később azt vettem észre, hogy bekerültem még egy zenekarba, meg még egybe, és játszottam egy csomóban egyszerre, majd utána már egyértelmű volt, hogy én ezt szeretném csinálni, de ez fiatalkoromban nem volt ennyire nyilvánvaló.

Mit csinálnál, ha nem zenélnél?

Ez jó kérdés… mit csinálnék szívesen? Szívesen fotóznék, az érdekel. Most lehet, hogy csinálunk egy ilyen kis reklámszerűséget. A tesóm festőművész a párja pedig filmekkel foglalkozik, de még ezen belül is a zenével fogok foglalkozni. Sok minden érdekel, még a zenén belül is. Vannak olyan dolgok, amiket még nem nagyon csináltam, például filmzenét. A zeneszerzés érdekel, de ha nem zenével foglalkoznék, akkor is valami művészeti ág mellett maradnék

Mikor és miért lettetek trió?

Trió 2005 vagy 2006 óta van, mert a basszusgitárosunk a Megasztárban bejutottaz első tízbe, és ez neki fontosabb volt. Mi is sokat biztattuk, mert nagyon jó gitáros és énekes volt. Amikor bejutott a döntőbe, akkor ott hétvégente voltak az adások, és kötelező volt ott lennie, nekünk meg voltak koncertjeink, és gondolkodtunk, hogy bevegyünk-e valakit helyette, de Roy nagy Stingrajongó volt, és mindig is akart basszusgitározni, csak nem volt lehetősége, ekkor jött az ötlet, hogy Roy átveszi a basszusgitárt, és nem veszünk be senkit. Mindenkinek tetszett az ötlet, és így lettünk trió.

Javarészt melyik korosztályhoz szól a zenétek?

Szerintem abszolút mindenkihez. Nyilván nemcsak én írok dalokat, hanem Roy is. Szerintem ez nem korosztályfüggő, nyilván akkor szokták mondani, ha valami nagyon trágár szövegű dalt ír az ember, ami nálunk nem jellemző, de előfordul, hogy van egy 16-os 18-as karika, de szerintem a zene kortalan.

Szeretsz olvasni? És ha igen, mi a kedvenc könyved?

Szeretek olvasni, de nagyon nincs időm mostanában. Ott áll az éjjeliszekrényemen egy csomó könyv, és csak bele-beleolvasgatni szoktam. Kedvenc könyvet nem nagyon tudok mondani, Esterházy könyveit nagyon szeretem. Utoljára például az Egy lány hét névvel című könyvet olvastam, ha jól emlékszem a címére. Ez volt az utolsó jó könyvi élményem.

Milyen műfajú zenéket játszol szívesen?

Én elsősorban könnyűzenész vagyok, nagyon szeretem például a jazzt, de nagyon kevés módom van játszani. Szeretem a modern és a rockzenét is. Szeretek akusztikus gitáron játszani, tulajdonképpen mindenevő vagyok. Klasszikus zenét pedig keveset játszom.

Milyen filmeket szeretsz nézni?

Filmben is mindenevő vagyok. Az amerikai filmekről kicsit leszoktam mostanában. Azért nézek filmet vagy sorozatot, hogy elvonatkoztassak a munkától. Most azt mondom, hogy a sorozatok nagyon sokat fejlődtek. Nagyon várom most ezt az új Tarantino-filmet, azt biztos megnézem majd. A fiam révén rákattantam egy-két sorozatra. Nemrég végignéztem a Trónok harcát, láttam a Csernobilt… hát, nem gyerekeknek való, de mégiscsak, én akkor voltam tizenéves gyerek.

Mióta tanítasz?

Hivatalosan Sándorfalván tanítok két éve, előtte nem tanítottam. Privátban egyszer kipróbáltam, vagy inkább leültem másokkal együtt zenélni, de hivatalosan nem tanítottam.

Mit üzensz a jövő zenészeinek?

Szeressétek a hangszereket! Ez fontos dolog! És szeressétek egymást, mert a zenélés társas dolog, azt együtt jó csinálni. A zenét tisztelni és szeretni kell.

Hozzászólások
+ posts