Interjú Paja László tanár úrral, Szeged legmenőbb tanárával

Az előző évekhez hasonlóan, idén áprilisban is megrendezésre került a Középiskolások Hete, melyet mindig diákok, tanárok, önkéntesek és egyéb vállalkozó kedvű emberek szerveznek. A  Kö7 minden évben egy adott fő témára épül, idén ez az 1879-es nagy árvíz volt.

Az öt napos programsorozaton minden nap más-más témájú feladatok illetve előadások várták az érdeklődőket: hétfőn a megnyitót vetélkedők követték, kedden különböző irodalomhoz kötődő programok voltak, szerdán pedig úgynevezett ,,Comics Day” követte az eddigi programokat. Csütörtökön a ,,Kollégiumi Kalandozások”-on vehettek részt a diákok, pénteken pedig a különböző koncertek sorozatát a záróbuli követte. A Kö7 keretein belül elindult egy szavazás, melyen több intézmény tanárait is jelölték, rájuk lehetett szavazni a Facebookon, illetve az egyes programok helyszínein. Az idei év győztese iskolánk egyik tanára, dr. Paja László tanár úr lett, vele készítettem a következő interjút.

Fotó: Paja László tanár úr

Milyen érzés, hogy a diákjai megválasztották Önt a legmenőbb tanárnak?

Egy nagyon furcsa kettős érzés van bennem, eleve az is, hogy jelöltek, meg az is, hogy óriási mennyiségű szavazat jött össze mindenhonnan, még Skóciából meg Ausztriából is érkezett a megosztásoknak köszönhetően. Nagyon, nagyon megtisztelő, de egy kicsit furcsán érzem azért magam, hiszen rengeteg kolléga megérdemelné ezt a díjat, ezért úgy gondolom, hogy elég szerencsés vagyok, hogy ez így alakult. Szintén szeretném még megemlíteni, hogy nem egyedül én kaptam ajánlást, hanem a suliból még több kolléga is kapott ilyen lehetőséget, méghozzá Erdélyi Eszter tanárnő, Vágfalvi Zoltán tanár úr, illetve Novotny Katalin tanárnő. Ez az egész így azt mutatja, hogy itt nagyon jó kis csapat szerveződött össze a Deákban mind a tanárok, mind a diákok, mind pedig a tanár-diák kapcsolatok tekintetében, tehát nekik is szeretnék gratulálni a jelölésért.

Milyen érzés, hogy Ön lett a verseny győztese, számított rá, hogy Ön fog nyerni?

Nem, egyáltalán nem számítottam rá. Azt hiszem, egyszer vagy kétszer ránéztem az eredménylistára, ahogy mentek a like-ok, és egy Gábor Dénesben tanító kolléganő volt még az, aki nagyon elöl volt. Persze, itt nem csak online szavazás volt, hanem mellette még a Középiskolások Hete programhoz kapcsolódóan volt egy helyszíni urnás szavazás is, ezért nem is tudtuk, hogy az összesítés mit fog majd kiadni.

Fotó: Paja László tanár úr

Milyen volt a díjátadó?

A díjátadó az egyik utolsó programon valósult meg a Pulzus Caféban, és ott néhány koncert után – amin innen a Deákból is felléptek páran – kaptam egy kupát meg egy oklevelet.

Mióta tanít itt a Deákban? Mindig ilyen jó kapcsolata volt a diákokkal?

Én 2015 után érkeztem a Deákba, tehát viszonylag fiatal kolléga vagyok itt a tanári körben. Merem remélni, hogy jó kapcsolatom van a diákokkal, de mindig vannak olyanok is, amik nem működnek tökéletesen, de azért remélem, hogy többségében jól működnek ezek a dolgok.

Miért lett tanár, és miért pont a földrajzot és biológiát választotta?

Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, beszélgetni, kommunikálni, stb., és ezért választottam a tanári pályát. Az agyamban volt még az orvosi pálya is, amikor speciális biosz tagozaton voltam a Radnótiban, de arról aztán lemondtam, mert úgy gondoltam, hogy jobb lesz így a tanári irányba indulni.

Fotó: Paja László tanár úr

Mit gondol mi kell ahhoz, hogy a diákok így támogassák a tanáraikat, akár egy ilyen szavazásos helyzetben?

Szerintem mindenképpen meg kell lennie a tiszteletnek mind a két részről; fontos, hogy ne egy klasszikus felnőtt-gyerek kapcsolat legyen, hanem próbáljuk úgy kezelni őket, mint minifelnőtteket, és akkor ők ezt meg is fogják hálálni.

Még egyszer gratulálunk Paja László tanár úrnak, illetve a többi pedagógusunknak is a jelölésért az iDeák nevében!

Hozzászólások