Spanyol nyelvből is kiemelkedőek a deákosok! – élménybeszámoló a Tiéd A Szó-Tár versenyről

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került a Tiéd A Szó-Tár verseny, melyet a Maxim Könyvkiadó hirdetett ki. A versenyen az általuk kiadott Grimm szótárak használata volt a lényeg, hiszen ezek a szótárak – legalábbis az általunk használt Tanulószótárak – a szavak és a hozzátartozó jelentések mellett számos nyelvtani- és kulturális információs ablakot tartalmaznak.

Idén is négy fős csapatok jelentkezését várták, melyen én és csapattársaim, Busch Petra, Kis Bence és Szabó B. Anikó spanyol nyelvből vettünk részt. A verseny első részében három fordulót kellett teljesíteni, hogy az elődöntőbe jussunk, ezeket online kellett megoldani, és minden fordulóban 90 perc állt rendelkezésünkre, hogy teljesítsük a néha igen elgondolkodtató feladatokat. Innen a regionális elődöntőbe jutottunk tovább, ami ugyanígy online zajlott, 90 perces időkerettel.

Az országos döntőbe való továbbjutás hozta meg nálunk a még nagyobb lelkesedést. A döntő március 22-én került megrendezésre, itt, Szegeden, a Juhász Gyula Általános iskolában – amit mi kicsit sajnáltunk, mert mégis csak izgalmasabb lett volna, ha kicsit messzebbre mehetünk. Nekünk így nem volt túl hosszú az odaút, viszont annál viccesebb. A csapatunk egyik tagja, Ancsi, másik osztályba jár, ezért adódott egy kis félreértés: a tanárnő úgy tudta, hogy mi szólunk Ancsinak a versenyről, mi pedig úgy hogy a tanárnő szól neki. Szerencsére még időben – csütörtök este – értesítettük Ancsit, így teljes létszámmal részt tudtunk venni a versenyen. Legalább volt min nevetni, amíg várakoztunk a verseny előtt.

A feladatsort, amit a döntőben kaptunk, ezúttal papíron kellett megoldani, és csak 60 percünk volt rá. Kicsit izgultunk, mikor elkezdődött a verseny, de tudtuk, hogy nincs semmi veszteni valónk, szóval nem stresszeltünk rá annyira a feladatokra. Az idő bőven elég volt, még át is tudtuk nézni a feladatokat. Voltak könnyebb, de nehezebb, bonyolultabban megfogalmazott kérdések is.

Forrás: Unsplash, Patrick Baum

A fődíj egy hatnapos utazás volt az adott nyelvterületre, melyre az utazást és a szállást a kiadó állja. Ahhoz, hogy valaki megnyerje ezt, be kellett kerülnie a legjobb három csapat közé, akik a legjobban teljesítettek a fordulók alatt. Itt nem számított a korosztály és a nyelv sem, csak a pontszámok döntöttek.

A versenyen rengeteg csapat vett részt, a mi csapatunk a spanyol nyelvű kategórián belül az ötödik helyen végzett, ami szerintünk egy jó teljesítmény a csapatok arányát figyelembe véve. Sajnos, a spanyol utat nem nyertük meg, de a csapat minden tagja választhatott egy regényt és egy nyelvkönyvet a kiadótól, illetve egy oklevelet is kaptunk.

Külön köszönettel tartozunk Sipos Katalin tanárnőnek a felkészítésért, hiszen rengeteget segített az egész időszak alatt, hogy minél jobb eredményt érhessünk el!

Hozzászólások
+ posts