Deákos sikerek a Festival d’italiano-n! – „Díjeső” a 2019-es országos olasz Fesztiválon

Az olasz nyelvnek és kultúrának szentelt kétnapos Festival d’italiano elnevezésű fesztivált 1974 óta rendezik meg. Minden évben más gimnázium vállalja magára a megszervezését, a 2018-2019-es tanévben a Kőbányai Szent László Gimnázium látta vendégül az eseményt. Az ország minden részéről érkező gimnazisták március 22-23-án találkoztak Budapesten, hogy számos területen összemérjék olasztudásukat: vers- és prózamondás, élőbeszéd, színház, egyéni- és csoportos ének, meseírás, tolmácsverseny, kultúrtörténeti- és műveltségi vetélkedő stb. is szerepelt a verseny repertoárján.

Következzen Darázs Áron 11.e osztályos tanuló élménybeszámolója:

Pénteken korán reggel volt a találkozó a Deák előtt. Amikor mindenki megérkezett, megkezdtük a beszállást a különbuszunkba, Ótott Noémi és Kasza Ildikó Tanárnők vezényletével. Az utazás fantasztikusan telt, részben a busz kényelme, részben pedig a szuper társaság miatt. Mi taktikusan a busz hátuljában foglaltunk helyet, és ott énekeltünk, természetesen csakis olasz dalokat. Köztük volt az Ambarabàciccìcoccò, amelynek a szövegét illik ismerni minden olyan olaszosnak, akit Ótott Noémi Tanárnő tanít. ☺ Úgy tűnik, hogy a sok zene remek stresszoldóként működött, ugyanis miután megérkeztünk Budapestre, mindenki lazán, magabiztosan és félelmet nem ismerve lépett be a Szent László Gimnázium kapuján. A tanárnők villámgyorsan megszerezték nekünk a speciális karszalagokat, amelyekkel szabadon közlekedhettünk az iskola területén, illetve elkísértek bennünket a megfelelő termekhez.

Ótott Noémi tanárnő szőlőcukorral „tömte” a versenyzőket, majd elment zsűrizni a 9-10. évfolyamos diákok korcsoportjába, ezalatt Kasza Ildikó Tanárnő ámulva hallgatta a versmondók főpróbáját, taktikai tanácsokkal látta el az élőbeszéd kategória résztvevőjét, és végig lelki támaszt nyújtott mindannyiunknak. A nem versenyzők is könnyen el tudták ütni az időt, voltak, akik az olasz énekesek hangját csodálták, volt, aki műveltségi kvízt töltött ki, páran feszültséglevezetésként csocsóztak; a sportosabbak pedig az udvaron fociztak. A többség a versenyzőkért izgult, és még a termekbe is bejöttek velünk, hogy szurkolhassanak. A zsűri mindenhol nagyon kedves volt, egy kis beszélgetés után (természetesen olaszul!) mosolyogva, lelkesen hallgattak meg bennünket. Hihetetlen érzés volt, hogy egy országos versenyen képviselhettük az iskolánkat, és végig reménykedtünk benne, hogy Deákoshoz méltó helyezéseket fogunk elérni. Miután lementek a versenyszámok, sokat beszélgettünk, beszámoltunk egymásnak a tapasztalatainkról, illetve Ótott Noémi tanárnő is elmesélte, hogy milyen volt a 9-10.-es kéttannyelvű olaszosok versmondó kategóriájában zsűrizni.

Ótott Noémi tanárnő diákjaival.

Nem sokkal később jött is értünk a busz, ami egyenesen az Árkádig repített bennünket, ahol kiengedhettük a gőzt, ehettünk vagy vásárolgathattunk. Ez a kis szabadidő villámgyorsan eltelt, és egyszer csak arra eszméltünk, hogy ismét a már jól ismert Szent László Gimnázium falai között vagyunk, ahol kezdődött is az írásbeli kategóriák eredményhirdetése. Nagyon szorítottunk egymásért, és hatalmas örömmel fogadtuk, hogy két osztálytársunk is országos helyezést ért el! Ezután következett a fesztivál „buli”-része, az esti fogadáson sok-sok finom falat kárpótolt bennünket az egész napi izgalmak után: voltak ízletes szendvicsek, pogácsa, gyümölcsök, és természetesen nem maradhatott el az igazi olaszos pizza sem! A mi figyelmünket leginkább egy üveg Fanta kötötte le – de ez a mi kis belsős tréfánk, ne aggódjatok, ha nem értitek, miért olyan vicces ez….

Miután mindenki jóllakott, a zenéé és a táncé lett a főszerep: a szervező gimi diákzenekara adott fergeteges koncertet a díszteremben, ahol mindenki jól kiugrálhatta magából az egész napos feszültséget. Majd eljött a hazaindulás pillanata: azonban nem mindenki szállt be a buszba… ugyanis a Deák csapata, a Spaghetti Allegri, országos 6.-ként továbbjutott a Verdi-vetélkedő döntőjébe, amelyet szombaton tartottak meg. Így könnyes búcsút vettünk a társainktól, és mi négyen elindultunk Ótott Noémi tanárnő vezetésével a szállásunkra.

Reggel néhány óra (!) alvás után összekészülődtünk, majd elindultunk reggelizni egy közeli kávézóba a nagy megmérettetés előtt. Jó olasz szokás szerint ettünk néhány csokis croissant-t, amelyet egy-egy csésze cappuccinóval öblítettünk le. A két nap (és éjszaka ☺) során rengeteget beszélgettünk a tanárnővel, és úgy érzem, így sokkal jobban megismert minket. Még az eszement történeteinket is volt türelme végighallgatni.

A verseny döntője 9 órakor kezdődött, de mi már teljesen felkészülve 8:30-ra ott voltunk. A feladatok (operaszereplők, hangfajok beazonosítása, Verdi életének állomásai, az olasz egységmozgalom történései) eléggé nehezek voltak, főleg a zenefelismerések, de mi Deákoshoz méltóan vettük az akadályokat. A finálé 12 órakor ért véget, kicsit pihentünk, beszélgettünk, majd útnak indultunk. A hazafelé vezető út remekül és gyorsan telt, kivéve talán a tanárnőnek, illetve a többi utasnak, akiknek végig kellett hallgatniuk a Verdi-csapat horkolását. Szegedre a kora délutáni órákban érkeztünk meg. Elköszöntünk egymástól, és mindenki elindult hazafelé, hogy kipihenhesse az út fáradalmait, illetve végre megszabadulhasson a hátizsákjától, bőröndjétől, hálózsákjától.


Én személy szerint eszméletlenül élveztem az egészet. Nagyon sok iskolával mérhettük össze a tudásunkat és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, illetve számos országos helyezést is elértünk. Jövőre szintén ott leszünk, és reméljük (hisszük? tudjuk?), hogy megint ilyen előkelő helyezéseket tudunk majd elérni.

Köszönöm a 11.e, a 11.h, a 10.b és a 10.f osztálynak ezt a fantasztikus élményt, illetve Ótott Noémi és Kasza Ildikó tanárnőknek a sok biztatást, felkészítést és a rengeteg segítséget.

Köszönjük az iskolavezetésnek, a Diákönkormányzatnak és a Deák Gimnáziumért Alapítványnak, hogy segítségükkel eljuthattunk és részt vehettünk a fesztiválon!

Darázs Áron 11.e

Nagyon büszkék vagyunk a Deákos diákokra, hiszen a következő országos eredmények születtek:

  • SZTE-BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének írásbeli pályázata: műfordítás (egy olasz regényrészlet magyar nyelvre fordítása)   I. helyezett – Sági Péter 11.e
  • UngheriaNews írásbeli pályázata: újságírás-cikkírás (Turismo: Az én városom, Szeged és nevezetességei)    II. helyezett – Gellény Szabolcs 11.e
  • Élőbeszéd B:   I. helyezett – Sági Péter 11.e
  • Versmondás B:   II. helyezett – Mészáros Orsolya 11.h és III. helyezett – Darázs Áron 11.e
A képen: Mészáros Orsolya
  • „Kit tud többet Olaszországról?” – a StudioItalia műveltségi vetélkedője: az országos döntőbe jutott Apró Vivien 11.e
  • Kultúrtörténeti vetélkedő: VIVA Verdi! (Verdi élete, életműve, operái és a Risorgimento) a Darázs Áron, Matusovits Döme, Nagy Levente és Varga Ádám 11.e által alkotott Spaghetti Allegri csapat az országos 10. helyet szerezte meg a döntőben (26 csapat indult a versenyen).

A versenyzőket Ótott Noémi tanárnő készítette fel.

Hozzászólások