Ez történt a Diákparlamenten!

Április 4-én gyűlt össze a diákönkormányzatunk, hogy megtartsa az idei Diákparlamentet. Ezúttal a találkozó fő témája az új elnök megválasztása volt, de emellett vissza tekintettünk az elmúlt időszakra, és egyeztettünk az elkövetkezendő hónapok teendőiről is.

Az első napirendi pont Evanyics Gábor, iskolánkba újonnan érkezett szociális munkatárs rövid bemutatkozása volt. Elmondta, hogyha valakinek esetleg bántalmazásban lenne része, vagy jogi kérdése lenne, nyugodtan fordulhat hozzá a 201/B teremben. Egy kortárs segítő csoport megszervezésére is törekszik, melynek keretein belül a diákok is tudnának egymás rendelkezésére állni ilyen problémákban. Az érdeklődők az előbb említett teremben kereshetik meg Evanyics Gábort bővebb információért. Az iDeák egyébként hamarosan egy interjú keretein belül is közelebb hozza hozzátok iskolánk új, kulcsfontosságú munkatársát.

Fotó: Sipos Ivett, iDeák

Vangel Erik, az eddigi DÖK-elnök is megtartotta leköszönő beszédét. Úgy véli, két sikeres évet tudhat maga mögött. Többek közt kiemelte a Tömörkény István Gimnáziummal való együttműködésre törekvést, és a testvériskolai kapcsolatok bővítését. Természetesen köszönetet is mondott azoknak, akikkel eddig együtt dolgozott: Nagy Péter tanár úrnak, Faragó Klára intézményvezető asszonynak, Ábrahám Karolina igazgató-helyettesnek, valamint Farkas Szilvia oktatást-nevelést segítő munkatársnak.

Faragó Klára igazgatónő jó és rossz dolgokról is szót ejtett. Örömmel közölte a hírt, hogy diákjaink tanulmányi átlaga immáron 4,4, és hogy egyre kevesebb az igazolatlan órák száma. Azonban szívügyének tekinti a köszönést, így arra kér mindenkit, hogy iskolánk minden dolgozójának mutassunk tiszteletet ilyen módon. Bejelentette, hogy a felújítási munkálatok ezennel hivatalosan is véget értek, és arra kéri a diákságot, hogy igyekezzen ezt az állapotot fenntartani. Sajnálattal közölte, hogy a szemeteléssel kapcsolatban még mindig nem látnak áttörő változást, így ha a jövő héten is ilyen állapotok fognak uralkodni, lezárják a diákélet egyik legmeghatározóbb helyszínét, az aulát.

Idén ketten jelentkeztek a DÖK-elnöki pozícióra: Kovács Bence (9. g) és Rakitta Milla (10. a). Alfabetikus sorrendben először Bence mutatta be önmagát is terveit:
Általános iskolai múltjából kiemelte tanulmányi eredményeit, valamint az iskolarádió vezetését. A jelenlegi iDeákos munkáját is hangsúlyozta: a weboldal fejlesztéséért és felügyeletéért felelős – a cikkírás mellett. Legfőbb céljának azt tekintette, hogy a diákok jól éljék meg a mindennapjaikat.

Fotó: Sipos Ivett, iDeák

Milla a cserediákként külföldön töltött egy évére hivatkozott tervei ismertetésekor. Elmondása szerint ott mindenki otthonának tekintette az iskolát, és élvezettel jártak oda. Célja, hogy a Deák is ilyen legyen: az otthon érzésével tudjuk azonosítani. A légkör megteremtése mellett kezdeményezné egy könyvklub megszervezését, valamint a büfé gyorsaságának megteremtését.

A két igen erős fél közül végül Milla került ki győztesen, akit az esemény végén sikerült elkapnom néhány szóra:

Miért jelentkeztél DÖK-elnöknek? Miből gondoltad, hogy alkalmas vagy rá?
Számomra nagyon fontos a közösség, és úgy gondolom, akkor lehetsz igazán a része, ha Te is részt veszel az iskola életében, és akár Te is egy szervező személy vagy. Én nagyon szeretek részese lenni ilyen programoknak, például tavaly a ballagáson és az Erasmus heti programok szervezésében is segítettem. Számomra az, hogy szerves része lehetek az iskolának, nagyon motiváló volt.

Fotó: Sipos Ivett, iDeák

Hogyan zajlott a felkészülés a kampányra, illetve mennyi időt vett igénybe?

A legnehezebb feladatom nem is az ötletekkel volt, mert már a tavalyi év során is rengeteg eszembe jutott. Például számomra a gólyahét nagyon nagy élmény volt, és úgy gondoltam, többször is lehetne ilyen esemény, amikor összegyűlik az egész iskola, és nem csak a felsősök tanítanak a kisebbeknek valamit, hanem fordítva is lehetne. Ami nagyon nehéz volt az az, hogy én hogyan mutatkozzak be, hogy hogyan legyek egy olyan személy, aki mindenkinek szimpatikus, mert egyértelműen nem mindenki csak pozitívumokkal van megáldva. Egy jó hét volt, mire úgy éreztem, hogy tisztán megvan a beszédem, de még utána is voltak benne kisebb korrekciók.

Milyen érzés volt, amikor megválasztottak?
Nagyon, nagyon jó érzés volt. Úgy érzem, hogy Bence is komoly ellenfél volt. Biztos vagyok benne, hogy mindenki számára nehéz volt a döntés. Mivel Bencének is rengeteg remek ötlete volt, szeretném, ha azokról sem feledkeznénk meg, így azokat közösen, vagy akár az ő vezetésével megvalósítanánk. Aki még nagyon sokat segített nekem a választással kapcsolatosan, és úgy vélem, sok közös tervvel is rendelkezünk, az Vangel Erik, így nagyon örülnék neki, ha vele együtt dolgozhatnék a következő tanév során.

Fotó: Sipos Ivett, iDeák

Az elhangzottakon kívül még mik a céljaid DÖK-elnökként?
Rengeteg célom van. Először is az, hogy – ahogy azt az igazgatónő említette – a szemétszedéssel kezdjünk valamit, akár osztályszinten, akár iskolai szinten. Nemcsak az aulában, az udvaron is, hogy megszépítsük azt, például növények ültetésével. Szerintem ez is egy jó program lehet a délután folyamán, önkéntesen. Arra is gondoltam, hogy közösségi szolgálattal is lehetne a szemétszedésre motiválni a diákokat. Ha a 20 perces szünetekben lenne heti két felelős, akik a szünetek végén összeszednék az összes szemetet, ezért kaphatnának közösségi szolgálati órákat.

Hozzászólások