Egy csokor magyar remake

A tévénket bekapcsolva mindig láthatjuk a förtelmes török, spanyol vagy más külföldi szappanopera-ajánlókat. Esténként egy-két csatornán amerikai vígjátéksorozatok, animációs mesék futnak, néhol német rendőrök törnek össze egy újabb kocsit az autópályán, esetleg valamelyik klinika szerelmi ügyeibe kapunk betekintést, vagy éppen megtudhatjuk, mi történik egy pesti lakóház szomszédai között. Nem szabad elítélni a magyar csatornákat, hiszen nemrégiben megkezdődött a külföldi sorozatok remake-jeinek gyártása hazánkban és tapasztalatból mondom, hogy igen sikeresek ezek az új, izgalmas magyar sorozatok.

Forrás: Unsplash, Jeshoots.com

Az Aranyélet készítését 2015. május 14-én jelentették be, ami A könnyű élet (Helppo elämä) című finn sorozat magyar változata – ekkor már elkezdték a forgatását. Az első négy rész november 8-án mutatkozott be az HBO GO-n, majd 2018. szeptember vége felé már a TV2 is sugározta.

A sorozat a Miklósi család életét mutatja be. Az elején még irigylésre méltó életet élnek: A családapa sikeres vállalkozó, a feleség egy hajléktalanokat segítő alapítványnál önkénteskedik, lányuk kitűnő tanuló, és még a család “fekete báránya”, a lázadó kamasz fiú is tehetséges, éppen próbálja beindítani a rapkarrierjét. Ez a fényűző élet azonban csak látszat.

Miklósiék tökéletesen titkolják, hogy hatalmas hiteltartozásuk van, hogy a luxusvilla, amiben laknak, a család maffiózó barátjáé, és hogy kisebb-nagyobb bűncselekményekből tartják fenn az életszínvonalukat. Amikor elérkezik a pillanat, hogy a családfő besokall, és elhatározza, hogy rendes életet akar élni, az idill hamar semmivé foszlik. Kiderül, hogy a család minden tagjának eléggé eltérő elképzelései vannak az életben való további boldogulásról.

Az első évadot 2016 első felében az HBO Europe többi országában is megjelent saját  nyelvű változatokban Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Macedóniában, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában is.

Egy másik, szintén luxusban elő és bűnöző család életét követhetjük nyomon Az Alvilágban, amiben a drogbáró apuka halála után, az anyuka lép a férfi helyébe. Az első epizódját idén februárban láthattuk a tévében először. A  krimisorozat, a holland Fű és fehér por (Penoza) televíziós sorozat alapján készült, mely egyben a Vörös Özvegy című amerikai filmsorozat alapja is.

Ha már olyan sorozatokról beszélünk, amik egy család életét mutatja be, nem szabad megfeledkeznünk a Drága örökösökről sem. A 2019-ben bemutatott magyar televíziós vígjátéksorozat, amely a horvát Kud puklo da puklo (ami nagyjából annyit tesz, “mindegy hová mész”) ötlete alapján készült, de a történet saját fejlesztésű, vagyis teljesen eredeti.

Első részét 2019. január 1-én mutatta be az RTL Klub. Ha pénzről van szó, mindenki teljesen megbolondul, és az ember képesek bármire, azért hogy az adott összeg az övék legyen. Keresztülrohannak mindenféle pályákon, próbálják kitalálni a megfelelő választ az adott kérdésre, leugranak sziklákról – vagy éppen, adott esetben leköltöznek egy aprócska, eldugott faluba, ahol felnevelkedtek. A fővárosban élő Szappanos családot hazahívja a tőlük százhatvan kilométerre fekvő Ökörapátiban élő nagypapa. Odaérkezve azonban nem találják a bácsit sehol sem, a helybeliek pedig úgy tudták, hogy felutazott Pestre. Egy ügyvédnő érkezése viszont mindent megmagyaráz. Szappanos Kálmán meghalt, és egy igen emberes összeget hagyott a családjára (meg persze a falu egy-két lakójára). Az öregnek egyetlen kikötése volt csupán: a hatalmas vagyon csak úgy lehet az örökösöké, ha vállalják, hogy egy évre visszaköltöznek szülőfalujukba.

A feltétel, hogy a visszaköltözést követően a budapesti rokonok egy teljes éven át, 12 óránál tovább nem hagyhatják el a kis falut. Aki ezt megszegi, az kiesik az örökségből, ha pedig egyikőjüknek sem sikerül teljesíteni a feltételeket, a hatalmas vagyon a falusiakra száll. A vidéki életből már kiszakadt, fővárosban élő három gyermek és két felnőtt korú unoka először kinevetik az ötletet, hiszen egyikük sem akar maradni, de a család végül mégis marad és megküzd a vidéki élettel, ami rengeteg ingázással és szerelmi zűrökkel jár.

Nem ez az egyetlen sorozat, ami a magyar falusi, illetve vidéki életet mutatja be. Egy szlovák sorozat, a “Horná Dolná” magyar adaptációja, A mi kis falunk szintén vígjátéksorozat formájában nyúlt ehhez a témához. Az első epizódját 2017. február 2-án mutatta be az RTL Klub.

A helyszín egy valóságban nem létező falu, Pajkaszeg – a jeleneteket az Esztergomtól nem messze elhelyezkedő Pilisszentléleken forgatták -, aminek népessége nem haladja meg a 150 főt.

A kis falu mulatságos hétköznapjaiba nyerünk betekintést olyan szereplők segítségével, akikkel csak és kizárólag itt találkozhatunk: egy ügyeskedni igyekvő polgármester és kultúrharcos asszisztense, egy testépítő pap, egy csinos kocsmárosnő, egy butácska rendőr, egy idős állatorvos, aki nem csak állatokat gyógyít, egy helyes fociedző, az elmaradhatatlan pletykás asszonyok, és – hogy szépen fogalmazzak – alkoholkedvelő öregek és munkások. Érdekesség, hogy a szomszédos falu Pajkarét, amelynek lakói viszályban állnak a pajkaszegiekkel, így több epizódban is összecsap a két falu.

De térjünk most vissza a fővárosba, ahová sokan talán azért mennek, hogy végre megtalálják a szerelmet. Szerintem az Oltári csajok főszereplő lányai is így lehettek ezzel. A három Erdész testvér, Angéla, Hajnal, Piros a nagyvárosban élik életüket, a két idősebb lányhoz a sorozat elején csatlakozik kishúguk is. Amíg ő az igaz szerelmét hajkurássza, Angéla küzd a szépségszalonja vezetőjével, Hajnal pedig két férfi között őrlődik – a közös pont, hogy mindent megtesznek azért, hogy megházasodjanak fél éven belül, mivel amelyikük elsőnek megy férjhez, az megkapja a nénikéjük által ajándékozott birtokot.

A szálak bonyolódnak, a testvérek hol kibékülnek, hol egymáshoz sem szólnak, de vajon ki lesz az, aki elsőnek dobhatja el a virágcsokrát?

Az Oltári csajokat hétköznaponként láthattuk az RTL II-n. Műfaját tekintve romantikus filmsorozat és telenovella. A forgatás 2017 májusában kezdődött, az első epizód még abban az évben adásba került. Az alkotók összesen 100 részt (plusz egy bevezető részt) készítettek.

Szintén a szíve után rohanó, kissé duci, slampos, kócos hajú és szétesett Luca a harmincas éveiben jár, de a nála fiatalabb húgát már eljegyezte egy orvosjelölt fiú. A lány anyukája megjegyzi, hogy Luca biztosan egyedül érkezik majd az esküvőre, hiszen mostani kinézetével nem valószínű, hogy talál magának egy udvarlót. Luca megsértődik, és hirtelen felindulásból fogadást köt az édesanyjával, hogy igenis a világ leghelyesebb pasijával fog megjelenni a kishúga esküvőjén. A 200 első randi a Viasat 3 2018-as saját gyártású magyar televíziós sorozata. Az első évadban, 60 részén keresztül követhetjük nyomon, ahogy Luca új életet kezd, megmenti a csődtől a rádiót, ahol dolgozik a fogadása történetével, és szinte minden nap randizik, hátha megtalálja az Igazit.

A sorozat a 2014-ben megjelent Ciega a Citas (Vakrandik) című spanyol telenovella magyar változata. A remek nézettségnek köszönhetően a Viasat 3 berendelte a sorozat 2. évadját, újabb 60 epizódját, amit már nagyon vár a magyar közönség.  

Végül pedig egy hozzánk közelebb álló témáról szóló sorozatot hoztam nektek. A legutóbbi kérdőívünben megkérdeztünk titeket, szerintetek milyen is egy jó tanár. Közvetlen és segítőkész, esetleg beleszól abba, mi folyik a diák magánéletében, vagy éppen távolságtartó, nemtörődöm?

A Tanár az  RTL Klub szombatonként vetített, saját gyártású televíziós sorozata, amely főszereplője Vasvári Szilárd (Nagy Ervin) a budapesti, kitalált Kőrösi Csoma Sándor Szakgimnázium fizika-, kémia- és testnevelő tanára. Minden egyes rész középiskolás diákok problémáit járják körül: Legyen az örökbefogadás, egyéb otthoni probléma,  identitáskeresés vagy tinédzserek közötti rivalizálás, esetleg szerelem, Vasvári Szilárd próbál segíteni az iskola tanulóinak, miközben saját magánéletét is igyekszik kordában tartani.

Mindegyik fent említett sorozat, legyen az remake vagy saját ötlet, azáltal, hogy magyar nevek vannak benne, hazai városok, a magyar kultúra, olyan viccek, melyeket csak mi érthetünk, segítenek abban, hogy közelebb érezzük magunkat a szereplőkhöz, érezhessük, hogy ez nem csak fikció, hanem igenis megtörténhet (ha nem is minden részlet) velünk is. Szerintem ezek teszik, olyan népszerűvé az újabb és újabb magyar sorozatokat, melyeken izgulhatunk, sírhatunk és persze nevethetünk is.

Hozzászólások
+ posts