Miért szeretnek az emberek élő adásokat nézni videojátékokról?

Mint azt már egy korábbi cikkben olvashattátok, az e-sport egyre több rajongót szerez magának, emiatt – igaz lassan, de biztosan – egyre kevesebben hódolnak valami fizikai sportnak. A videómegosztó (pl.: YouTube, Indavideó), illetve a streamer (pl.: Twitch) weboldalak egyre népszerűbbek emiatt, mivel sokan nem tehetik meg, hogy a frissen megjelenő videójátékkokkal játszanak: nem elég erős hozzá a számítógépük, vagy egyéb okok miatt, de sokan maradnak az előbb említett oldalaknál, és nézik, ahogy mások játszanak inkább.

Forrás: Unsplash, Caspar Camille Rubin

Miért szeretünk másokat nézni ahelyett, hogy mi játszanánk?

2017-ben az élő adásokat körülbelül 666 millióan nézték naponta. Ez megközelítőleg az Amerikai Egyesült Államok lakosságának (325 millió fő) kétszeresének felel meg. De vajon miért ilyen népszerűek? Ilyenkor sokan jönnek azzal, hogy ez az egész hülyeség, miért nem töltjük valami hasznosabb dologgal az időnket. Nos, erre csak azt tudom mondani, hogy a felnőttek is a tévében nézik a focimeccseket, ahelyett, hogy kimennének a pályára játszani. Ugye mennyivel könnyebb otthon ülni a kényelmes fotelben, és élvezettel nézni, ahogy ezt mást megteszi, nem igaz?

Ha másokat nézünk, miközben csinálnak valamit, az ugyanazt az érzetet váltja ki az agyunkból, mintha mi csinálnánk. Az ezért felelős agysejtjeinket tükörneuronoknak nevezzük. Tehát miközben nézzük az élő adást/videót, olyan érzésünk támad, mintha mi játszanánk a játékkal. Továbbá a nézők szeretnek náluk jobb játékosokat nézni, mert így új taktikákat tanulhatnak. Emellett fontos megemlíteni, hogy remek kikapcsolódás és szórakozás is egyben, olyan mint a tévézés.

A piac gyorsan alkamazkodik

Az e-sportok által hozott bevétel nagy részét a hirdető és a média piac adja. Hatalmas pénzösszegek mozognak egy-egy e-sport versenyen: ilyen például a hazánkban tavaly, 2018. március 23-25. között megrendezett V4, ahová a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) országából jelentkeztek a csapatok, versenyzők.

Sok ember érintett hazánkban is

Rengetegen követik itthon is az élő adásokat, illetve nézik vissza azokat, továbbá e-sport téren is lehet némi mozgolódást észlelni.

Magyarországon legelőször az MTK hozott létre e-sport szakosztályt, majd magalakult a diósgyőri csapat, a Debreceni VSC, a Honvéd, illetve nem olyan régen az Újpest (UTE) és az FTC is bejelentette, hogy elindította ezt a szakágat.

Ilyen volt a Magyar E-sport 2018-ban – Első rész

Web: http://esport1.hu Évösszegző minisorozatunkban átvesszük röviden, hogy milyen fontosabb eseményei voltak a 2018-as évnek a magyar e-sport szempontjából. Az első részben januári, februári, és márciusi eseményeket listázzuk nektek!

Streamerek a világ körül

Külföldön számos streamert akad, ugyanakkor hazánkban is szép számmal vannak. A személyes kedvenceim, illetve a legnépszerűbbek a TheVR és Nessaj, de még sorolhatnám naphosszat.

Manapság egész egyszerűen válhat bárkiből profi közvetítő. Mindössze egy megfelelő programot kell letöltenünk (a legjobb ingyenes program az Open Broadcast Software, röviden OBS) és eszközölnünk a programon belül néhány dolgot. Megadjuk a „stream-key”-t, amit fontos, hogy csak mi ismerjünk, mert ha bárki más hozzáfér, akkor a nevünkben tud élő közvetítést indítani. A többi csak tőlünk függ – egy jó témaválasztás és a megfelelő perifériák csodákra képesek.

Ti mennyi időt töltötök élő adások, illetve videók nézésével? A mai világban megéri e-sportolónak menni?

Forrás: https://minner.hu/miert-szeretnek-nezni-a-gyerekek-egy-masik-jatekost-ahogy-videojatekkal-jatszik/?fbclid=IwAR1NEj0t-fuBG-ATB9D2wPEtsrsv_QqHA08G40mMnirDvGjMfi5VP0fUck4

Hozzászólások