Milyen egy jó tanár? – a deákság véleménye

A hónap témája című rovatunk előző részében megkérdeztünk Bennetek arról, hogy szerintetek milyen egy jó tanár. Most nyilvánosságra hozzuk az eredményeket, valamint a legjobb válaszokból válogatunk, és reméljük, hogy ezzel közelebb hozhatjuk egymásoz a tanárokat és diákokat.

Forrás: Unsplash, Jeshoots.com

Az első kérdésünk a tanárok szakértelmével volt kapcsolatos. A kérdőívet kitöltők 67%-a az egytől ötig terjedő fontossági skálán 5-ösre értékelte, 31%-uk négyesre, és csupán 2%-uk találta 3-as fontosságúnak.

A magánéleti problémákban való segítségnyújtásról szóló kérdésünkre érkeztek a legmegosztóbb válaszok, így ezt az átláthatóság érdekében egy kördiagrammon ábrázoljuk:

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Mennyire tartod fontosnak, hogy a tanárod a magánéleti promlémáidban/kérdéseidben is a segítségedre legyen?. Válaszok száma: 88 válasz.

Sokan írásban is hangsúlyozták ennek fontosságát:

“Jól fog esni a diáknak, ha valaki utat nyit abban, hogy el tudja mondani a problémáját. Sok gyereknek szüksége van erre a segítő lépésre, nem mindenki mer beszélni róla.”

“A magánélet befolyásolhatja a legjobban egy diák tanulmányi eredményeit, és amennyiben a tanár alkalmas arra, hogy segítsen, vagy hozzávezessen a megfelelő szakemberhez, akkor sikeresebb lehet a diák a tanulmányaiban is. “

A tanárok felkészültségének fontosságára érkezett válaszok többsége az 5-ös opció volt. Hogy pontosak legyünk: 70% értékelte 5-ösre, 23% 4-esre és 7% 3-asra.

A tanárok humorával kapcsolatos kérdéshez már többféle válasz érkezett, de megállapíthatjuk, hogy a többség nagyon fontosnak tartja. Sőt, sokan a legfontosabb tulajdonságok közé sorolták:

“Egy tanárnak meg kell szerettetnie a diákkal az adott tárgyat, és a diákokat a humorral lehet a legjobban megnyerni.”

“Humor, humor, humor :)”

A jó osztálykirándulások szervezése egy igazán megosztó pontja volt kérdőívünknek. Csupán a válaszadók 32%-a találta nagyon fontosnak, és ugyan nem sokan, de voltak olyanok is, akik az egyáltalán nem fontos opciót választották. Érdekes az is, hogy ezt senki sem sorolta a legfontosabb tulajdonságok közé.

A teljesíthető elvárások és azok tudatosítása voltak a legfontosabb pillérei a kérdőívünknek – legalábbis a válaszadók szerint. Mindkét kérdést 80% feletti létszám értékelte 5-ösre, és a legtöbben ezt emelték ki a legfontosabb tulajdonságnak.

“Szerintem a legfontosabb az elvárások tudatosítása, meg persze, hogy elérhetőek legyenek azok.”

A lemaradt diákok segítésénél is többségben volt az 5-ös szavazat, de itt már nem akkora fölényben. A válaszadók 81.4%-a kifejezetten fontosnak tartotta.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Mennyire tartod fontosnak, hogy a tanárod segítse a lemaradt diákokat?. Válaszok száma: 86 válasz.

Talán most érkezünk a válaszok legérdekesebb részéhez, amikor is arra kértünk titeket, hogy fejtsétek ki a véleményeteket, és írjatok olyan tulajdonságokat, amikre mi nem kérdeztünk rá. Kiválasztottunk néhányat a legjobb gondolatok közül, most ezeket olvashatjátok:

“Szerintem elég fontos, hogy a tanár megtalálja a diákokkal a közös hangot,  hogy komfortosabb hangulatú órákat tarthasson, ahol a diákjai is megfelelően tudnak koncentrálni az anyagra.”

“Fontos, hogy élvezettel és élvezhetően adják elő a tananyagot.”

“Az érettségire felkészítés. Mindenki azért tanul és “robotol” 4 éven keresztül, hogy jó érettségit írjon. Egy jó tanárnak – legyen Ő bármilyen a fent említettek közül – fel kell készítenie minket a sikeres vizsgákra.”

“Empátia. Egy tanárnak megértőnek kell lennie diákjaival szemben, mert időnként mindenkivel előfordul, hogy fáradt, nem készült stb.”

“Fontosnak tartom a korrektséget. A tanár egyenrangúan bánjon a diákokkal, ne kivételezzen.”

“A tanár tegye érdekessé az órát. Ne a nyers anyag ledarálása legyen a célja.”

“Legyen a tanár naprakész a korosztály aktuális szokásait illetően. Fontos, hogy a tanár tisztában legyen valamilyen mértékben azzal, hogy hogyan gondolkodik az a korosztály, akiket tanít.“

“Elfogadja az új technológiát, kutatásokat, ismereteket. Elfogadja, hogy a diák bizonyos területeken többet tudhat nála. Képes hibázni, bocsánatot kérni és megköszönni valamit.”

Köszönjük a válaszokat és a színes véleményeket! Reméljük, hogy ezúton sikerült megkönnyítenünk a tanárok és a diákok közötti kommunikációt erről a kényesebb témáról. A következő hónapban is hasonló kérdéskörre számíthattok: a jó osztályfőnök tulajdonságairól faggatunk majd Titeket.

Hozzászólások