A Deák Olimpia menete – interjú Nagy Péter tanár úrral

A Deák Olimpia az egyik legnagyobb hagyomány a Deák Ferenc Gimnáziumban, mely minden évben megszervezésre kerül. Az esemény menetéről a DÖK-öt segítő pedagógussal, Nagy Péter tanár úrral beszélgettem.

Már folynak a küzdelmek a Deák Olimpia sportversenyein. Fotó: Sipos Ivett, iDeák

„A Deák Olimpia, ha jól emlékszem, a kezdetektől van, de ebben nem vagyok száz százalékig biztos. Alapvetően ennek a rendezvénynek az a célja, hogy a diákok a különböző tantárgyakhoz kapcsolódóan megmérettethessék a tudásukat. Nem feltétlenül arról van szó, hogy olyan dolgokban mérettetik meg magukat, illetve a tudásukat, amelyek szorosan kapcsolódnak a tananyaghoz, hanem olyan témakörökben is, ami esetleg kiegészíti a tudásukat, és netán gondolkodóba ejti őket, vagy olyan típusú tesztet, vagy szóbeli készülést igényel, ami egy picit kiszakítja őket a mindennapi munkából. Ez a rendezvénysorozat  márciusban zajlik, méghozzá tanulmányi versenyek formájában. Szinte az összes tantárgyhoz kapcsolódóan szerveznek kollégáim megmérettetési lehetőség. Ezek általában írásbeli tevékenységek. Amit viszont én nagyon szeretek, az az, amikor alkotói tevékenység zajlik. Tehát a diákoknak valamit alkotniuk kell egy adott témakörben, egy adott tantárgyhoz kapcsolódóan.”

A Deák Olimpia rendezvénysorozata tehát a tanulmányi és sportversenyeket jelenti. Ezekre a folyosókon, illetve az adott szaktanterem mellett vagy a folyosókon kifüggesztett plakátokon és/vagy a szaktanároknál lehet jelentkezni. A versenysorozatnak a zárónapja március 27-én lesz. Ezen a napon kicsit kiszakadunk a mindennapi iskolai, oktatási formából: csak az első 3 óra lesz megtartva, majd 10 órától egy csomó program várja a diákokat. Jó hírem is van, ugyanis idén először rövidített órák lesznek, 35 perces órák, ami azt jelenti, hogy 9:35-kor vége az oktatásnak, és 10 órától kezdődhetnek is a programok. Így több időnk marad, lehetőség nyílik arra, hogy akár több előadásra, foglalkozásra is jelentkezzenek a diákok, illetve az a nap a gála hangulatában telhet. A programok folyamatosan zajlanak egészen délig. 

„Ezek a programok általában előadások formájában jelenítődnek meg. Ezeket már hosszú évek óta visszatérő vendégek segítik, de természetesen újak is jönnek. Itt nagyon fontos megemlíteni, hogy ezeket az előadásokat úgy próbáljuk idehozni az iskolába, hogy a diákok érdeklődésére számot tartson, koruknak megfelelő sajátossággal rendelkezzen, illetve a bizonyos tantárgyakhoz kapcsolódóan valami plusz érdekességet adjon. Nagyon érdekes volt például megélnem azt, hogy a diákok úgy jöttek ki egy matematika-előadásról több, mint egy óra múlva, hogy „hú, ez gyorsan eltelt!”. Hát igen, ami élvezetes, az gyorsabban telik. A Deák Olimpia zárónapja 10:00-től 12:00-ig tart. Délben a díjátadási ceremónia zajlik le egy órán keresztül. Az első három helyezést elért diákokat fogjuk díjazni, ők plakettet, oklevelet, és idén először pólót fognak kapni ajándékba.”

A zárónap előadásaira, rendezvényeire előzetesen lehet feliratkozni. A plakátok március 21-én fognak kikerülni, a már megszokott helyre, a nagytanári elé. A felsőbb évesek ezt már tudják, viszont a 9-eseknek jobban oda kell figyelniük, hogy legyen hely arra az előadásra, amit szeretnének megtekinteni. 

„Sajnos, sokszor megkapom azt a kritikát, hogy túl sok, és túl jók a programok, aminek alapvetően örülök, ugyanakkor nyilván egy kicsit szomorú is vagyok, mert több előadásra szeretnének eljutni a diákok, mint amennyit ez az immáron bő két óra hossza engedélyez. Úgy kell készülni, hogy a nap legkésőbb egy órakor mindenkinek befejeződik, illetve rugalmasan, amikor véget ér az eredményhirdetés. Én azt gondolom, elsődlegesen nemcsak az a cél, hogy a diákok egymás ellen versenyezzenek, hanem az, hogy valamilyen betekintést nyerjenek, vagy valami pluszt kapjanak a verseny által. A kollégáim mindig úgy állítják össze ezeket a feladatokat, hogy valamilyen érdekességgel is szolgáljon, hogy egy kicsit megmozgassuk a diákok alkotói vénáját. Igyekszünk őket más aspektusból is megközelíteni, mint a hétköznapi. Valami olyasmit találunk ki, amelyben ők is egy kicsit meg tudják mutatni magukat, ezért van az egyébként, hogy nagyon sokszor olyanok nyerik meg ezeket a versenyeket, akik abból a tantárgyból lehet, hogy nem is éppen a legjobbak, mégis abból az aspektusból, amit a feladat megkíván, kiemelkedően tudnak teljesíteni. Én arra biztatnék mindenkit, hogy aki úgy érzi, hogy kicsi érzéke is van hozzá, de lehet, hogy nem ő a legjobb, nyugodtan és bátran jelentkezzen.
A zárónap délelőttjén diákmunkára is van lehetőség, ezért jelentkezőket várok, akik a programok megvalósulását munkájukkal segíteni tudnák. Közösségi szolgálatnak tudom elszámolni, és 3 órát tudok leigazolni a munkáért cserébe. A 103/C tanáriban várom a jelentkezőket. Ezúton kívánok mindenkinek eredményes versenyzést, a zárónapon pedig jó szórakozást.”

Hozzászólások