A deákság válaszolt: a szalagavató a 11- és 12-esek szemével

Két héttel ezelőtt fordult az iDeák A hónap témája című rovata Hozzátok: arra kértük az idén végzőket, hogy számoljanak be a szalagavató bálon szerzett tapasztalataikról, a jövőre ebben a cipőben járó idei 11-eseket pedig elképzeléseikről faggattuk. Elérkezett az idő, hogy nyilvánosságra hozzuk kutatásunk eredményét, amelyből mindenki le tudja vonni a számára jelentőséggel bíró következtetéseket.

Fotó: Bak Péter, iDeák

A kérdőívet összesen 100 tizenkettedikes és 124 11-es töltötte ki, ez a tanulók 41, illetve 52 százalékát teszi ki évfolyamonként. Mivel az osztály és név megadása nem volt kötelező, ezek megoszlásáról így nem tudunk beszámolni.

Első kérdésünk az volt, hogy az érdekeltek hol tartanák legszívesebben a következő szalagavatót: a végzősök 54 százaléka sportcsarnokot jelölte meg erre a kérdésre, a maradék szavazott csak a deákos hagyomány folytatása mellett. A 11-eseknél a különbség még nagyobb, szintén a sportcsarnok javára: 58,1 százalékuk adta le voksát amellett. Ráadásul több mint kétharmaduk, 68,5 százalékuk szerint fontosabb szempont az, hogy mindenkit meghívhassanak, akit szeretnének, mint hogy “otthon” szervezzék a rendezvényt.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Mit tartasz fontosabbnak, hogy mindenkit meg tudj hívni a szalagavatódra, akit szeretnél, vagy hogy a Deákban legyen?. Válaszok száma: 124 válasz.

Most pár válaszadó véleményét olvashatjátok el a témában:

“A meghívók száma miatt jobb lenne a sportcsarnokban, mert csak 4 főt hívhattunk idén, és a szülők is jobban élveznék, ha látnának is valamit, de Deákosként a saját iskolánkban a szalagavató nagyon családias volt.” (12-es)

“A nyomorgást szerintem felülmúlja az a tény, hogy minden évben felejthetetlen és megható báli hangulatot tud teremteni a Deák épülete, mely teljes mértékben egyedi és szép. Minden rendezvény jár kényelmetlenségekkel, és fárasztó is, de a Deák szalagavató bálját ezek miatt én nem rakatnám át egy sportcsarnokba.” (11-es)

“Az iskola nem elég ennyi ember befogadására, ez már évek óta egyértelmű. Voltak, akik keringőzni sem tudtak a hely hiánya miatt, de a táncosokat is a vendégek kis százaléka láthatta csak.” (12-es)

“Nagyon kevés iskola mondhatja el, hogy otthon tartják a szalagavatót, nem egy “idegen” helyen. Ez az utolsó deákos bulink, tartsuk otthon, és majd, mikor visszamegyünk a suliba, milyen jó lesz, ha eszünkbe jut.” (11-es)

“8 osztály fog végezni jövőre is, minden osztályban van kb. 30 fő, ez egy olyan esemény, amelyet szeretnének látni a szülők, testvérek és nagyszülők is. Ehhez a Sportcsarnok ideálisabb helyszín.” (11-es)

A keringőket illetően általános elégedettség jellemzi a 12-eseket, mind a koreográfia betanításával, mind annak előadásával – 91 százalékuk vélekedett így. A 9 százalék azonban kifogásolta azt, hogy a tömeg miatt hozzátartozóik nem látták a produkciót, illetve hogy nem észleltek változatosságot a koreográfiában:

“Újíthatnának. Évek óta ugyanaz a koreográfia. Persze az “újszülöttnek minden vicc új”.” (12-es)

A 11-esek döntő többsége, 88,7 százaléka szeretne keringőzni jövőre, a szervezők így körülbelül 210 fő részvételére számíthatnak a kérdőív kitöltőinek tervei alapján. A 2020-as szalagavatón emellett 83,9 százaléka a 11-eseknek szeretné az iskolában vacsorával vendégül látni meghívottjait.

Az idei vacsora azonban nem nyerte el a végzősök egyhangú tetszését: 38 százalékuk nem volt elégedett vele:

“Egy dolog zavart, hogy a színházteremben nem lehetett az asztalok között közlekedni. Nagyon zsúfolt volt.” (12-es)

“Több mint 30 percet kellet várnunk, amíg elvették a jegyünket, bár másoknak rögtön elvették a jegyét, és ki is hozták az ételt.” (12-es)

“Lehetett volna közben is zene, de az étel finom volt.” (12-es)

“Zsúfolt volt, és az étel sem volt az árához képest megfelelő.” (12-es)

A fellépő zenekar azonban több sikert aratott a vacsoránál, a 12-esek 79 százaléka jövőre is meghívná őket. Azonban a 11-eseknek már 36,3 százaléka már DJ-t hívna az eseményre, ide kapcsolódik a végzősök egy részének ellenérzése az idei zenei kínálattal kapcsolatban:

“Kevés korosztályunknak megfelelő zenét játszottak.” (12-es)

“[Olyan fellépőt hívnék,] aki több olyan számot játszik, amit a tanulók is ismernek.” (12-es)

Ezt követően azt kérdeztük az idén ballagóktól, hogy meddig maradtak a Deákban szervezett bálon: a diagramról leolvashatjátok, hogy egyharmaduk maradt csak végig, éjfélig, további negyedük maradt megközelítőleg 11 óráig, és 12, illetve 11 százalékuk távozott a vacsora előtt, valamint az után. Az idén 11-eseknek pedig 61,3 százaléka gondolja úgy, hogy a Deákban fog maradni egészen a rendezvény végéig.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Meddig maradtál a Deákban?. Válaszok száma: 100 válasz.

Érdekesség, hogy a 12-esek 53 százaléka vett csak részt a Last Night által szervezett after partin, a többség ezt főleg a helyszín mérete vagy a tavalyi lesújtó tapasztalat miatt hagyta ki. Akik elmentek, azonban nagyszerű hangulatról számoltak be, bár a szórakozóhely nagyságán ez sem változtatott:

“Jó volt a hangulat, de a hely ott sem volt elég ennyi embernek, a táskákat sem lehetett leadni a megőrző helyre, annyira tele volt.” (12-es)

“Nagyon jól éreztem magam, viszont jobban örültem volna, ha nem ilyen kis helyre szervezik, mert alig lehetett elférni.” (12-es)

“Mi már később érkeztünk a barátaimmal, így a ruhatárba nem tudtunk bepakolni, ami nem volt túl jó. Erre kellene szerintem valami megoldást kitalálni. Illetve a tánctér is kicsinek bizonyult, alig fértünk el.” (12-es)

Kérdőívünk végén további megjegyzésekre, kérdésekre adtunk lehetőséget, ezek közül olvashattok párat zárásként.

“A Deák épülete nem lenne olyan kicsi, ha a vendégeknek több mozgásteret adnánk, és nem kellene egy – egy és fél emeletre benyomorítani mindenkit. Az osztályok vacsoráját szerintem több helyen kellene elosztani, hogy kényelmesen elférjenek a vendégek és a pincérek is, a vacsorahelyeken pedig több kivetítőt elhelyezni, hogy az aulába már nem férők az asztaluknál is tudják nézni a műsort.” (11-es)

“A vacsora ültetési rendjénél figyelembe kellene venni a végzős diákok igényeit.” (12-es)

“Hallottam, hogy másik iskolák szalagavatója (pl. Radnóti) sokkal kötetlenebb, ki-be lehet járkálni a vendégeknek stb. Nálunk miért nem?” (11-es)

“Hiába jó a szervezés, ha nincs elég hely az iskolában, hogy azt a vendégek érzékelni is tudják.” (12-es)

“Lehessen tovább maradni a Deákban! És volt egy “néma” lyuk a vacsora után, amikor szerintem a legtöbb ember elhagyta a programot a zene hiánya miatt…” (12-es)

“Nagyon jó lenne, ha a Deákban meg tudnák oldani azt, hogy elférjenek az emberek.” (11-es)

“Nem volt csúszás, ami egy jó pont.” (12-es)

“Nem lett volna gond, ha a lányokat elengedték volna más mosdóba is, mert csak az aulait használhattuk, ahova alig tudtunk elmenni a ruha miatt, vagy esetleg nem egy héttel a szalagavató előtt kezdik felújítani az iskola épületét.” (12-es)

“Nagyon jól szervezett rendezvény volt. Köszönjük szépen. 🙂 Talán ami negatív volt, hogy a vacsoránál a színházteremben szűk volt a hely. Voltak, akiknek nem fért be a lába az asztalok alá.” (12-es)

“A hang és fénytechnika kifejezetten tetszett!” (12-es)

Reméljük, kérdőívünkkel sikerült megkönnyítenünk a szervezők és a diákság közti kommunikációt, így köszönetünket szeretnénk kifejezni mind a szervezőknek, mind a kitöltő 11- és 12-eseknek, hiszen mindkét félen múlik, hogyan lépnek rá a deákos végzősök búcsúzásuk legünnepibb és egyben egyik legfelejthetetlenebb lépcsőfokára.

Hozzászólások