A Bohém Rapszódia újra felkapottá tette a Queent

Az együttes története az 1960-as évek végén kezdődött. 1968-ban Brian May és Tim Staffell a londoni Imperial College-ben hirdetés útján találkoztak Roger Taylor dobossal: így létrejött a Smile együttes, de nem értek el számottevő sikert. Bár többször felléptek klubokban és más egyetemeken, a kislemezük nem kavart nagy port. A kudarc hatására Staffel 1970-ben ki is lépett. Ekkor csatlakozott hozzájuk Freddie Mercury, akit akkor még Freddie Bulsarának hívtak. A film története itt kezdődik. Mercury ötletére az együttest Queennek nevezték el, majd meghallgatásokat hirdettek basszusgitárosok részére – így találkoztak 1971-ben John Deaconnal.

Bohemian Rhapsody | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Now On Digital: https://fox.co/2R1S9W5 On Blu-ray & DVD February 12: http://bit.ly/BohemRhapsody Bohemian Rhapsody is a foot-stomping celebration of Queen, their music and their extraordinary lead singer Freddie Mercury. Freddie defied stereotypes and shattered convention to become one of the most beloved entertainers on the planet.

Felléptek ugyan kisebb koncerteken, de a korábbi életüket nem hagyták el: Mercury tovább igazgatta ruhaboltját (a filmben reptéri munkásnak mondják), Taylor és Deacon a tanulmányaikat folytatták, May pedig a szakdolgozatát félretéve középiskolában tanított. Bár a filmben tesznek említést a foglalkozásukról és tanulmányaikról, inkább azt követhetjük nyomon, Freddie hogyan ismerkedik meg szerelmével Mary Austinnal. 1971 szeptemberében az együttesnek végre alkalma nyílt professzionális stúdióban dolgozni. Bár a stúdió kezdetleges állapotban volt, és rengeteg hibája előjött, mégis sikerült egy négyszámos demóanyagot felvenniük. Ráadásul az egyik próba során Roy Thomas Baker és John Anthony, a Trident Studios producerei meglátogatták őket. Mivel tetszett nekik amit hallottak, elkértek egy példányt a demóból, amit jónak talált a vezetőség, így az együttes felvehetett a stúdiójukban egy új albumot. Mindössze annyi kikötés volt, hogy csak akkor dolgozhattak, amikor senki sem tartózkodott a stúdióban. Emiatt sokat virrasztottak éjszaka a váróteremben, arra várva, hogy bejuthassanak, és felvehessenek pár számot.

1973 márciusában az EMI kiadó nem közvetlenül az együttessel kötött szerződést, hanem az őket menedzselő Trident Studios céggel, így a lemez eladásból származó haszon a Tridenthez került. Erre az időre Mercury megtervezte az együttes jelét, amelyet a tagok asztrológiai jegyei ihlettek. A logón az együttes nevére utaló nagy Q betűt két oroszlán (Taylor és Deacon jegyei), és két angyal vesz körül (Freddie jegyére, a szűzre utalva), a tetején pedig egy rák látható (May jegye). Az egész kép hátterében egy főnixmadár volt, amely Mercury az együttesbe vetett hitét szimbolizálta.

A debütáló albumuk, a Queen 1973. július 13-án jelent meg, de mivel a vezető kislemeze, a „Keep Yourself Alive”, nem aratott sikert, és a rádiók sem játszották, szinte egyáltalán nem volt érdeklődés iránta.

Queen – Keep Yourself Alive (Official Video)

Subscribe to the Official Queen Channel Here http://bit.ly/Subscribe2Queen Taken from The Debut Album, 1973. Queen – ‘Keep Yourself Alive’ Click here to buy the DVD with this video at the Official Queen Store: http://www.queenonlinestore.com The official ‘Keep Yourself Alive’ music video. Taken from Queen – ‘Greatest Video Hits 1’.

1973 szeptembere és decembere között mégis végigcsinálhatták a legelső turnéjukat egy ismertebb együttese előzenekaraként, pár kivétellel nagyrészt Angliában.

A következő albumukat, melynek címe Queen II mindössze egy hónap alatt vették fel. Mercury ötletére a lemez két oldalát a hagyományos A és B helyett, fekete és fehér oldalnak nevezték. A fekete oldalon Mercury borús hangvételű dalai, míg a fehér oldalon az együttes más tagja által írt pörgősebb és vidámabb számok hallhatók. Az együttesnek rengeteg ötlete volt, hatrészes harmóniákat énekeltek fel, a hangszerelésben hűek maradtak a szintetizátormentes hangszereléshez és különleges hangszereket, például csengőt és kasztanyettát használtak. May ekkor alakította ki a később védjegyévé váló többszólamú gitárkíséretet.

Miután kis szerencsével bekerültek a népszerű Top of the Pops klipműsorba, 1974. február 23-án megjelent az albumról a „Seven Seas of Rhye” kislemez. Mindenki döbbenetére hatalmas sikert aratott, az angol slágerlistán a tizedik helyre került. Ezt követően március 8-án megjelent maga az album is – amely főképp kislemez sikerének köszönhetően -, az ötödik helyet érte el Angliában, a negyvenkilencediket Amerikában. Az együttes neve végre bekerült a köztudatba, és az első albumukat is szép lassan elkezdték vásárolni. Az album borítójára kerülő híres kép az együttesről, a fehér alapú belső borítóval együtt az album fekete-fehér kontrasztját erősítette. A filmben is elkészítik ezt a képet, ugyan nem sokáig, de feltűnik.

A Queen II közönségsikere után a tagok elkezdtek bízni az együttes jövőjében, felhagytak civil foglalkozásukkal, és teljes egészében a zenélésre koncentráltak. Végigcsinálhatták az első amerikai turnéjukat, ismét csak előzenekarként ugyan, de a turné hatalmas élményt jelentett számukra. Mivel meglátásuk szerint a Queen II a túlzott bonyolultsága miatt nem tudott nagyobb sikert elérni, elhatározták, hogy slágeresebb dalokat írnak. Még mindig Mercury és May voltak a fő dalszerzők, de Taylor mellett ezúttal már Deacon is szerepelt az első általa írt dallal.

A negyedik, A Night at the Opera című albumuk a pályafutásuk addigi legaprólékosabban elkészített lemeze: négy hónapig csiszolgatták hét különböző stúdióban, gyakran egyszerre kettőben, a legmodernebb felvételi módszerek kihasználásával. A huszonnégy sávos technikának köszönhetően egy magnószalagra most már még több énekhangot tudtak felvenni, így az olyan énekközpontú dalokba, mint a „Bohemian Rhapsody” és a „The Prophet’s Song” még erőteljesebb, kidolgozottabb kórusok kerültek. A lemez sokszínűségét a különleges hangszerek használata is bizonyítja: elektromos zongora, kipufogóhang, játék koto, hárfa, ukulele-bendzsó. A dalok közül a legbonyolultabb, a „Bohemian Rhapsody” felvétele is önmagában három hétig tartott.

BOHEMIAN RHAPSODY All Movie Clips + Trailer (2018) Queen Biopic

Watch the official trailer & clip compilation for Bohemian Rhapsody, a drama movie starring Rami Malek, Ben Hardy and Johnny Flynn. In theaters November 2, 2018. Bohemian Rhapsody is a foot-stomping celebration of Queen, their music and their extraordinary lead singer Freddie Mercury, who defied stereotypes and shattered convention to become one of the most beloved entertainers on the planet.

A dal nevét viselő kislemez 1975. október 31-én jelent meg, és óriási sikerre tett szert Angliában kilenc héten át vezette a slágerlistát, ami abban az időben rekordnak számított, Amerikában pedig a kilencedik helyet érte el. Az együttes egyik legismertebb és legtöbbre értékelt dala lett, 2004-ben a Rolling Stone „minden idők 500 legjobb dala” listáján a 163. helyre sorolta. 1977-ben a „legjobb vokális rockzenekar” és „legjobb vokális hangszerelés” kategóriában Grammy-díjra jelölték. Készítettek hozzá egy művészi kivitelezésű videoklipet, amely egyrészt a koncerteken, másrészt vizuális effektusok között ábrázolta az együttest. Novemberben megjelent az A Night at the Opera is, és ugyancsak nagy sikert ért el. A rajta található dalok rendkívül széles stílusbeli skálán mozogtak.

Sorra jöttek az új dalok és albumok, ám a zenekar tagjai között egyre nőtt a feszültség. A média figyelme Freddie-re és szexualitására koncentrált  – mivel biszexuális volt -, ezt a figyelmet pedig csak fokozta az I Want To Break Free című számuk is, melynek videóklipjében nőknek öltözve szerepelt a Queen.

Freddie végül 1985. április 29-én kiadta első szólólemezét, a Mr. Bad Guy-t. A filmben tökéletesen jelenítik meg, már-már negatívan a drogoknak és buliknak élő Mercuryt. Sokáig csak utalnak arra, hogy a frontember AIDS-es, majd mikor az együttes tétlenségét megszakították azzal, hogy lépjenek fel az afrikai éhezők megsegítésére rendezett Live Aid segélykoncerten, az egyik próba alatt bejelentette az együttesnek betegségét.

Freddie Mercury – Mr Bad Guy (Official Lyric Video)

Click here to subscribe – http://smarturl.it/sub2FreddieMercuryYT Freddie Mercury; lead singer of Queen and solo artist in his own right. Songwriter, musician, singer of songs, lover of life. Freddie majored in Stardom while giving new meaning to the word Showmanship. He left a legacy of songs that will never lose their stature as classics and will live on forever.

A 1985. július 13-án tartott Live Aid koncert után az együttesről szóló film véget ér. Freddie kibékül az együttessel, meglátogatja a családját párjával Jim Huttonnal, volt mennyasszonyával újra jó viszonyba kerül. A valóságban, mint tudjuk, tovább dolgozott a zenekar, ameddig csak tudtak, mivel 1991. november 23-án Freddie Mercury hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben elismerte, hogy AIDS betegségben szenved, és összefogást kért a betegség ellen:

„Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak, és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem, mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen.”
Mark Blake: Is This the Real Life? – The Untold Story of Queen című könyvéből

Másnap, 1991. november 24-én elhunyt. Kívánságára a halála után újra kiadták a „Bohemian Rhapsody” kislemezt – Angliában dupla A oldalasként a „These Are the Days of Our Lives”-szal rövid idő alatt több mint egymillió példányban kelt el, Amerikában a „The Show Must Go On”-nal a B oldalán a második helyet érte el a slágerlistán, és több mint félmillió darab fogyott belőle.

A film hatalmas port kavart és nem egy ismerősöm látta a moziban, egyre többen kezdtek közülük Queen-t hallgatni. Azt hiszem, ezzel a filmmel megmutatták a fiatalabb generációknak, kik is voltak és mi is volt az a Queen, ezért az iDeák-os munkatársaim segítségével szétküldtem egy rövidke kérdőívet.

A megkérdezettek fele látta csak az együttesről szóló filmet, de több mint 93%-a ismerte már őket a film megjelenése előtt is. Azoknak az embereknek csak 34%-a nem kezdte el hallgatni a zenekar számait a film megnézése után, de elsöprő többségben vannak azok, akiknek a fülhallgatóiból már a film vetítése előtte is a Queen számai szóltak.

Összességében nekem tetszett a film, bár sok kritika szerint jobban is sikerülhetett volna. Sokan panaszkodtak arra, hogy a film több helyen is lehetett volna hitelesebb vagy több dolgot is megtudhattunk volna a frontemberről. Bár közrejátszik az is, hogy a zenekar még élő tagjai Mercuryt dicső színekben akarták viszontlátni a képernyőn, de valóban, én is kíváncsi lettem volna az énekes gyerekkorára. A rendező azonban in medias res kezdte a történetet, minden felvezetés nélkül.

Best Actor in a Motion Picture Drama for ‘Bohemian Rhapsody’ winner…

Best Actor in a Motion Picture Drama for ‘Bohemian Rhapsody’ winner Rami Malek poses with the trophy during the 76th annual Golden Globe Awards on January 6 at the Beverly Hilton hotel in Beverly… Get premium, high resolution news photos at Getty Images

Érdekesség, hogy Rami Malek a filmben nyújtott Freddie-alakításáért Golden Globe-ot kapott a hónap elején. El kell ismerni, hogy a többi színész is jól alakított, az nem az ő hibájuk, hogy minimális hangsúlyt fektettek az általuk megformázott bandatagokra. Szívesen ajánlom a filmet minden Queen – és nem Queen-rajongónak, és bár az interneten még nincs fent, a mozikban még mindig vetítik a filmet.

Hozzászólások