A hírnév sötét oldala – drogok és mentális betegségek a színpad árnyékában

Bár a sztárok életéről általában a csillogás, a pénz, a szép ruhák és a vagyon jut az eszünkbe, a hírnévnek is vannak sötét oldalai. Egyik ilyen oldala a tudatmódosító szerek, azaz a drogok fogyasztása. Rengeteg olyan színész, énekes nyúl ezekhez a szerekhez, akik egyik pillanatról a másikra robbantak be, és nem volt idejük feldolgozni a hirtelen jött sikert. Ebbe a csoportba tartozott Mac Miller is.

A híres amerikai rapper, Mac Miller, 2018. szeptember 9-én kábítószer-túladagolásban elhunyt – írta meg a TMZ még aznap. A férfi drog- és alkoholfogyasztási problémákkal küzdött, így 2018. májusában szakított vele énekes barátnője, Ariana Grande. Miller viszont nem az egyetlen fiatal sztár, aki tudatmódosító szerekbe menekült a hírnév elől. 

Demi Lovato, a 25 éves énekesnő július 24-én került be kórházba, miután eszméletlenül találtak rá az otthonában. Bár az énekesnő nem volt tudatánál, a barátnője azt kérte a helyszínre siető 911-től, hogy szirénázás nélkül érkezzenek, illetve szállítsák Demit. A család végig diszkréten kezelte a helyzetet, augusztus 5-én viszont az énekesnő egy Instagram-posztban írt a történtekről. Bár már jobban van, életveszélynek volt kitéve. Demi nem csak függőségben szenvedett, évek óta szorongással és depresszióval is küzdött. Erről a kisfilmjében beszélt, ami Simply Complicated címen található meg a Youtube-on. A depresszió nemcsak a 25 éves énekesnő életét keserítette meg. 

Instagram post by Demi Lovato * Jul 23, 2018 at 10:27pm UTC

6.2m Likes, 306.9k Comments – Demi Lovato (@ddlovato) on Instagram

Tim Bergling (művésznevén Avicii), a svéd zenész április végén hunyt el. Avicii neve 2006 óta volt a köztudatban. A hírnévvel együtt egészségügyi problémái súlyosbodtak, amire az alkoholproblémája és depressziója sem volt jó hatással. A családja április 26-án kiadott egy közleményt, melyben öngyilkosságra utaltak. “Tim érzékeny srác volt, aki imádta a rajongóit, de kerülte a rivaldafényt. Sokat küzdött a gondolataival az életről és a boldogságról, de egy idő után már nem bírta tovább, békére akart lelni.” Május 1-én nyilvánosságra hozták, hogy a fiatal dj sajátkezűleg vetett véget életének. 

Nem ők az egyetlenek, akiket tönkretett a hírnév. Az úgynevezett 27-esek klubjában olyan rock-, és blueszenészeket tartanak számon, akik huszonhét éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között hunytak el. Legismertebb tagok közé tartozik például Jim Morrison és Kurt Cobain. 

Jim Morrisont, a Doors együttes énekesét, saját fürdőkádjában találták meg holtan, máig tisztázatlan körülmények között. A hivatalos jelentés szerint szívelégtelenségben hunyt el. 

Curt Kobain életének utolsó éveiben drogfüggővé vált, és feleségével, Courtney Loveval is viharossá vált a kapcsolatuk. 1994. április 8-án Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők holtan találták otthonában. A halál okának fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de máig nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt. 

Top 10 Musicians Who Died at Age 27 (The 27 Club)

These musicians are all unfortunately members of the 27 Club. Join WatchMojo.com as we count down our picks for the top 10 musicians who died at age 27. Special thanks to our users “Alex Stratton”, “J.TOhMyGod!!!”

Megkérdeztem Róka László iskolapszichológusunkat, hogy neki mi a véleménye erről a témáról.

Ön szerint miért fordulnak elő gyakrabban a mentális betegségek, illetve a kábítószerhasználat a sztárvilágban?

Nem gondolom, hogy gyakoribb lenne, hiszen sok minden eltorzíthatja azt, hogy mit látunk soknak. Egyrészt, amelyik híresség életében nem jelenik meg a mentális betegség vagy a függőség, az számunkra észrevétlen marad. Másrészt arról is homályosak az átlagember ismeretei, hogy más átlagemberek mennyit fogyasztanak, milyen gyakran jelenik meg az életükben az alkalomszerű droghasználat, hangulatzavarok, vagy más pszichiátriai betegségek. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy gyakoribb. Viszont a hírességek általában elég komoly nyomásnak vannak kitéve, amit akár nem vesznek észre tudatosan és mások semveszik ezeket a dolgokat nyomásnak. Kezdve azzal, hogy folyamatosan lesifotósok figyelik minden mozdulatokat, és folyamatos produktivitást meg eredményeket várnak el tőlük. Ez mind-mind elég komoly nyomást gyakorol rájuk. 

Ön szerint miért nem lehet beszélni a depresszióról, illetve miért nem mernek az emberek beszélni más mentális betegségekről? 

Én úgy gondolom, hogy nagyon fontos lenne és lehet is erről beszélni. Ehhez a 20. század történelmét kell vennünk, ott találunk fontos okokat: egyrészről nagyon kései tudomány a pszichológia és a pszichiátria. Az 50-es évekig etikátlan módszerekkel is próbáltak gyógyítani, például elektrosokk, lobotómia, kényszerzubbony stb. Ahogy viszont fejlődött az orvostudomány, vele együtt pedig párhuzamosan a pszichológia is, lehetőség nyílt sokkal humánusabb és hatékonyabb kezelések alkalmazására is. Másrészről sok diktatúra használt pszichiátriai kifejezéseket, hogy eltávolítsanak a hatalomnak nem tetsző személyeket. Harmadrészt pedig ott van az ismertséggel járó hatalom. Arra gondolok, hogy fiatal fiúk és lányok állnak sorba az ismert emberek előtt és a kegyeit keresik. Ez is egy hatalmas felelősség, amivel nem mindenki tud megküzdeni. 

Ön mit gondol a 27-esek klubjáról? Ön szerint puszta véletlen, hogy sok híresség ilyen kor körül veszíti életét?

Szerintem a huszas évek vége, harmincas évek eleje egy vízválasztó mindenkinek. Az ember maga mögött hagyja teljesen a tinédzseréveket és el kellene kezdeni felnőtt emberként gondolkodnia, élnie. Ez egy nehéz váltás, nagyon sokan nehezen élik meg. Erről többet nem tudok mondani, hiszen nem láttam statisztikákat arról, hogy hány híresség halt meg 27 éves korában.

A beszélgetésünk közben ő is felhozott témákat, megemlített fogalmakat. Az egyik a megküzdés, azaz a ’coping’ volt.

„A problémákkal, nehézségekkel való megküzdésnél fontos, hogy az ember ebben folyamatosan fejlődjön és olyan kihívásokkal is meg tudjon küzdeni, amikkel eddig nem kellett neki. Az akadályok egyre nagyobbak lesznek, ahogy közeledik a felnőttkorhoz az ember. Sztároknál viszont hirtelen ugrásokról beszélünk. Egyik pillanatról a másikra a figyelem középpontjába kerülnek, rájuk kerül az emlegetett nyomás és ezt nem feltétlen tudják feldolgozni. Bekerülhetnek olyan közösségekbe is, ahol rendszeres az alkohol- és a drogfogyasztás. Robin Williams azt mondta egyszer: „A kokain Isten üzenete arról, hogy túl sok pénzt keresel.”” 

Nemcsak a sztárvilágban, hanem a hétköznapi életben is sokan menekülnek az élet nehézségei elől a kábítószerekbe. A drogokban találják az élet értelmet, az egyetlen boldogságot. Ezek mellett nagy a valószínűsége a depresszió kialakulásának is.
A telefonos lelkisegély ezen a számon hívható: 116-123

Források:
https://www.tmz.com/2018/09/07/mac-miller-dead-dies/
https://www.youtube.com/watch?v=ZWTlL_w8cRA&t=28s
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avicii

Hozzászólások
+ posts