Akkor most mit szabad és mit nem?

Vannak olyan viselkedési szabályok, melyek örökérvényűnek számítanak, és nem változtak az idők során. Ugyanakkor vannak olyanok is, melyeknek változott az értelmezése, és be- vagy be nem tartását máshogy ítéljük meg. Szoktunk olyanokat hallani, hogy „Ez nem illendő!”, vagy hogy „Ezek sem tanultak illemet?” vagy „Senki sem tudja ebben a helyzetben a protokollt?!” . De mit is jelentenek ezek igazából, és mióta is vannak ilyen „szabályok”?

Ezt a három fogalmat, hogy etikett, protokoll és illem ugyanazoknak gondoljuk, és azt,hogy ugyanazzal a jelentéssel bírnak. Habár vannak hasonló elemeik, és az idő elteltével ezek is változtak vagy összemosódtak egyes vonatkozásaikban, eredeti jelentésük mást takar.

Kezdjük az illemmel. Maga a szó a társadalmi érintkezés, a másokkal való viselkedés szabályainak koronként változó összességét jelenti. Fontos, hogy az illem folyamatosan változik: minden kornak, vallásnak, népcsoportnak és családnak megvoltak, illetve megvannak a saját szabályai. Az illem nagyon régóta jelen van az emberiség történelmében. A másikhoz való viszonyulás és a tisztelet megadásának módja megkövetelte a szabályokat az idők során. Leírnék pár szabályt, amikről már hallhattatok, és talán rosszul ismertetek:

– Üdvözléskor először férfi a nőnek, fiatalabb az idősebbnek, és alacsonyabb rangú a magasabb rangúnak köszön. Ha azonos nemű, rangú és korú személyek találkoznak, akkor mindkét félnek törekednie kell arra, hogy mielőbb ő köszöntse a másikat.

– Ha buszon utazol, sose állj meg az ajtóban – de mentességet élvezel ez alól, ha teljesen tele van a busz és csak ott van hely. A táskádat vedd le, és a kezedben vagy a lábadnál tartsd. Idősebbeknek, betegeknek, sérülteknek és várandósoknak mindig add át a helyed, ha teheted.

– Telefonhíváskor, ha ismeretlen számról hívnak – vagy te magad hívsz egy olyan személyt, akinek nincs meg a számod -, akkor mutatkozz be a teljes neveden. Ha megszakadt a vonal, annak a személynek illik újra telefonálni, aki a hívást kezdeményezte.

Íme néhány alapszabály uraknak és hölgyeknek egyaránt:

– Ha meg szeretnéd igazítani a hajadat vagy esetleg az öltözéked, inkább menj ki a mosdóba, ne az asztalnál intézd el!

– Az öltözködésnél érdemes odafigyelni arra, hogy milyen eseményre megyünk, és emellett az időjárásnak is megfelelő ruhadarabokat kell választani

– Beszélgetés közben törekedj arra, hogy tartsd a szemkontaktust a partnereddel! Ne hagyd, hogy csak az egyikőtök beszéljen!

– Az igazi, udvarias embert a külseje, de legfőképpen a belső értékei határozzák meg. Légy kedves és jólelkű, barátságos és figyelmes az emberekkel!

– Fordulj tisztelettel embertársaid, a környezeted, az egészséged és önmagad felé is.

– Az öltözködésben törekedj az ápolt és igényes megjelenésre!

A soron következő fogalom etikett. Ezalatt a társadalmi érintkezés, viselkedésformáit, annak illemszabályait előkelő vagy előkelősködő körökben értjük, amely a diplomáciában külön megszabott és szigorúan betartott rendszer. Már az ókori Egyiptomban is írtak illemkönyveket, illetve az ókori görögök és a Napkirály, XIV. Lajos korában is fontos szerepe volt a viselkedési szabályoknak.

Van néhány szabály, amik örökérvényűek, és épp ezért ismét kiemelnék néhányat, amelyeket én fontosnak tartok megjegyezni:

Kezdjük a köszönés alapvető etikettjével:

–  Ha belépsz egy szobába, mindig köszönj!

– Ha a személy, akivel egy társaságban vagy üdvözöl valakit, neked is illik köszönni az illetőnek.

– Az asztalon át ne fogj senkivel sem kezet! Valamelyikőtök menjen a másik mellé, és szemtől-szembe köszöntsétek egymást!

– Mikor bemutatsz két embert egymásnak, akkor mondj mindkettőjükről pár információt. Nem nagyon személyes információkra gondolok, csak hogy megtudják egymás nevét, és a hozzád való kapcsolatukat. Ezek után könnyebben lehet találni közös témát.

Étkezési etikett:

– Ne igyál és egyél egyszerre!

– Fordítsd el a fejedet, ha tüsszentesz!

–  Ne nyalogasd az ujjaidat!

–  Ha egy étteremben többen vagytok, és az étel mellé a szószt külön tálban kapod, önts egy kicsit a saját tányérodra, vagy kérj magadnak egy külön adagot. Semmiképp se mártogasd bele a falatokat abba a szószba, ami nem csak a tiéd. Nem túl higiénikus.

– Az evőeszközöket kívülről befelé történő sorrendben használjuk.

– Soha ne beszéljünk teli szájjal, könnyen megrágható falatokat vegyünk a szánkba, és zárt szájjal rágjunk. Vagyis ne csámcsogj!

– Ivás előtt töröljük meg a szánkat, hogy ne koszoljuk össze látványosan a poharat.

Ezek olyan szabályok, amiket már régóta ismerhetünk, nagyszüleink is hallhatták őket, ám a technológia fejlődésével új szabályok is létrejöttek – például amik a telefonokra vonatkoznak. Habár tudom, hogy ez egy kicsit kényesebb téma, mert ma szinte mindenki hozzá van nőve a mobiljához, mégis úgy érzem, hogy az alábbiakból nem árt megfogadni néhányat.

– A legtöbb múzeumban, galériában, templomban, könyvtárban és kórházban tilos a mobilhasználat!

– Kerüld a folyamatos Caps Lock-használatot. Olyan, mintha kiabálnál.

– Ha színházban vagy moziban vagy, akkor legalább halkítsd le a telefonod.

– Amikor nyilvánosan felvesszük a telefont, igyekezzünk elkerülni az intim, személyes beszélgetéseket, továbbá a pénzzel, a szexualitással és a test működésével kapcsolatos témákat.

– Lehetőleg kerüljük az sms-ezést és a csetelést is, ha társaságban vagyunk. Tiszteljük meg a többieket a figyelmünkkel!

Ez csupán néhány szabály, de még rengeteg van, amit érdemes átolvasni. Az etikett egy rendszer, mely rengeteg pillérből áll, és mindegyik igen fontos az életünk során. Attól függetlenül, hogy nem vagyunk mind az arisztokrácia tagjai, megjegyezhetünk pár szabályt. Azt hiszem nincs olyan ember, akinek ne kellene évente legalább egyszer felöltenie a legelegánsabb szettjét. Éppen ezért is lesz mindig aktuális ez a téma – az interneten is gyakran szembejönnek dress code-dal, az elvárt viselettel kapcsolatos kérdések.

Az interneten barangolva tűnt fel az is, hogy hirtelen nagy érdeklődés középpontjába került, a „White tie” és a „Black tie” fogalma. Így gondoltam, leírom nektek, hogy mi is ez a két fogalom.

A legelőkelőbb dress code a „white tie”. Ez a férfiaknál a frakk viselését jelenti, vagyis emelt, tört gallérú inget, fehér mellényt, villásfarkú zakót, fekete selyemzoknit, fekete lakkcipőt és természetesen fehér csokornyakkendőt. A hölgyeknek a férfihoz öltözve, nagyestélyit vagy báli ruhát kell viselni könyékig érő kesztyűvel, amelyet nem szabad levenni az rendezvény végéig.

Ez a stílus ma már kezd eltűnni, mivel nem nagyon tartanak olyan rendezvényeket, ahol ez lenne az elvárt öltözet.

A „black tie” általában a napnyugta utáni viselet. Az uraknak ez kicsivel lazább, itt a fekete vagy sötétkék szmoking viselete van előírva, hozzá hófehér letört vagy visszahajló inggallér, fekete mellény vagy spanyol öv és fekete csokornyakkendő viselendő. A nőknél: kisestélyi, amelyet kesztyű nélkül kell viselni, esetleg ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is attól függően, hogy mik a szokások, és milyen az idő.

Az illemet és az etikettet összegezvén szeretném, ha tudnátok, hogy ez előbbi felsorolásom csupán tanácsok összessége. Az alapvető udvariasság nincs ránk erőltetve, de nem árt ha ismered a fenti szabályokat, hiszen ki tudja, milyen társaságba keveredünk a jövőben.

És nem utolsó sorban protokoll. Ez olyan szabályok összessége, amely megszabja a hivatalos érintkezések módját, formáját; a hivatalos kapcsolattartás formai szabályai, írott és íratlan szokásai, amelyeket hivatalos rendezvényeken, meghívásokon, megbeszéléseken alkalmaznak.

Ma ezt leginkább a diplomáciában használják egy-egy fogadás alkalmával. A politikusoknak feltétlenül szükséges tudniuk a protokollt, hisz egy-egy tévedésen és megsértésen akár országok külkapcsolatai kerülhetnek veszélybe.

A következő részben pedig megvizsgálom, hogy hogyan is vélekedik az irodalom és Hollywood az illemtanról és társaikról, és hogyan mutatja be azokat.

Források: www.stylemagazin.hu,www.fsmag.hu,www.etikettiskola.hu, www.she.hu

Hozzászólások
+ posts