Deákos tagozatokról deákosoktól – természettudományi orientáció

A két tanítási nyelvű angol, a speciális angol, a német, a média, a speciális spanyol és a humán orientációk után, most betekintést nyerhettek a természettudományi tagozat mögé. Megkérdeztem Priszlinger Ferencné tanárnőt, valamint két kilencedikes és két végzős diákot, hogy mik a tapasztalataik ezzel a szakkal kapcsolatban, és kiknek ajánlják.

Elsőként két kilencedikessel, Bús Lillával és Raucsik Attilával beszélgettem a tagozatról.

Miért választottátok ezt a szakot?

Lilla: Azért választottam ezt a szakot, mert érdekel az ilyen kémiás és majd később biológiás rész.

Attila: Mert engem mindig is érdekeltek a természettudományok, és a szüleim is ezzel foglalkoznak.

Milyennek képzeltétek el a szakot?

Lilla: Körülbelül ilyennek képzeltem. Eddig minden jó, és minden olyan érdekes, mint amilyennek gondoltam.

Attila: Én igazából nehezebbre számítottam.

Eddig hogy tetszik?

Lilla: Nagyon tetszik, elég rendesen kell hajtani, ha el is akarunk érni valamit.

Attila: Nekem tetszik ez a szak, szerintem jó.

Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Lilla: A cél majd valami egészségüggyel kapcsolatos dolog lenne, ezért választottam ezt a szakot, mert itt már olyan tantárgyak vannak magasabb óraszámban, ami kezdésnek jó lehet.

Attila: Célom egy sikeres érettségi, majd kémia vagy fizika szakon az egyetem.

A többi szakhoz viszonyítva mennyire találjátok nehéznek a tagozatot?

Lilla: Talán azért nehezebb, mert pár tantárgyból több óránk van mint az általános tagozaton.

Attila: Szerintem lehetne egy kicsit nehezebb is, de ezzel is meg vagyok elégedve.

Kiknek ajánlanátok ezt a szakot?

Lilla: Igazából mindenkinek, mert nagyon jó, illetve azoknak, akiket érdekel a fizika, a kémia és az ezekkel kapcsolatos tudás megszerzése.

Attila: Ajánlani azoknak tudnám, akiket érdekel ez a téma, és hajlandóak időt szánni a tanulásra.

Majd ezt követően két végzős diáknak, Molnár Mónikának és Bakos Ádámnak is feltettem kérdéseim.

Miért választottátok ezt a szakot? Megérte erre jelentkezni?

Mónika: Én azért választottam, mert a fizika, kémia jónak tűnt a céljaim elérésében. Vannak ilyen szakok a Ságváriban is, meg a Tömörkényben is, de a Ságvárihoz  nem éreztem magam elég erősnek, és nem akartam versenyezni mindenkivel, ezért inkább a Deákba jöttem. Szerintem megérte erre a szakra jelentkezni.

Ádám: Én személy szerint azért jöttem erre a szakra, mert nagyon jó tapasztalataim voltak. Igaz, annak ellenére jöttem ide, hogy a tanáraim nagy többsége nem tanácsolta. Nekem abszolút megérte erre a szakra jelentkezni, és nagyon örülök neki.

Melyik tantárgyat szerettétek meg jobban?

Mónika: Inkább a kémiát, mert én ebbe az irányba akartam tovább menni.

Ádám: Én mindenképp a kémiát, fizikából nem voltam ügyes, és ezért is volt jó ez az orientáció, mert el lehet dönteni  hogy mit is szeretnénk felvenni emelt szintre.

Hogy álltok a továbbtanulással?

Mónika: Én jelenleg a gyógyszerészetire szeretnék menni, ami emelt kémia és biosz érettségit kér.

Ádám: Továbbtanulás szempontjából nem csak egy sima diploma, hanem egy orvosi is  végigvihető innen szerintem. Én gyógyszerész vagy kutatói állást szeretnék majd később megpályázni.

Kinek ajánlanátok ezt a szakot?

Mónika: Azoknak, akik fizikával vagy kémiával akarnak továbbtanulni, vagy ezzel szeretnének foglalkozni, illetve hogyha még nem tudják, hogy mik akarnak lenni. Ha valakit érdekelnek ezek a tantárgyak, nekik ajánlanám, mert megéri.

Ádám: Mindenképp azoknak, akik kitartóak, és tudnak és szeretnek is időt áldozni ezekre a tantárgyakra. Ugye ezek a tárgyak sok kaput nyitnak afelé, hogy hogyan működik a világ. Sok odafigyelést igényel, de ha az ember beleszokik ebbe a közegbe, akkor mindenképp nagyon gördülékennyé válik a tanulás.

Végül Priszlinger Ferencné tanárnőnek is feltettem a kérdéseim a szakkal kapcsolatban.

Emlékszik még az első természettudományos csoportjára?

Igen, de nekik nem fizikát hanem matematikát tanítottam.

Ön  szerint melyek a szak nehézségei?

El kell sajátítani a diákoknak a gondolkodva tanulás módszerét, hogy a különböző jelenségeket, megfigyeléseket a tanult törvényszerűségek alapján értelmezni tudják. Ez nem könnyű, sok energiát kell ennek a megtanulására fordítani.

Mit gondol, hogy tetszik a diákoknak a tagozat?

Úgy gondolom, hogy ezekben az osztályokban a legtöbb diák, aki érdeklődésének megfelelően választotta ezt a tagozatot, jól érzi magát, a továbbtanulási elképelésében ez a tagozat segít. Vannak olyanok is, akiknek nehezebben megy a természettudományos gondolkodás. Ők tizedik osztály végén más típusú emelt szintet választhatnak.

A fizikát mikor és miért szerette meg?

Mindig szerettem tanulni, minden érdekelt, de a tantárgyak közül legkönnyebben a matematika és a fizika ment. A gimnáziumban, ahol fizika tagozatú osztályba jártam, ott szerettem meg igazán mindkét tantárgyat. Jó tanáraim voltak, akik elsősorban a gondolkodásunkat fejlesztették.

Kiknek ajánlaná ezt a szakot?

Azoknak ajánlanám, akiket érdekel a fizika, a kémia és a biológia, akik kíváncsiak, szeretnék megismerni a természeti törvényeket, megadni a természetben előforduló jelenségek magyarázatát. Elsősorban azoknak, akik a gimnázium után, további tanulmányaikat természettudományi karon, műszaki vagy orvosi egyetemen tervezik.

Hozzászólások
+ posts