Hogyan ünnepli a deákság a karácsonyt? – Mi kérdeztünk, Ti válaszoltatok

Mint ahogy az előző hónapban, most sem csak a szerkesztőség véleményére voltam kíváncsi december témáját illetően, hanem a diákokéra, olvasókéra is. A kérdéseim ezúttal a karácsonyi szokásainkat érintették, lássuk hát a válaszokat rá!

A karácsonyi készülődést, miután lemegy a Halloween, azonnal elkezdik. A boltokban árulják a díszeket és az ajándékokat. Mit gondolsz erről, hogy már ilyen hamar kipakolják a karácsonyi árukat?

“Szerintem erre van az advent, szóval, ha decemberben elkezdik, az bőven elég. Meg így, hogy most szombati munkanapok voltak, senki nem csinált semmit, mindenki dolgozott, így pedig nem túl hatásos reklámozni, mert nem fogja senki megvenni.” (9.a)

“Én tipikusan az az ember vagyok, aki már szeptember végén karácsonyozik, úgyhogy én nagyon élvezem ezeket.” (10.f)

“Bosszantó.” (12.f)

“Mi a családdal minél hamarabb megvesszük az ajándékokat, október közepén, hogy ne karácsony előtt kelljen a nagy rohamban vásárolni. Különösebb bajom nincs ezzel a hacacáréval, jó a hangulata.” (11.a)

“Mivel már a Halloweennek vége van, így el lehet kezdeni hangolódni a karácsonyra. Szerintem ez jó, mert így tényleg már nagyon ünnepi a hangulatom, nekem tetszik.”

Mit gondolsz a karácsonyi filmekről? Szerinted van karácsony Kevin nélkül?

“Van és legyen is. Én például nagyon meguntam azt a filmet. Inkább mást nézek, mint például a Grincs.”

“Kevin a kedvencem. A Télaput is nagyon szerettem régebben.” (11.a)

“Nálunk nincs karácsony Kevin nélkül! A többi karácsonyi filmet is nagyon szeretem. Egy jó kis forralt bor és bejgli mellett a legjobb! Ha pedig esetleg megunom valamelyiket, akkor megnézem valamilyen idegen nyelven, így érdekesebbek lesznek.”

“A karácsonyi filmeket szeretem, de a Reszkessetek betörőket nem. Sosem néztem végig.” (12.f)

“Kevin nélkül nincs karácsony. Ő már a karácsonyi vacsora szerves része szerintem.” (9.a)

Eléggé megoszlottak a válaszok erre a kérdésre, de végül a kérdőívet kitöltők többsége, pontosabban 67%-a arra voksolt, hogy nincs karácsony Kevin nélkül.

A vitákat keltő film eredeti borítója. Fotó: Flickr

Te az a fajta vagy, aki már novembertől karácsonyi zenéket hallgat, vagy az, aki december közepe felé sem hallgat ilyeneket? Valamint téged zavar-e az, ha a boltokban is csak karácsonyi dalok szólnak?

“Novemberben még túlzás, de decemberben meg már karácsony van, szóval az oké. Az meg, mikor bemész a boltba vásárolni, és szól a karácsonyi zene… Persze, lehet hallgatni, de novemberben még egy kicsit korainak tartom.” (12.f)

“Nem is tudom, engem az zavar, ha már októberben karácsonyi zenéket hallgatunk, viszont november közepe-vége felé már nagyon jó, és feldobja a hangulatomat.” (10.f)

“Szerintem ki lehet zárni, ha a bevásárlásra figyelsz. Ha nem akarsz a zenére figyelni, akkor nem fogsz. Egyébként én szeretem az ez által keltett hangulatot.” (11.a)

“Szerintem a karácsonyi zene az teljesen oké, és tulajdonképpen már bármelyik részébe szívesen belehallgat az ember. Viszont azt nem szeretem, hogyha az előadók régi karácsonyi dalok átdolgozásaival jönnek, mert amúgy is rossz, csak pénzcsinálásnak jó. Oké, hogy az All I Want For Christmas Is You-t párszor lejátsszuk, de ne állandóan.” (9.a)

Az ajándékozás terén melyiket kedveled jobban? A hasznos, de kicsit drágább ajándékokat, vagy az olcsó és haszontalan vackokat, esetleg a személyes, kézzel készített ajándékokat?

“A kisebb családdal szoktunk ünnepelni, és egymásnak adunk ajándékot. Másokat meg családostól ajándékozunk meg.” (9.a)

“Sokáig gondolkozom az ajándékozásnál, és jobban szeretek személyeset kitalálni, valami közös vicc alapján.” (11.a)

“Én inkább drágább, de hasznos ajándékot veszek. Amúgy nagyon nehezen ajándékozok, és nagyon sokat kattogok azon, hogy mit vegyek.” (10.f)

“Abszolút a személyes ajándékok pártolója vagyok. Én személy szerint majdnem minden évben készítek valamit a családnak. Sokkal több érzelmi értéke van, mintha csakúgy megvenném a boltban, mert belerakom szívem-lelkem.”

Tartotok osztálykarácsonyt? Vagy esetleg Mikulást? Mi volt az eddigi legviccesebb élményed? Mi volt a legviccesebb ajándék, amit eddig kaptál vagy más kapott, esetleg adott?

“Tartunk osztálykarácsonyt. Én, mikor kihúztam a nevet már elkezdtem gondolkodni azon, hogy mit vegyek. Akartam, hogy legyen benne valami hasznos és jó is, így vettem egy pár gusztustalan és meleg karácsonyi zoknit, és teletömködtem csokival.”  (10.f)

“Még szép, hogy tartunk! Minden évben nagyon jó a hangulat ilyenkor. Izgalmas azon gondolkodni, hogy ki kit húzott. A legérdekesebbek talán azok az alkalmak voltak, amikor nem egy barátot húztam, hanem egy szinte ismeretlen embert (osztályon belül elég furcsa ezt mondani, de van ilyen) és azon gondolkodtam, vajon miket vehetnék neki.”

“Igen, tartottunk szombaton. Egyik osztálytársunk nagy Teen Wolf rajongó, ezért kapott egy képregényt, ahol az összes szereplő az ő arcából volt kirakva.” (9.a)

“Az egyik osztálytársunk megkapta az osztályfőnökünk arcképét hűtőmágnesen. Mert mindig azt mondja, hogy keveset látja a tanár urat és hiányzik neki. Varga Viktor a legjobb tanár! Ezúton is üdvözöljük!” (12.f)

 

Köszönöm szépen a közreműködéseteket, és ismét mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok!

Hozzászólások