War… War never changes – A Fallout 76-ról

Ellentétben a Fallout sorozattal. A Bethesda által kiadott Fallout 76, azaz a széria ötödik része – hatodik, ha a Fallout: New Vegas-t teljes értékű játéknak tekintjük -, amely nemrég került a piacra 2018. november 14-én. A széria harmadik játékához hasonlóan ez is kiütötte  a biztosítékot a posztapokaliptikus világ kedvelőinél.

Míg az első és második játékban fél-felülnézetes módban irányíthatták a játékosok karaktereiket, a Fallout 3-ban pedig FPS (First Person Shooter), illetve tetszés szerint TPS (Third Person Shooter) módban – addig a Fallout 76 gyökeresen megváltozott. Többek között a legnagyobb meglepetést a játék műfaja okozta, mivel eddig egy egyszemélyes kaland- illetve akciójátékról volt szó. Az újonnan megjelent rész azonban MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Play Gaming) alapokra épít.

Ha megvesszük a játékot, nem kell attól félnünk, hogy akármerre nézünk, játékost játékos hátán találunk, és bármelyik pillanatban megölhetik a karakterünket. Valljuk be, ez nem lenne túl szórakoztató. A játékot lehet egyedül is játszani, de nem egészen erre van kitalálva, ez egy idő után már a legnagyobb rajongónak is unalmassá válhat.

Ez a rész leginkább az egyhangú, a többi játékhoz hasonló főküldetés-vonalhoz tartozik, ugyanis annyi a feladatunk, hogy találjuk meg a volt bunkerünk felvigyázóját – az Overseert -, aki előbb lépett le, mint kellett volna. A játék „végét” – valójában nincs vége, mivel még a küldetésünk befejezése után is szabadon barangolhatunk a nagyvilágban – a felvigyázó megtalálása jelenti. Hogy a játék megkönnyítse a dolgunkat, kapunk tippeket, illetve rábukkanhatunk néhány elrejtett nyomra is. Ha mégis többjátékos módban szeretnénk megtalálni a volt főnökünket, akár a barátainkkal, akkor ezt még huszonhárom plusz fővel tehetjük meg. Ugyanis a játék maximum huszonnégy játékost tesz egy világra.

Továbbá nagy változtatás a játék szempontjából az időbeli elhelyezés. Amíg a Fallout 1, 2, 3, New Vegas és 4 egy időben játszódik (a karakterünk kb. ugyanakkor hagyja el a bunkert), a Fallout 76-ban a  2077-es Nagy Háború után huszonöt évvel hagyhatjuk el a bunkert. A többi játékban ez kétszáztíz év volt eddig.

Minden bizonnyal említésre méltó a játék flórája és faunája. Amint először kilépünk az eddigi otthonunkból a természetes fényre, egy – a többi játékhoz képest – gyönyörű táj fogad minket. De ez nem mindig lesz így az utazásunk során. Természetesen itt is jelen vannak az atombombák robbanásainak köszönhetően a radioaktív mocsarak, amelyek itt is tele vannak a játék jól ismert lényeivel (példának okáért radcsótány, radskorpió, földikutya), néhány újabb szörnnyel (pl. molyember, wendigo, liberator MKII) és persze szupermutánsokkal. Az utóbbi azért érdekes, mert az előző játékok alapján megtudhatjuk, hogy a szupermutánsok és a kentaurok – amelyek szintén jelen vannak – a Vault 87-ből szöktek meg, ahol embereken és állatokon kísérleteztek az ún. FEV-vírussal (Forced Evolutionary Virus) a Nagy Háború ideje alatt. Miután megfelelő dózisban megkapták a vírust, és végbement a mutáció néhány tesztalanyon, egy nukleáris eszköz – amiről nem lehet tudni pontosan, hogy mi az – elzárta őket a külvilágtól, és hatalmas mennyiségű radioaktív sugárzással öntötte el az eddig biztonságosnak vélt bunkert, emiatt azok az emberek, akik „normálisak” voltak, a sugárzás hatására vagy meghaltak, vagy ghoullá változtak.

Fallout 76 – Official Trailer

Watch the official trailer for Fallout 76, arriving worldwide November 14, 2018. Visit Fallout at https://beth.games/2sV71qc Bethesda Game Studios, the award-winning creators of Skyrim and Fallout 4, welcome you to Fallout 76, the online prequel where every surviving human is a real person. Work together, or not, to survive.

Fontos megemlítenem, hogy a játék – az előzőekhez képest – sokat változott, ami miatt nagyon lassan fogy, és még mindig vannak emberek, akik visszakérik a pénzüket, mondván, csalódtak benne – hozzám hasonlóan. Többet vártunk egy Bethesda játéktól – főleg ettől, ha azt is figyelembe vesszük, mennyit költöttek a reklámozására. Ugyan a játékot nem lehet alapvetően rossznak nevezni, de az tény és való, hogy nem üti meg a sorozat előző részeinek a szintjét.

Véleményem szerint a játék sok mindenben hasonlít az elődeire, de minden újdonság ellenére megéri megvenni (feltéve, ha van elég erős gépünk hozzá), mert – elméletileg – bármeddig játszhatunk a barátainkkal, mivel a fejlesztők a végtelenségig életben fogják tartani a szervereket. Szerintük ez azért éri meg, mivel a mai napig a legnépszerűbb játékok közé tartozik a Fallout 3 (2008.) és a Fallout 4 (2015.) egyaránt.

Igaz, nekem egy kicsit furcsa az új játék környezete, az új lények, illetve szokatlanok a színesebb területek is, mivel eddig máshoz voltunk hozzászokva – az MMORPG típusról pedig nem is beszélve. Ha az én kezemben lenne a játék, még rengeteg változást eszközöltem volna rajta, mielőtt kiadtam volna a kezem közül. Szerintem elég zavaró, valahányszor át akarunk vágni egy erdőn, a rengeteg ott lapuló ellenséges lény miatt kétszer meg kell gondolnunk, hogy megéri-e az ötperces utat választani a másfél órás helyett.

Ti mit gondoltok? El tudnátok tölteni több száz órát ezen a  borzalmas, mégis magával ragadó világ felszínén?

 

Hozzászólások
+ posts