James Deantől a Love, Simonig – Hat évtizedes filmajánló fiataloknak II.

Az előző hat évtizedes filmajánló cikkben már megismerkedhettetek több tinédzsereknek szóló filmmel. Most folytatjuk a listát ott, ahol abbahagytuk:

A Grease-hez hasonló alaphelyzetben találjuk magunkat a 2006-os Szerelmes Hangjegyek, ismertebb nevén High School Musicalben, amikor a két főszereplőnk, jelen esetben Troy (Zac Efron) és Gabriella (Vanessa Hudgens) találkozik, majd könnyes búcsút vesznek egymástól, de a sors úgy hozza, hogy egy gimnáziumba fognak járni. Az East High kosárcsapatának legjobb játékosa és a kémiazseni a szilveszteri együtténeklés után megint rátalálnak a zene erejére, és jelentkeznek egy darab főszerepére. Ellenségük is akad, sőt, szinte mindenki ellenzi a kapcsolatukat és a közös éneklést, de ők mindent megoldva lépnek színpadra a film végén. Természetesen a rendezők, ugyanazzal a szereposztással csináltak még két rész folytatást, fülbemászó zenékkel és megható történettel. A sztárok nagy része azóta már elveszett a tinicsillagok útvesztőjében, de Zac Efron még mindig fényesen ragyog.

High School Musical – Troy & Gabriella first meet

Troy and Gabriella are picked to sing karaoke together.

A 2010-es években már komolyabb témákat is felölelő, nem feltétlen könnyed vígjátékokat is vetítettek nekünk. Ekkor kezdődött a fiataloknak szóló irodalom tömeges filmvászonra vitele is. Ilyen például az Egy különc srác feljegyzései (The Perks of Being a Wallflower, 2012) is. A gólya Charlie (Logan Lerman) magányosan tölti az iskola első napjait, míg össze nem barátkozik egy végzősökből álló társasággal. A film a könyv alapján készült, így nemcsak a rendező, de a könyv írója is szinte az összes kamaszkori problémát és újdonságot megemlíti. Bulik, drogok, alkohol, szexualitás, szerelem, barátság, családi dráma. Charlie nem tud megbirkózni a nagynénje elvesztésével, amibe bele is betegedett. Nagy szerepet játszik a filmben Patrick (Ezra Miller) és a féltestvére, Sam (Emma Watson), meg persze az irodalomtanára Bill (Paul Rudd) is, aki egy második apaként és barátként vezeti az úton a fiút, ellátva hasznos tanácsokkal és nagyszerű könyvekkel. Nem elég, hogy a filmen lehet nevetni és sírni, esetleg mindkettőt egyszerre, de legendás zenék is vannak benne.

The Perks of Being a Wallflower Official Trailer #1 (2012) – Emma Watson Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn The Perks of Being a Wallflower Official Trailer #1 (2012) – Emma Watson Movie HD An introvert freshman is taken under the wings of two seniors who welcome him to the real world.

Mielőtt felsorolnék pár sírós és nyáltól csöpögő filmet, nem hagyhatom ki A macskám, a családom és a fiúk (Angus, Thongs and the Perfect Snogging, 2008) angol tinifilmet, ami bemutatja milyen kínos is tininek lenni, vagy éppen a The DUFF (2015) című amerikai könyvadaptációt, amelynek semmi köze a könyvben leírt történetnek, maximum a nevek stimmelnek, mégis, ha ettől eltekintünk, egy nagyszerű és szórakoztató filmet kapunk, amit végigizgulunk, miközben legmélyen tudjuk, hogy mi is lesz a történet vége.

Most jó (Now Is Good, 2012), Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars, 2014), Ha maradnék (If I Stay, 2014), Minden, minden (Everything, Everything, 2017), Éjjeli napfény (Midnight Sun, 2018). Ezek mind nyáltól csöpögő romantikus drámák, ahol az egyik vagy mindkét főszerepelőnk beteg, kómában van, satöbbi, satöbbi. Igen, lehet, hogy elegünk van az ilyen sztorikból, de valljuk be, szinte mindegyik bombasiker volt, és majdnem az összesen sírtunk is.

És ha már bombasiker, akkor meg kell, hogy említsem azokat a filmeket is, melyeket egy nagy példányszámban eladott könyvből vagy trilógiából filmesítettek meg, és szintén nagy népszerűségnek örvendtek a tinik köreiben. A főszereplők arcot kaptak, és sokak már nem is olvasták el a könyvet, kihagyva így esetleg fontos részleteket, csak megnézték a filmet. Az Éhezők Viadala-trilógia, A beavatott-sorozat, Az útvesztő filmek, ezek a könyvfeldolgozások mind másképpen mutatják be az emberiség jövőjét, miközben a főhősünk szerelmes lesz, harcol a barátaiért vagy éppen a családjáért. Egyik sem egy mindennapi tini életével foglalkozik, de a főszereplők szinte mind tizenévesek.

The Maze Runner Official Trailer #1 (2014) Dylan O’Brien Dystopian Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to INDIE TRAILERS: http://goo.gl/iPUuo Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 The Maze Runner Official Trailer #1 (2014) Dylan O’Brien Dystopian Movie HD When Thomas ( Dylan O’Brien) wakes up trapped in a massive maze with a group of other boys, he has no memory of the outside world other than strange dreams about a mysterious organization known as W.C.K.D.

Az Egy magányos tinédzser (The Edge of Seventeen, 2016) egy amerikai vígjáték-dráma Hailee Steinfeld főszereplésével, szerelemmel, családi problémákkal és rengeteg humorral. Nadine (Hailee Steinfeld) egyetlen barátnője szerelmes lesz Nadine bátyjába, és ezzel teljesen tönkreteszi a barátságukat. Nadine teljesen elszigeteli magát a családjától, az apukáját már régen elvesztette, az anyukája pedig mindig is a bátyját favorizálta. Főhősünk egyetlen barátja a töritanára (Woody Harrelson) lesz, bár ő sem a barátja, inkább csak a felnőtt férfi alakját hozza a filmbe, szarkasztikusan és poénokkal. 1 óra 44 percen át élvezhetjük egy tinilány szenvedését, és valahogy úgy érzem, sokak számára ez az állapot tükrözi a tinédzserkort.

Sokszor halljuk azt, hogy a külső nem számít, de ha ilyen helyzet előtt állnánk, vajon tényleg nem érdekelne minket? Rhiannon (Angourie Rice) egy 16 éves gimnazista lány, aki boldogan és szerelmesen él, legalábbis ő ezt hiszi. Élete legjobb napját tölti a tengerparton a barátjával, aztán másnap a fiú semmire sem emlékszik. Rhiannon viszont sms-eket kap egy A nevű embertől, aki elárulja, hogy ő volt Justin azon a bizonyos napon. A minden nap más tini bőrében ébred, egy napot eltölt, mintha az az ember lenne, majd másnap egy másik ágyban kel fel. Rhiannont nem hagyja békén A, és lassan egymásba szeretnek, a lány pedig elfogadja, hogy mindig máshogy néz ki a szerelme. Van amikor lány, van amikor fiú, de soha sem ugyanaz a fiatal. A Nap nap után (Every Day, 2018) érdekes oldalról közelíti meg a szerelmet, bizonyítva, hogy igenis bele lehet szeretni egy lélekbe, eltekintve a külsőtől.

A mi generációnknak már egyáltalán nem számítanak tabunak a korábban vászonra nem vitt romantikus történetek, így a filmrendezőkben is felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha mondjuk két fiú szerelme állna a középponban. Az Imák Bobbyért (Prayers for Bobby, 2009) egy hívő családból származó meleg fiú életét mutatja be, szomorú, akár nyomasztó és tanulságos fordulatokkal.

Egy kicsit művészibb alkotás a Szólíts a neveden (Call Me By Your Name, 2017) című romantikus dráma, a melegségét felfedezéső fiúról és egy egyetemista egymásra találásáról, ráadásul a 80-as évek eleji Olaszországban.

Egy könnyedebb film a KSZI, Simon (Love, Simon, 2018), amely egy olyan srácról szól, aki az interneten beleszeret egy fiúba. Miután az egész iskola megtudja, hogy meleg, káoszba süllyed az élete, még a barátai is elfordulnak tőle, azonban nem a mássága miatt. Simon (Nick Robinson) még mindig nem adja fel a titokzatos fiú megtalálását, akit csak online ismer. De vajon végül találkoznak?

Love, Simon | Official Trailer 2 [HD] | 20th Century FOX

Now On Digital: http://bit.ly/LoveSimonFoxMovies Now On Blu-ray and DVD: http://bit.ly/LoveSimon-Official Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online.

A tinédzserlétnek minden korszakban megvoltak és vannak a maga nehézségei, mégis áttekintve a filmek témáját és történetét elmondhatjuk, hogy vannak dolgok, amelyek tényleg soha nem változnak.

Hozzászólások
+ posts