James Deantől a Love, Simonig – Hat évtizedes filmajánló fiataloknak I.

A televízió megjelenése után a moziba járó emberek egy része inkább otthon maradt, hiszen már a tévé előtt is elég szórakozásra talált. A filmipar bevétele jelentősen csökkent, így megcélozták a tiniket mint célközönséget. Megszülettek a tinisztárok, az úgy nevezett ’teen idol’-ok. Azóta a filmipar ontja magából a tiniknek és a fiatal felnőtteknek szóló filmeket, tele közhelyekkel és klisékkel, szép lányokkal és helyes fiúkkal, és mi általában imádjuk őket. Na, de van-e közös vonása a Greasenek és a High School Musicalnak?

Remélem, egy-két embernek beugrik egy arc vagy egy film James Dean nevének hallatán. A hátrazselézett hajú, fekete dzsekis, fehér pólós, farmert és bakancsot viselő ’rosszfiú’ James az első tinisztárok közé tartozott. Leghíresebb filmje a Haragban a világgal (Rebel Without a Cause, 1955), ami egy fiatal fiú, Jim beilleszkedését mutatja be új környezetébe, megspékelve egy kis bűnözéssel, halálesettel, a szülőkkel való problémákkal és persze a szerelemmel.

És, ha már szerelem és beilleszkedés, hátranyalt haj és bőrdzseki, akkor Grease. A magyar címén Pomádé egy 1978-ban készült musicalfilm. A középpontban Danny (John Travolta) és Sandy (Olivia Newton-John) szerelme áll. A szemben álló bandák itt is megjelennek, sőt, ahogyan James Dean filmjében, úgy itt is feltűnik az autóversenyzés, a cigaretta, és az új iskolába való beilleszkedés is, viszont háttérbe szorulnak a szülők és a lázadás. A musical dalait a mai napig kívülről fújják rengetegen, és sokaknak megragadt a fejében az utolsó nagy jelenet, amikor Sandy, a jó kislány, megjelenik fekete egyberuhában, cigivel a szájában, míg Danny leveszi a bőrdzsekijét és iskolai kabátban feszít a szerelmének, majd elrepülnek egy kocsival, maguk mögött hagyva mindenkit. A rendezők kissé elrugaszkodtak a valóságtól a film írása közben, de ezért is imádjak oly sokan. Bár próbálkoztak egy második résszel is (Grease 2, 1982), az azonban már kevésbé vált sikeressé.

Grease – Trailer

Grease is the one that you want! Go back to high school with Pink Lady Sandy (Olivia Newton-John), leader of the bad-boy T-Birds, Danny (John Travolta), and a rockin’ and rollin’ all-star cast. Available for the first time as a remastered Special Edition and featuring all-new bonus materials, Grease: Rockin’ Rydell Edition is the word!

Bár Magyarországon nem szokás, de az USA-ban annál inkább gyakoribb, hogy a csínytevő diákoknak detention a büntetésük, azaz tanítás előtt vagy után egy teremben kell ülniük, hogy elgondolkozzanak tetteiken. A Nulladik óra (The Breakfast Club, 1985) szereplői mind megszegtek valamilyen szabályt, ezért a szombatot az iskola könyvtárában kell tölteniük. Az öt diák annyira különbözik egymástól, amennyire csak lehet: az élsportoló, az úrilány, a punk, az iskola esze és a tolvaj. Miközben szövetségeket kötnek vagy ellenségeknek nézik egymást, lassacskán összebarátkoznak, és felfedezik, hogy több közös dolog van bennünk, mint gondolták volna. Például, hogy mindannyian mérgesek az igazgatóra, aki kiszabta büntetésüket, vagy éppen a szüleikkel vannak nézeteltéreseik. Mind az ötüknek megvan a másikról a véleménye, de az adott személy rácáfol a pletykákra és sztereotípiákra, miután megmutatja az igazi énjét. Nyilvánvalóan egy tinikről szóló filmről beszélünk, tehát vétek lett volna nem beleszőni egy-két szerelmi szálat. Az utolsó képkocka, később több helyen is feltűnik vagy csak utalnak rá, de már-már ikonikussá vált a történelem során.

The Breakfast Club | Final Scene | Don’t You Forget About Me

A teen movie for all generations, this is one of those films which reaches out to you in every way. Of all the Brat Pack movies, this is among our absolute favourites. Up there with Dirty Dancing and Ferris Bueller as a must-see of Eighties cinema.

Valószínűleg mindannyian láttuk már valamilyen magyarórán 1989 egyik sikerfilmjét, a Holt Költők Társaságát. A nagy hírnévvel bíró Welton Akadémia fiúi új tanárt kapnak (Robin Williams), akinek különleges tanítási módszerei vannak. A diákok először furcsán néznek rá, majd egyre jobban megkedvelik a tanárt és a tantárgyát is, verset írnak és kibontakoznak, sőt öntudatra ébrednek, és lassan lázadozni kezdenek. Egyértelműen a tanárt hibáztatja a vezetőség, mivel ők nem látják, mit is akar átadni a fiataloknak, vagy ahogyan az életre tanítja őket. Emögött a film mögött sokkal, de sokkal több jelentés van, mint azt gondolnánk, csak el kell rajta gondolkozni és figyelni kell. Látszik, hogy mennyi különböző tanár létezik, hogy mindenki máshogy látja a világot, hogy egy dolognak több oldala is van. Vagy éppen, hogy azért, mert valaki más, még nem biztos, hogy őrült. Hogy a diákoknak igenis van beleszólása a dolgokba, és megmutatja, milyen szép is a költészet és az irodalom.

Dead Poets Society (1989) – Trailer HD Remastered

Dead Poets Society (1989) Directed by Peter Weir Starring Robin Williams The original trailer remastered in 1080p. NOT official. Fan-remake. To the memory of Robin Williams.

Talán kevesen tudják, hogy Iggy Azalea Fancy című számának videoklipje, a Spinédzserek (Clueless, 1995) egyes jeleneteit dolgozza fel. A gimnazista Cher (Alicia Silverstone) egy tehetős ügyvéd lánya, egy hatalmas házban laknak a napsütötte Beverly Hills-ben. A filmet nézve Cher és a barátnői tipikus gazdag és üresfejű lányoknak tűnnek, ám a film végére megváltozik a véleményünk: Cher elintéz egy randit két tanár között, úgy érzi jót cselekedett, és ezért a szárnyai alá veszi az iskola új diákját, Tait. Jelen esetben, nincsen probléma a szülőkkel (vagyis csak az apukájával), ez a film sokkal jobban koncentrál arra, mit gondolnak egymásról a tinik és az elvárásaikról. Arra, hogy mennyire tagadják ki vagy nézik le egy-két dologért Chert, és hogy a lány mennyire törekszik arra, hogy találjon magának valakit, de csak később veszi észre, hogy a szerelme mindvégig ott volt a szeme előtt… Na, de nem szeretnék spoilerezni. A film teljes mértékben visszaadja az akkori divatot, szlenget és az iskolák hangulatát, mivel a rendező nem kevés időt töltött egy Beverly Hills-i középiskolában, hogy hitelessé tegye a filmét.

Egy szintén középiskolában játszódó film, a 10 dolog, amit utálok benned (1999) egyik főszereplője Julia Stiles, aki rengeteg, a generációnknak kedves történetben tűnt fel. Ilyen például A szívem érted RAPes (2001), illetve az Én és a hercegem (2004). Ebben ismét megjelenik a rosszfiú alakja, akit Heath Ledger alakít. Az akkor fiatal színész sok tinilány szívébe belopta magát, később a Batman-filmekben is feltűnik, de sajnos 2008-ban elhunyt.

Kissé nagyzolva ugyan és a valóságtól elrugaszkodva, teljesen valótlan középiskolai szociális piramist állítottak fel a Bajos csajok (Mean Girls, 2004) rendezői. Cady (Lindsay Lohan), aki Afrikából tér vissza Amerikába a szüleivel. Igyekszik beilleszkedni, már megint egy új diák, egy új suliban… Milyen meglepő, megint a szokásos alaphelyzetben találjuk magunkat. Össze is barátkozik egy meleg sráccal és egy érdekes stílusú lánnyal, akik ráveszik, hogy illeszkedjen be az gimnázium cicababái közé és tegye tönkre az életüket. Egészen jól halad a projekt, minden szerdán rózsaszín ruhát viselnek, Cady pedig igyekszik meghódítani, Regina George, a cicababák vezetőjének volt barátját, kisebb-nagyobb sikerrel. Végül teljesen nagy zűrzavar keletkezik, az egész iskola olyanná válik, mint egy afrikai préri, és a tanároknak kell közbeavatkoznia. A végzős bál után azonban minden rendbe jön, és a következő évet már a Plasztikok (azaz a cicababák) nélkül kezdik el.

Mean Girls (2004) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Mean Girls (2004) Trailer #1: Check out the trailer starring Lindsay Lohan, Rachel McAdams, and Tina Fey! Be the first to watch, comment, and share old trailers dropping @MovieclipsClassicTrailers. ► Buy or Rent on FandangoNOW: https://www.fandangonow.com/details/movie/mean-girls-2004/1MV270609a1c6c89af5538a6d63cea71ed4?ele=searchresult&elc=mean%20girls&eli=0&eci=movies?cmp=MCYT_YouTube_Desc Watch more Classic Trailers: ► Classic Horror Films Playlist http://bit.ly/2ovE2sV ► Classic Remade Films Playlist http://bit.ly/2nQX1eG ► Classic Romantic Comedies Playlist http://bit.ly/2o3paBu Teenage Cady Heron (Lindsay Lohan) was educated in Africa by her scientist parents.

A következő részben sorra kerül többek között a fent említett High School Musical, a Szólíts a neveden és az idei év egyik legjobban várt mozija, a Love, Simon is.

Hozzászólások