Minek adnak ma hálát Amerikában?

Magyarországon mindenki ismeri a Black Fridayt, amely lassan a boltokban Black Weekbe vagy már néha-néha Black Month-ba megy át. De vajon tudjátok-e, mit is ünneplünk e pénteki nap előtt, minden november negyedik csütörtökén? Az Amerikai Egyesült Államokban ilyenkor tartják a hálaadás napját. De honnan származik ez az ünnep, és minek adnak hálát?

A történet szerint az 1600-as évek elején egy, a vallása miatt Angliából elmenekült csoport Hollandiában telepedett le. Majdnem Tíz éve éltek már itt, mikor megelégelték a holland életvitelt, látták, hogy a gyerekeik kezdik átvenni a hollandok szokásai. Ez nem tetszett a mélyen vallásos angoloknak, ezért úgy döntöttek hogy az Újvilágban kezdenek új életet. 1620. szeptember 16-án hagyta el Plymouth kikötőjét a Mayflower, fedélzetén 102 emberrel. Viharos 66 napot töltöttek a fedélzeten, a tűz veszélye miatt hideg ételt ettek, így többen életüket vesztették már az úton. Először az eredeti úticéljuk helyett Cape Codnál kötöttek ki, egy hónappal később áthajóztak az öblön, és elkezdték építeni az új falujukat.

A brutális tél miatt többen a fedélzeten maradtak, és a tavaszt már csak az emberek fele élte túl. Az Újvilág lakóitól, az indiánoktól féltek, de ők barátságosan üdvözölték az újonnan érkezőket. Egy Squanto nevű indián, aki több éves angliai fogsága után beszélte a nyelvet, segített nekik. Megtanította a telepeseket, hogyan halásszanak és vadásszanak, hogyan termesszék a kukoricát, és hogyan nyerjenek ki juharszirupot a fából. Egyszóval segített nekik túlélni az első évüket.

1621-ben a bőséges terménybetakarítás után, hatalmas lakomát csaptak, ahová az indiánokat is meghívták. A lakmározás három napig tartott, táncoltak, ettek-ittak, az indiánok megmutatták, hogyan használják az íjat, a telepesek pedig megcsillogtatták vívástudásukat. A menün nem teljesen a mai hálaadási ételek szerepeltek: a kevés cukor miatt semmilyen süteményt nem ettek; vadpulyka, kacsa, liba és hattyú volt terítéken indián receptek szerint, gyógynövényekkel, magvakkal és hagymával töltve, az indiánok pedig öt szarvassal érkeztek az ünnepélyre. Hagyma, bab, spenót, répa, fejes káposzta és borsó, meg persze kukorica voltak jelen, főleg erdei gyümölcsökkel körítve. Ellentétben napjaink lakomájával, a történészek szerint a menü nagy részét tengeri finomságok tehették ki, mint például homár, osztriga, sügér és kagyló. Krumpli semmilyen formában sem volt jelen az asztalon, mivel azt csak később ismerték meg. Az ünnep gyakorlatilag ennek a közös lakomának állít emléket.

Fotó: Dianne Rosete, Flickr CC BY-ND 2.0

Az ezután következő két-három év már kevésbé volt sikeres, így nem is tartottak ünnepséget. George Washington kormányzása során vált országos szinten ismertté a hálaadás 1789-ben, rendszeres ünneppé Abraham Lincoln tette Washington után bő 70 évvel. Eleinte november utolsó csütörtökre tették, majd később a 20. században Franklin Roosevelt áttetette november negyedik csütörtökére.

Az USA-ban ez az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. A négynapos hosszú hétvégére a messze élő rokonok hazautaznak, hogy együtt lehessenek a szeretteikkel. A laktató vacsora után a család leül a tévé elé, és amerikaifutball-meccseket néznek vagy éppen önkéntesnek állnak, és hajléktalanoknak osztanak ingyen ételt. A Macy’s áruház minden évben rendez egy hatalmas felvonulást, ahol fellépnek különböző együttesek, rezesbandák, óriási léggömbök lebegnek a magasban. Az elnök is kiveszi a részét a hálaadásból, megkegyelmezve egy pulykának, amelyet nem vágnak le.

U.S. President Donald Trump, right, pets the national Thanksgiving…

U.S. President Donald Trump, right, pets the national Thanksgiving turkey, Peas, after being pardoned during a ceremony in the Rose Garden of the White House in Washington, D.C., U.S., on Tuesday,… Get premium, high resolution news photos at Getty Images

Idén Donald Trump egy Borsó nevű pulykának kegyelmezett meg.

A hálaadást nemcsak az USA-ban, hanem Kanadában is ünneplik. Valószínűleg a polgárháború során, az Egyesült Államokból menekültek hozhatták magukkal az ünnephez tartozó szokásokat, amelyet 1879-ben nyilvánított a parlament hivatalos ünneppé. Többször is változtatták az időpontját, majd végül október második hétfője lett a végleges dátum Kanadában.

 

Forrás: history.com/history-of-thanksgiving, history.com/first-thanksgiving-meal

Hozzászólások