Mit gondol a deákság a Halloweenről?

A novemberi hónap témája cikksorozatunkat folytatva a szerkesztőségünk után a többi diák véleményére is kíváncsi voltam a Halloweennel kapcsolatban. Az iskolában megkérdeztem néhányatokat, hogy mit gondolnak erről az ünnepről, illetve a korábbi cikkünkben található kérdőív során adott válaszok közül is válogattam.

Először az általános “Mi a véleményetek róla?”-val kezdtem. Talán a kérdés tág mivoltából erre kaptam a legmegosztóbb válaszokat.

“Szerintem jó dolog, mert összehozza az embereket. A közös beöltözés vagy filmezés mindig szórakoztató akár családi, akár baráti körben.”

“Feleslegesnek tartom. Régebben jó buli volt, de nem Magyarországon. Meg itt halottak napja van, szóval…“ (12. f)

“Ez az ünnep inkább Amerikában hagyomány, errefelé maximum a fiatalok öltöznek be.” (9. f)

“Igazából szerintem, ha jobban foglalkoznának vele Magyarországon – például, mint Amerikában -, a gyerekek mehetnének cukrot gyűjteni meg ilyesmi.” (10. h)

Arra is kíváncsi voltam, hogy szoktátok-e ünnepelni, és ha igen, akkor mivel töltitek ezt a napot. A kérdőív szerint a kétharmados többség csak részlegesen ünnepli, de nézzünk néhány konkrét választ:

“Tököt szoktunk faragni, de mást nem nagyon csinálunk.” (9. f)

“A barátaimmal beöltözünk valamilyen jelmezbe, és vagy tartunk egy bulit vagy filmet nézünk.”

“Mi az elmúlt két évben a barátokkal összeültünk, és beöltözős bulit tartottunk.” (9. f)

“Nem szoktunk ünnepelni. Régebben jó volt, mert kaptunk cukrot, de ma már nem ünnepeljük.” (12. f)

A diákoktól is megkérdeztem, hogy mit gondolnak, be lehetne-e hozni hivatalos ünnepként Magyarországra. Sokatok az emberek zárkózottságára panaszkodott, sokan semmi akadályát nem látnák, és vannak olyanok is, akik el sem tudnák képzelni a naptárban kiemelve ezt a napot.

“Hivatalos ünnepként szerintem nem tudna érvényesülni, hiszen rengetegen a régi hagyományokat követik az országban, és kevésbé nyitottak az új dolgokra.”

“Igen, nagyon jó lenne, a kisgyerekeknek jó szórakozás lehetne.” (10. h)

“Habár a Halloween nem egy tipikus európai ünnep, szerintem kezd nemzetközivé válni, ezáltal semmi rossz nem sülhet ki belőle, ha itthon is ünnepeljük. A gyerekek élvezik az édességgyűjtést, és szerintem mindenki szeret beöltözni. Ez egy újabb ok, hogy egy fergeteges bulit tarthass a barátokkal.”

“Nem fogadnák el. Azt mondják ez külföldi, rossz. Szentségtörés lenne. Én ezt így el tudom fogadni, hogy ilyen-olyan helyeken van hasonló buli, de konkrétan, hogy piros betűs ünnep lenne a naptárban, azt nem.“ (9. c)

“Szerintem nem lenne vele probléma. Sok fiatal évek óta összeül a barátaival egy kis arcmaszkban szórakozni. Sajnos, azonban sokan nagyon szűk látókörűek, elhalmozzák ilyenkor az internetet lekicsinylő idézetekkel, amelyek azokat minősítik, akik halloweenoznak, mintha az, hogy 31-én beöltözünk és szórakozunk kicsit, kizárná, hogy tisztességgel megemlékezzünk elhunyt szeretteinkről.”

Azt is meg szerettem volna tudni, hogy az itthoni hagyományokat, a Halloweent vagy esetleg mindkettőt szívesen ünneplitek. A 80 százalékos, döntő többség a “mindkettő” opcióra voksolt, ezzel is azt mutatva, hogy a két ünnep nem feltétlen zárja ki egymást.

Köszönöm szépen a válaszokat 9. c-nek, a 9. f-nek, a 10. h-nak, a 12. f-nek és természetesen mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet! A következő hónapban újabb témával fordulunk felétek.

2021-ben az iDeák rádiós szerkesztősége ismét felvetette azt a kérdést, hogy érdemes-e megünnepelni a halloweent Magyarországon, amire ismét igencsak megosztó válaszok születtek. A beszélgetésben Kyle Eckhart tanár úr, Kormányos Hajnalka, Kotroczó Viola és Nagy Noémi vettek részt, a vitát Szathmári Emese vezette.

Hozzászólások
+ posts