Deákos tagozatokról deákosoktól – speciális angol

A kéttannyelvű angol, a média, a speciális spanyol és a német tagozatok után, sorozatunknak ebben a részében betekintést nyerhettek a speciális angol tagozat színfalai mögé is. Megkérdeztem iskolánk egy angol szakos tanárát, Canjavec László tanár urat, illetve két kilencedikes és két végzős diákunkat, hogy mi a véleményük erről az orientációról, és kinek ajánlanák.

Bár még csak nemrég kezdődött a tanév, elsőként a kilencedikeseket kérdeztem meg, Oláh Lillát és Kószó Vivient az eddig szerzett tapasztalataikról a speciális angollal kapcsolatban.

Miért választottátok ezt a szakot? Ilyennek képzeltétek el?

Lilla:  Én azért választottam ezt a szakot, mert a testvérem is ide járt, és ő inspirált, hogy a speciális angol tagozatra jöjjek. Igazából én ilyennek képzeltem el ezt a szakot.

Vivi: Azért választottam ezt, mert szerettem volna fejleszteni az angolomat, és a Deák volt az az iskola, amire mindenki azt mondta, hogy a legjobb, és ha angolul szeretnék megtanulni, akkor ide kell jönni. Számítottam rá, hogy erős lesz és sokat kell tanulni. Nem vártam volna, hogy egy 37 fős osztályból ilyen jó közösség jöhet létre, de nagyon örülök neki, mert nagyon jó az osztály, úgyhogy határozottan ilyennek képzeltem el!

Mi a véleményetek, tapasztalatotok eddig róla?

Vivi: Rengeteget kell tanulni, erős, sok házi van, de hozzá lehet szokni.

Lilla: Igen, ki lehet bírni.

Mik a terveitek az angol nyelvvel?

Lilla: Én mindenképp ki szeretnék menni Amerikába, ezért is választottam ezt a szakot, hogy fejlesszem az angol nyelvi készségem.

Vivi: Én a turisztikában szeretnék majd elhelyezkedni, amihez kell a nyelv, ezért esett az angol szakra a választásom. Illetve régi vágyam kimenni Amerikába, és ahhoz, hogy oda kijussak, kell egy alap. Úgy gondolom, hogy ezt itt megkapom.

Esetleg jártatok már angol nyevterületen/külföldön, ahol használni tudtátok az angolt? Mik a tapasztalataitok?

Lilla: Igen, én jártam Horvátországban, és ott is beszéltem angolul, de ezen kívül nincs több tapasztalatom.

Vivi: Én Görögországban voltam, ahol nem beszélnek semmilyen nyelven a görögön kívül, kivéve az angolt, így az angollal tudtuk megértetni magunkat, viszont ez egy jó pár éve volt, és meglehetősen könnyen el tudtam boldogulni úgy, hogy a családból senki más nem beszél angolul.

A térképen azok az országok vannak jelölve, melyek hivatalos nyelve az angol. Forrás: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mik a céljaitok még az angol nyelvvel?

Lilla: A felsőfokú angol nyelvvizsga.

Vivi: Nekem is.

A kilencedikesek után megkerestem két tizenkettedikest, Dudás Dorottyát és Benárik Dávidot, hogy meséljenek az elmúlt évek alatt kialakult véleményükről, valamint továbbtanulási elképzeléseikről.

Miért választottad ezt a szakot? Mit gondolsz, megérte erre a szakra jelentkezni anno?

Dorottya: Mivel az angol nyelvtanulásomba már a kezdetektől fogva rengeteg energiát és időt fektettem, nem volt kérdés, hogy egy angol nyelvi szakra jelentkezzek 8. osztályos koromban. Mivel a Radnótiba sajnos nem jutottam be, a második helyen állt a Deák speciális angol tagozata. Akkoriban még egy kicsit bántott ez a „kudarc”, de szerintem utólag sokkal jobban jártam, hogy a Deákba jutottam be. Van egyfajta hangulata az egész iskolának, ami sehol máshol nincs. Szerencsére az osztályom nagy része nagyon céltudatos és igazán eredményes. Emellett óriási a húzóereje, jelen van egyfajta teljesítménykényszer, ami tanulás szempontjából kifejezetten előnyösnek mondható.

Dávid: Teljesen megérte, azért választottam, mert sportoló vagyok. A napom jelentős részét kiteszi a sport, reggel-este van edzésem, viszont szerettem volna elsajátítani az angol nyelvtudás fortélyait egy barátságos intézményen belül.

Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Dorottya: Az volt a célom, hogy minél magasabb szinten elsajátítsam az angol nyelvet és letegyem a felsőfokú nyelvvizsgát, ami a 11. osztály őszén sikerült. Jelenleg pedig a már megszerzett tudás szintentartása a célom.

Dávid: Felsőfokú tanulmányokat szeretnék majd végezni lehetőleg külföldön, ha sikerül, de az is lehet, hogy Magyarországon, viszont ebben rengeteget segít az angol nyelv számomra.

Hogy álltok a továbbtanulással?

Dorottya: Szerencsére már nem jelent óriási fejtörést nálam ez a téma, hiszen már 3 évvel ezelőtt elkezdtem ezzel foglalkozni. Tizedikben eldöntöttem, hogy a kémiát és a matematikát magasabb szinten szeretném tanulni. Mostanra már körvonalazódott, hogy melyik szakterületen képzelem el magam a jövőben.

Dávid: Vannak céljaim, valószínű, valami angollal és matekkal kapcsolatos dolog felé szeretnék tovább menni.

Kiknek ajánlanátok ezt a szakot?

Dorottya: Olyan embereknek ajánlom, akik nagyon motiváltak és elszántak mind a nyelvekből, mind az összes többi tantárgyból. Ha még nem tudja valaki eldönteni, hogy mivel szeretne foglalkozni a jövőben, annak ez a szak jó lehetőség egyfajta időnyerésre, miközben magas szinten elsajátíthatja az angol nyelvet.

Dávid: Azoknak ajánlanám, akik egy barátságos környezetben szeretnék tanulni az angolt, viszont nagy hajtás van, ezt fel kell tudni venni, viszont nagyon jó alapot ad a továbbtanuláshoz is a szak.

Végül, de nem utolsósorban pedig megkérdeztem Canjevac László tanár urat is a szakkal, valamint magával az angol nyelvvel és kultúrával kapcsolatban.

Hogyan ismerkedett meg az angol nyelvvel? Miért szerette meg?

Olyan 8-10 éves lehettem, mikor a szüleimmel az Adriai-tengeren nyaraltunk. Reggel anyukám azt mondta: „Fiam, neked tetszik az angol nyelv.” Erre én mondtam neki, hogy „Igen, de ezt honnan gondolod?”, erre ő pedig azt válaszolta, hogy „Álmodban angol számokat énekeltél.” Akkoriban a 70-es évek közepén, a Beatles és Elvis Presley voltak népszerűek, én pedig álmomban a Can’t You See számuk címét mondogattam. Anyukám megkérdezte, hogy lenne-e kedvem tanulni angolul, én pedig igennel válaszoltam. Szerencsére akkoriban anyukámnak volt egy barátnője, aki az egyetemen angoltanárnő volt, akitől pár évvel később, hetedikes koromban elkezdtem angolul tanulni. Ő nem csak a nyelvet, hanem az egész kultúrát megszerettette velem.

Mi a kedvenc angol szava/kifejezése?

Rengeteg angol szót szeretek, talán az egyik kedvencem a ubiquitous, ami azt jelenti, hogy mindenütt jelenlévő. Ezt egyszer egy szövegben olvastam, és megtetszett, de fogalmam sem volt, hogy mit jelent, megnéztem a szótárban, és talán azt hozták példának, hogy „the ubiquitous t-shirt” („a mindenütt jelenlévő póló”).

Milyen angol nyelvterületeken járt eddig?

Sajnos, Amerikában még nem volt szerencsém járni, Angliában viszont sokszor voltam, amit nagyon szeretek. Már deákos tanár voltam, 27 éves, mikor először kijutottam Angliába egy diákcsoporttal, ezen kívül kétszer voltam kísérő tanárként egy másik tanárnővel, illetve magánemberként is többször voltam már. Alapvetően inkább Anglia-, mint Amerika-párti vagyok, természetesen semmi bajom nincs Amerikával, de inkább Angliát szeretem. Jártam még Skóciában és Írországban is.

Kiknek ajánlaná ezt a szakot?

Minden olyan embernek ajánlanám, aki kommunikatív, számomra és minden nyelvtanárnak ez nagyon fontos, illetve szeretni kell az angolszász kultúrát. De ajánlanám mindenkinek, aki szeret kommunikálni, illetve érdeklődik e kultúra iránt is.

Mik a szak nehézségei Ön szerint?

Egyrészt az, hogy az angol nyelvet sokan könnyűnek tartják, pedig nem az. Valóban könnyű egy bizonyos szintig, elég jól lehet az elején haladni vele, de utána nehézzé válik. Egy idő után nagyon sok kis apróság van és rengeteg szó, hiszen az angol nyelvnek hatalmas a lexikája, és a nyelvnek a „mesteri elsajátítása” viszont már nem könnyű.

Mit gondol, a gyerekeknek hogy tetszik ez a szak?

Én úgy látom, hogy nagyon tetszik nekik. A Deákban mindig is azért szerettem tanítani, mert a diákjainknak szinte kivétel nélkül mindannyian motiváltak, érdeklődőek, és nem szégyellem bevallani, hogy néha még én is tanulok tőlük. Az idén is előfordult például a 9. a vagy a 10. b osztályomban, hogy a diákjaimtól új szavakat tanultam. Olyan modern dolgokat tudnak, amikkel én még nem találkoztam. A diákokon kívül még a kollégák is tanítanak új szavakat egymásnak. Az ember mindig tanul valami újat.

Hozzászólások