Angol nyelvű vitaklub indult a Deákban

Idén egy újdonsággal bővült iskolánk tanórán kívüli foglalkozásainak sora: angol nyelvű vitaklub alakult Bató Ágnes, Szabó Gilinger Eszter és Székácsné László Éva tanárnők vezetésével.

A foglalkozásokra kedden a nyolcadik és szerdán a hetedik órában kerül sor, a két óra anyaga minden héten megegyezik, illetve mindig más pedagógus irányítja majd a gyakorlást. Menetük a lehető legtávolabb áll a megszokott tanítási órákétól: egyfajta workshopként kell elképzelni őket, ahol szabadon választott aktuális témákat dolgoznak fel a diákok.

Én három éve disputázom aktívan, órákon is és versenyeken is, és ez a módszer alapjaiban változtatta meg a tanításhoz való hozzáállásomat: a disputázás lehetővé teszi, hogy a tanárok és a diákok együttműködjenek, és a tanár ne megmondóemberként, hanem facilitátorként vegyen részt a tanítási-tanulási folyamatban” – mondta Bató Ágnes tanárnő.

“A mai társadalmi berendezkedésünk alapja az lenne, hogy mindenki érdemben véleményt nyilváníthasson, de ehhez sok készséget kell elsajátítanunk: meg kell tanulni értelmezni egy véleményt vagy álláspontot, meg kell tanulni kérdezni, cáfolni, és ami a legfontosabb: megformálni a saját, érvekkel alátámasztott véleményünket. Ezek az élet minden területén a hasznunkra válhatnak, emellett pedig ott van a vitázás izgalma. Egy vitaesemény felpörget, felébreszt, olyan, mint egy kardioedzés az elménknek.”

A foglalkozások során a Karl Popper-féle vitamódszert alkalmazzák majd a tanulók először, ebben kettő három fős csapat ütközteti érveit. Különlegessége, hogy a támogató oldal felszólalása után a másik, ellenző csapat kérdéseket intézhet a támogatókhoz. Ezután felsorakoztatja ellenérveit az ellenzők csapata is, amit szintén kérdések követnek a másik oldal részéről. Összesen két ilyen kör után pedig ugyanannyi idő áll rendelkezésére mindkét oldalnak egy-egy összegző felszólalásra.

A klub tagjai a megszerzett tudást és képességeket kamatoztathatják is, a tervek szerint országos, vagy akár európai versenyeken is részt vehetnek majd jövő évtől, a deákos közönségnek pedig a Deák Olimpián fognak bemutatkozni egy nyilvános vitaversennyel.

És kiket várnak a vitaklubba? “Olyanokat, akik szeretnek véleményt nyilvánítani, tanulni, szeretik a kihívásokat, és használni akarják a tudásukat, és a nyelvtudásukat is, hiszen a vitaklub nyelve az angol.” – tette hozzá Bató Ágnes tanárnő. A részvétel azonban feladatokat is von magával, “minden órára kell majd készülni: anyagokat elolvasni, témákat kutatni, videókat nézni, jegyzetelni, ilyesmi.”

Akinek tehát felkeltette az érdeklődését a vitaklub, érdeklődjön az azt vezető tanárnőknél!

Hozzászólások
+ posts